DOLAR
32,3803
EURO
34,7027
ALTIN
2.405,23
BIST
10.102,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Bucak: ‘Yasal itiraz süreçleri bittikten sonra mazbatamızı alacağız’

Bucak: ‘Yasal itiraz süreçleri bittikten sonra mazbatamızı alacağız’
02.04.2024 18:25
15
A+
A-

DEM Parti heyeti, itirazlarla ilgili Diyarbakır İl Seçim Kurulu’na giderek bir görüşme yaptı. Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Serra Bucak, mazbataların verilmediği iddiasını yalanladı, yasal itiraz sürecinin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.


Diyarbakır’da DEM Parti İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Serra Bucak ve Doğan Hatun, İl Seçim Kurulu’na giderek itiraz süreciyle ilgili bir görüşme yaptı.

‘ZEYDAN, YSK ONAYIYLA VAN HALKININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN OYUYLA SEÇLDİ’

binguven-bal2

Görüşmenin ardından İl Seçim Kurulu önünde açıklama yapan DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, “Burdan Ankara’ya, o atadıkları kayyımların nasıl geldiği gibi gideceklerini biz bu sefer nasıl göstereceğimizi herkes çok iyi biliyor değil mi?” dedi. Bunun üzerine ‘Kürdistan kayyıma mezar olacak’ sloganları atıldı.

DEM Parti’nin 31 Mart 2024 Seçimlerinde Van’da tarihine az rastlanır bir zaferle çıktığını söyleyen Şahin, “Van halkı büyükşehir belediyesi dahil toplam 14 belediyenin tümünü DEM Partiye kazandırmıştır. İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır. Halk bu kadar açık mesaj vermişken Van’da yine hukuksuz girişimler devreye konmaktadır. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanımız Abdullah Zeydan tüm hukuki prosedürleri tamamlayarak YSK’ya başvurmuştur. Adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir” dedi.

‘HEM SİYASAL DARBE HEM HUKUK DARBESİ’

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de “Polisle, jandarmayla, kaymakamıyla, bakanıyla, devletin bütün kurum kuruluşlarına karşı bir siyasal mücadele yürüttük, bir seçim kampan kampanyası yürüttük. Ve günün sonunda bütün bu baskılara rağmen Kürt halkı iradesini çok net bir şekilde sandıklardan Türkiye‘ye kadar yansıtmış ve net iradesini ortaya koymuştur. Bizimle siyaseten mücadele edemeyenler, hukuku kendi tahkimleri altına olan tamamen talimatla hareket eden yargıyı kendi kendi çıkarlarına alet ederek yargıyı kullanarak hem siyasal darbe hem hukuksal darbe yürütüyorlar bu halka karşı. Hiç kimse hiç kimse iktidarın bu siyasal pususunu, bu hukuk pususunu, AİHM kararlarını tanımayan, AYM kararlarını tanımayan, mahkeme kararlarını tanımayan bu iktidarın yapmış olduğu bu operasyonu hukukla izah etmesin. Bu ne ile izah edilir? Bu ırkçılıkla izah edilendir. Bu Kürt düşmanlığı ile izah edilir.

‘HERKES TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMALI’

Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt halkının iradesini tanımayan, Kürde düşmanlık yapan, Kürde hayat hakkı tanımayan bu iktidara karşı hayatın her alanında hukuksal alandan tutun da, demokratik bütün alanlarda, bütün sahalarda demokratik sesinizi ortaya koyacağımızı herkes bilsin. Herkes bulunduğu alanlardan, ilçeden, illerden, büyük kentlere kadar bu hukuksuzluğa karşı, bu darbeye karşı, bu hukuk darbesine karşı demokratik tepkisini ortaya koymaya çalışmalıdır, ortaya koymalıdır. Hiç kimse buna karşı sessiz kalmamalıdır. Bugün Van’da bize yapılanların başka hazırlığı yapılıyor. Harran’dn tutun da diğer Kürdistan’daki bütün belediyelere karşı her tarafta itiraz etmek suretiyle bu belediyeleri halkın iradesini gasp ederek bu belediyeler bizden almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğimizi bütün dinleyebilsin. Bütün Amed halkı bilsin.”

‘MAZBATA VERİLMİYOR BİLGİSİ YANLIŞ’

31 Mart’ta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Serra Bucak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkalarına mazbatalarının verilmediği iddiasını yalanladı. Bucak, “Biz buraya bugün Van’a dair bir açıklama yapmaya geldik. Biz şu ana yukarıda YSK ile bir görüşme yaptık. Ayın 7’sine kadar süreç işletilecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığına mazbata verilmedi haberi yanlıştır, doğru değildir. Diyarbakır halkı kazanmış olduğu bütün ilçe belediyelerine ve büyükşehir belediye eşbaşkanığına bu süreçler tamamlandıktan, yasal itiraz süreçleri bittikten sonra zılgıtlarla, halaylarla, aynı seçimin coşkusuyla kavuşacaktır” dedi.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından polis DEM Partilileri ablukaya aldı. Bir kişi polis tarafından gözaltına alındı. DEM Partililer, ‘Kürdistan uyuma iradene sahip çık’ sloganları attı. Ablukanın kaldırılmasının ardından DEM Partililer, açıklama yapmak için Rojova Parkı’na gitti.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.