DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

29 yıldır cezaevinde bulunan Bingöllü şair İlhan Sami Çomak’ın özgürlüğüne engeller devam ediyor!

29 yıldır cezaevinde bulunan Bingöllü şair İlhan Sami Çomak’ın özgürlüğüne engeller devam ediyor!
07.10.2023 22:21
163
A+
A-

Belgeselci Fatih Pınar, tahliyesi engellenen Şair İlhan Sami Çomak’ın kişiliği, edebiyatçı yönü ve hukuki süreci üzerine bir video hazırladı. Videoda İpek Özel, Avukatı Hakan Bozyurt, Editör C. Hakkı Zariç’in anlatımları yer aldı.

“Ben şarkılar söylüyorum; ayakkabılarımı eskitiyorum,

arılar oğul verince kelimelere sığınıyorum.

binguven-bal2

Yazılan ve yazılmayan her şeyle seni seviyorum!”

1993’te tutuklanan ve müebbet hapse mahkum edilen Bingöllü şair İlhan Sami Çomak, hakkında verilen 30 yıllık hükmün 29 yılını doldurdu ve denetimli serbestlik başvuru koşulları oluştu. Cezaevi kurumlarından gelen raporların olumlu olmasına ve tahliye edilmesi için hiçbir hukuki engel olmamasına rağmen başvurusu reddedildi ve Çomak’ın tahliyesi gerçekleştirilmedi.

Belgeselci Fatih Pınar, hiçbir somut delil olmaksızın 29 yıldır hapis yatan şairin sesini yükseltme çağrısına katkıda bulunmak için onun kişiliği, edebiyatçı yönü ve hukuki süreci üzerine kısa bir video hazırladı. Videoda Vasisi İpek Özel, Avukatı Hakan Bozyurt, Editör C. Hakkı Zariç’in anlatımları yer aldı.

‘SANAT YOLUYLA HAYATI YENİDEN TATMAYA ÇABALIYORUM’

Öte yandan İlhan Sami Çomak’ın kaleme aldığı “Hayat Seni Çok Seviyorum” adlı oyunu Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından “Yılın Oyun Metni” seçilmişti. Çomak’ın 9 Ekim’de düzenlenecek ödül törenine katılması ve ödülünü kendi elleriyle alabilmesi için bu hukuksuzluğun düzeltilmesi gerekiyor. Çomak, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödülü için kaleme aldığı mektubunda şöyle yazdı:

“Son 30 yıldır sözü ve sözcükleri kullanarak, bu yıkık harap dünyada çaresizliği kendimden uzak tutarak, sanat yoluyla hayatı yeniden yeniden tatmaya çabalıyorum. Yitirdiğim cenneti, yani özgürlüğü ve onun içerdiği bütün güzellikleri ararken, insanlığın en eşsiz icatlarından olan sanata başvurmak, benim büyük keşfim oldu. Kalan son yılımı dışarıda, denetimli serbestlik şartlarında geçirmek için yaptığım başvuru haksız yere reddedilmeseydi özgür olabilir, törene katılıp ödülü bizzat elinizden alabilirdim.”

‘SESİME SES KATTINIZ’

Ödül için Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’ne teşekkür eden Çomak, “Yasa bu imkânı veriyor ama bana ilişkin o kötü ezberi tekrarladı buradaki yöneticiler ve buna izin vermediler. Özgürlük olasılığı hâlâ sıcak, her şey tükenmiş değil. Sesime ses kattınız, avazımı duyurdunuz, ödüle değer görerek beni onurlandırdınız. Şimdi bu sesi ödülümün getireceği yankılarla daha da yükseltebilirsek özgürlüğüm daha da mümkün olacak” ifadelerini kullandı.

Cezaevinde kaldığı süre boyunca 11 kitabı yayınlanan İlhan Sami Çomak birçok şiir ödülü almış, şiirleri yabancı dillere çevrilmiştir. Şair, aynı zamanda Türkiye ve Uluslararası pek çok PEN Derneği’nin de yaşam boyu onur üyesidir.

Fatih Pınar’ın hazırladığı belgeseli buradan izleyebilirsiniz. (KÜLTÜR SANAT)

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.