DOLAR
32,5320
EURO
34,8934
ALTIN
2.422,04
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Tunceli Milletvekili, Yayladere Yol Sorunlarını Meclise Taşıdı

Tunceli Milletvekili, Yayladere Yol Sorunlarını Meclise Taşıdı
25.04.2022 02:30
392
A+
A-

Tunceli Milletvekili Alican Önlü, 4 aydır yolu açılmayan Çalıkağıl, Çatalkaya ve mezraları ile ilgili yaptığımız haber üzerine, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM’ye bir soru önergesi sundu.

Milletvekili Önlü, Yazılı olarak gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada;

13 Maddelik soru önergesi sundu.

binguven-bal2

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Çalıkağıl, Çatalkaya köylerinin ve Dikilitaş (Maskan) mezrasının 7 Ocak’tan bu yana kar nedeniyle yollarının kapalı olduğu, hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvanlarına yem alamadığı ve bu nedenle yetersiz beslenmeden dolayı birçok hayvanın telef olduğu, birçok hayvanın da yavru düşürdüğü ve köylülerin mağdur oldukları iddia edilmektedir. Köylüler taleplerini il ve ilçe özel idareye bildirdiklerini, ilçe özel idarenin önce “dozer yok” dediğini, daha sonra ise Kiğı’dan yolu açmak için eski bir dozer getirildiğini, ancak bu dozerin de çalışmaya başladıktan 2 gün sonra arıza yaptığını, arıza giderildikten sonra da dozeri kullanacak bir operatör bulunmadığını belirttiler.  Yine köyün tek sorununun yol olmadığını belirten köylüler yıl başından bu yana elektriklerinin de olmadığını, buzdolabı, çamaşır makinası ve süt sağma makinalarını çalıştıramadıklarını ifade ettiler.

Kamuoyuna yansıyan haberler sonrasında Yayladere Çalıkağıl (Maskane Herdif), Çatalkaya (Gümek), Yavuztaş (Taru) köylüleriyle ve Dikilitaş (Maskan ) mezrası köylüleriyle yaptığım görüşmelerde, köylüler 7 Ocak’tan bu yana kar nedeniyle yollarının kapandığını, İl,  ilçe özel idareleri ve kaymakamlıkla yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamadığını, her yıl aynı sorunların yaşanmasından kaynaklı umutlarını yitirdiklerini, üç köyde ve bir mezrada toplamda 200’ün üstünde hanenin yaşadığını, hastalık ya da acil bir durum oluştuğunda köylülerin kendi imkanlarıyla merkeze ulaştıklarını ve Bingöl’den hizmet alamayacaklarsa köylerinin aynı inanç, kültür ve dilin konuşulduğu, toplumsal ilişkiler ve akrabalık bağları olan Nazmiye ilçesine ve Dersim iline bağlanmasını talep ettiklerini belirttiler.

Yine 45 haneli Dikilitaş köylüleriyle yapmış olduğum görüşmelerde, hizmet alamadıkları için bir çok ailenin de kışın köyde yaşamak istemediğini, bu durumun köye dönüşleri etkilediğini,   hemen karşılarında bulunan Dersim’in Pülümür ve Nazmiye ilçelerine bağlı köylerin mezralarında dahi kimse yaşamazken yollarının açık olduğunu, geçmişte de Nazmiye ilçesine bağlanmaları noktasında ki taleplerinin görmezden gelindiğini belirttiler. Dikilitaş mezrası köylüleri ulaşımı, alışverişlerini dahi Nazmiye köyleriyle gerçekleştirdiklerini belirtirken köyün hangi il ve ilçeye bağlanacağına referandumla karar verilmesini istediklerini belirttiler.

Bu bağlamda;

  1. Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Yavuztaş, Çalıkağıl, Çatalkaya köyü ve Dikilitaş mezrasının yollarının 7 Ocak 2022 tarihinden bu yana kapalı olduğu doğru mudur?
  2. Yaklaşık 4 ay gibi bir sürede köy yollarının açılmamasının gerekçesi nedir?
  3. Çalıkağıl ve Çatalkaya köylerinin yollarının açılması ve köye elektrik hizmeti verilmesi noktasında mevcut bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Yok ise çalışma olmamasının gerekçesi nedir?
  4. Köy yollarının kapalı olması nedeniyle hayvanlarına yem alamayan ve bu yüzden de hayvanlarını kaybeden köylülerin mağduriyetini giderme noktasında bir çalışma yürütüyor musunuz?
  5. Köylülerin talebi doğrultusunda Kiğı’dan eski bir dozer getirildiği, 2 gün sonra da dozerin bozulduğu daha sonrasında ise dozeri sürecek bir operatör bulunmadığı iddiaları doğru mudur?
  6. Bingöl İl İdaresi ve Yayladere ilçe idaresi envanterinde kaç dozer bulunmaktadır?
  7. Bingöl il idaresi ve Yayladere ilçe idaresinde kaç dozer operatörü görev yapmaktadır?
  8. Bingöl il özel idaresi ve Yayladere ilçe idaresinin yıllık bütçesi ne kadardır? Bu bütçenin ne kadarı yıllık olarak köylülerin sorunları için harcanmaktadır?
  9. Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Yavuztaş, Çalıkağıl ve Çatalkaya köylerine daha sağlıklı hizmet götürülebilmesi Dersim’in Nazmiye ilçesine bağlanması noktasında bir çalışmanız olacak mıdır?
  10. Bu köylerin coğrafi sınırları nasıl belirlenmiştir? Sınırlar belirlenirken toplumsal ilişkiler, akrabalık ilişkileri, inanç, kültür ve dil dikkate alınmakta mıdır?
  11. Bu köylerin Dersim’e bağlanması hizmetleri götürmede ve kamunun kaynaklarının harcanması noktasında daha düşük maliyet oluşturmayacak mıdır?
  12. Özellikle bölgede her yıl yaşanan yol kapanma ve elektrik sorunlarının giderilmesi noktasında ne tür önlemler alınmaktadır?
  13. Dikilitaş mezrasında yaşayan köylülerin Nazmiye ilçesine bağlanmalarına ilişkin referandum yapılması isteğini gerçekleştirecek misiniz?

Sorularını yöneltti.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.