DOLAR
32,3252
EURO
35,0770
ALTIN
2.299,48
BIST
8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BİNGÖL SANCAK YOLU, AÇILMADAN ÇÖKTÜ!….   

BİNGÖL SANCAK YOLU, AÇILMADAN ÇÖKTÜ!….   
04.04.2022 01:28 | Son Güncellenme: 04.04.2022 01:29
515
A+
A-

16 Şubat 2018 yılında Ankara’da davetiye usulü ile ihale edilen 32 km Bingöl-Sancak yolunun Kartal Köyünün arka tarafında toprak kayması nedeniyle yol, açılmadan çöktü.

YOLUN ÇÖKÜŞÜNÜ, BARİYER BAHANE EDİLEREK AÇILMADI

Bariyer bahanesi ile yol açılmadı ama çökmeyi önleyemedi.

Bingöl-Sancak arasında yapılan ve yüksek maliyeti ve yol güzergâhı nedeniyle tartışma konusu olan 32 kilometrelik yolda oluşan çöküntü, tepkilere neden oldu. Ek yollarla beraber 500 milyonu geçen maliyetli yolda büyük yarıkların oluşması, tepkilere neden oldu.

Ziver İnşaat firması tarafından yapılan Bingöl-Sancak yolunun 13. İle 16. Kilometreleri arasında çöken yolun görüntüleri, duyarlı vatandaşın sosyal medyada paylaşımı ile orta çıktı.

binguven-bal2
Yolun engebeli alanlarında devasa taş duvarlar yapıldı ancak toprak dolgu yolu çöktü.

VEYSEL DEMİRCİ 45 MİLYON TL HİBE ETTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Yol yapımını üstlenen Ziver İnşaat Firması sahibi Veysel Demirci, devlete 45 milyon TL hibe ettiğini belirtmişti ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, böyle bir hibenin yapılmadığını söylemişti.

Bingöl-Sancak yolunu yapan firmanın sahibi Veysel Demirci, bir dergiye verdiği röportajda, Bingöl’de 45 milyon lira değerinde yol ve köprü yaparak devlete hibe ettiğini söyledi.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, konuyu meclise taşıyarak “Söz konusu hibenin akıbeti nedir, herhangi bir yerde kullanılmış mıdır?” diye sormuştu.

DEMİRCİ NE DEMİŞTİ?

Demirci, verdiği röportajda, 45 milyonluk hibe ile ilgili şunları söylemişti: “…Baktım ki Bingöl’e bir çevre yolu gerekli. Bingöl, Muş, Elazığ hattındaki trafiği rahatlatma amacıyla bir çevre yolu ve altgeçit yapılması gerekiyordu. Arkadaşlarımızla birlikte bir proje hazırladık. Bingöl siyasetçilerine arzettik. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığında projeyi istişare ettik. Proje, Bingöl’e bir kuzey çevre yolu kazandırdı. Beraberinde şehir merkezindeki trafik yoğunluğu azaldı. Bununla beraber üniversite arazisini kurtarmış olduk. Tabi bunun sonucunda bizim almamız gereken 45 Milyon TL’yi devlete hibe ettik.”

AYDEMİR MECLİSE ÖNERGE VERDİ

Konu ile ilgili HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in meclise sunduğu önerge şöyle: “

Bingöl-Sancak-Kiğı yolu projesi 2013 yılında başlamış, 2015 yılında onaylanıp 2018 yılında ihalesi yapılmıştı.

Davet usulü ile ihale edilen söz konusu yolun yapımına devam edilmekte ve ortalama 500 milyon TL maliyetle teslim edileceği ifade edilmektedir. İhaleyi alan firmanın, basına yansıyan açıklamaları, Bingöl halkı tarafından birçok sorunun cevaplanması konusunda Bakanlığınızın devreye girmesini zorunlu kılmıştır. Yapılan açıklamalarda; söz konusu yolun yapımında elde edilen meblağdan 45 milyon TL tutarında hibe yapıldığı, hibenin de şehrin belirgin bir bölgesinde alt geçit yapımında kullanıldığı ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

-Yaklaşık 35 kilometre mesafe olan yol yapımının maliyeti ile ilgili bir inceleme yaptınız mı?

-İktidar partisi siyasilerinin haberleri doğrultusunda yapıldığı iddia edilen hibe ile ilgili tarafınıza ulaşmış bir bilgi var mıdır?

-Söz konusu hibenin akıbeti nedir, herhangi bir yerde kullanılmış mıdır?”

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NUN CEVABI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, önergeye verdiği yanıtta, hibe ile ilgili bakanlıklarında bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Karaismailoğlu’nun verdiği cevap şöyle: “Bingöl-Kartal-Sancak yolu 32,5 kilometre uzunluğunda olup, 6,5 kilometresi sathi kaplamalı bölünmüş yol ve 26 kilometresi sathi kaplamalı tek yoldur.

Söz konusu yolda bugüne kadar; 1 kilometresi bölünmüş yol ve 13 kilometresi tek yol, 2 adet tek köprü (Köprü Deresi Köprüsü ve Ziyaret Deresi Köprüsü) ve 1 adet çift köprü (Kadran Deresi Köprüsü yapılmıştır. Projenin tamamının ise, 2022 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.

Ayrıca, soru önergesinde bahsi geçen hibe ile ilgili olarak bakanlığımızda bir bilgi bulunmamaktadır.”

ÇÖKEN YOLUN MÜTAHİDİNE ÜNİVERSİTEDE KARİYER PİARI YAPILDI

Ziver firmasının sahibi Veysel Demirci’nin piar çalışmaları da devam ediyor.

Önümüzdeki seçimde Elazığ’dan milletvekilliğine oynayan Demirci, Elazığ, Tunceli ve Bingöl Üniversitesinin kariyer günleri programına dahil edilmesi, siyasete hazırlık piar’ı olarak değerlendirildi.

Bir müteahhittin Bingöl Üniversitesinde kariyer günlerine çağırılması, bu üniversiteye ne kazandırdı? Sorusunu dile getirdi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.