DOLAR
32,3808
EURO
34,7266
ALTIN
2.407,43
BIST
10.123,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınması: Van İl Seçim Kurulu mazbatayı AKP adayına verme kararı aldı 

Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınması: Van İl Seçim Kurulu mazbatayı AKP adayına verme kararı aldı 
02.04.2024 18:32
28
A+
A-

Van İl Seçim Kurulu, yüzde 55 oyla Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın ‘seçilme yeterliliği olmadığı’ gerekçesiyle mazbatayı AKP adayına verme kararı aldı. DEM Parti karara itiraz etti.

Artı Gerçek – Van’da seçimi kazanan Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının (seçilme hakkı) mahkeme eliyle hukuka aykırı şekilde alınması, siyasi partilerin, baroların ve kitle örgütlerinin tepkisine neden oldu. DEM Parti’den “Partimizin eksikliği yok, herhangi bir boşluk bırakılmadı” açıklaması yapıldı. Van İl Seçim Kurulu’nun Zeydan’ın memnu hakkının geri alınması sonrası harekete geçtiği ortaya çıktı. Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı AKP adayına verme kararı aldı.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

Oy çokluğu ile alınan kararda şöyle denildi:

1-) Süresi içinde yapılan itirazın kabulüne,
2-)Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah ZEYDAN’ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına.
3-) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN’ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine,
4- )Kararın ilgili taraflara tebliğine,
Dair kararın öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içinde ve en geç il Birleştirme Tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17:00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile karar verildi.

binguven-bal2

DEM PARTİ: İTİRAZ EDİLDİ

Mazbata’nın il seçim kurulu tarafından AKP adayına verilmesi karar sonrasında DEM Parti’den de açıklama geldi. Parti avukatlarının karara itiraz ettiğinin belirtildiği açıklamada; “Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz. Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir” denildi.

NE OLMUŞTU?

DEM Parti’nin açıklamasına göre, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika kala, Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK’ye bildirimde bulundu.

YSK daha önceden, DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın adaylığını onaylamıştı. DEM Parti Van’da seçimi ise yüzde 55,48’le kazandı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.