DOLAR
32,4390
EURO
34,7386
ALTIN
2.446,03
BIST
9.909,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bingöl’ün ‘Zazakî û Kurmancî ji aliyê felsefeya zimanî ve’ kitabı çıktı

Bingöl’ün ‘Zazakî û Kurmancî ji aliyê felsefeya zimanî ve’ kitabı çıktı
19.06.2023 18:35 | Son Güncellenme: 19.06.2023 18:38
148
A+
A-

Yazar-akademisyen İbrahim Bingöl’ün “Zazakî û Kurmancî  ji aliyê felsefeya zimanî ve” (Dil felsefesi açısından Zazaki ve Kurmanci) kitabı Avesta Yayınlarından çıktı.

Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili Ve Kültürü Anabilim Dalı öğretim üyesi olan İbrahim Bingöl tarafından kaleme alınan “Zazakî û Kurmancî  ji aliyê felsefeya zimanî ve” (Dil felsefesi açısından Zazaki ve Kurmanci) kitabı kitapçılardaki yerini aldı.

Kitap 104 sayfadan oluşuyor ve Zazaca ve Kurmanci lehçelerini karşılaştırmalı olarak inceliyor.

Kitabı yazmasındaki amacının Zazaca’nın ölümün eşiğinde olmasından kaynaklı olduğunu dile getiren İbrahim Bingöl, bir mucize olmaması halinde Zazaca’nın kurtarılmayacağını belirtiyor.

binguven-bal2

Bingöl, “Bir dili kurtarmanın sadece aydınların, bilim adamlarının ve araştırmacıların çaba ve faaliyetleriyle olmayacağını biliyoruz. Dil dışında  diğer birçok faktöre de ihtiyaç vardır. Görünüşe göre Zazaca bu faktörlere sahip değil ve gelecekte de bu faktörlere sahip olmayacak gibi görünüyor” ifadelerine yer veriyor.

Yazar Bingöl sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Elinizdeki bu çalışma yine de elimizden ne geliyorsa yapmalıyız yaklaşımının bir ürünüdür. Bu çalışmada Kurmanci ve Zazacayı dünya görüşü bağlamında, dilbilim felsefesi bağlamında karşılaştırmak ve iki lehçenin dilbilimsel mantık açısından ne gibi farklılıkları ve benzerlikleri olduğunu göstermek istedim.”

“Zazakî û Kurmancî Ji Aliyê Felsefeya Zimanî ve” vejîyayo

Akademîsyen İbrahim Bingöl o ke xeylê wext esto ke Universîteya Artukluyî de ziwanê Kurdî ser o xebatan keno û kitaban nuseno yewna cigêrayîşê xo kerdo kitab û çap kerdo.

İbrahim Bingölî bi Kurdîya Kurmanckî û bi nameyê “Zazakî û Kurmancî  Ji Aliyê Felsefeya Zimanî ve” kitabêk hedre kerdo û kitab Weşanxaneyê Avesta ra ameyo çapkerdiş. 

Bingölî nê kitabê xo de hetê felsefeya ziwanî ra Zazakî û Kurmanckî dayê têver û derheqê her di lehçeyan de zanayîşan dano.

İbrahim Bingöl cayêkê Kitabê xo de wîna vano: ” Çi heyf ke zazakî ewro ver bi merdişî şina. Eke mûcîzeyêk nêbo nika ra tepîya xelisyayîşê zazakî zehmet o. Rasta ci xelisyayîşê ziwanêk tena bi xîret û çalakiyanê roşnvîran, zanzayeyan û cigêrayoxan zehmet o. Zaf faktorê bînî yê teberê ziwanî de zî lazim ê. Asîyeno ke zazayî wayîrê nê  faktoran nîyê. La onca zî çi destê ma ra bêroo ma do semedê zazakî bikê. Mi waşt ez na xebate de kurmancî û zazakî hetê felsefeya ziwanî ra bidî têver û nîşan bidî ke ka hetê mintiqa ra mabênê nê lehçeyan de çi ferq û seypeyî esta.

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.