DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Yüzen Ada Dünyanın 8. Harikası Oluyor!

Yüzen Ada Dünyanın 8. Harikası Oluyor!
23.12.2023 00:56
72
A+
A-

Solhan’da bulunan Yüzen Ada’nın dünyanın 8. harikası olma ihtimali bulunuyor. Yüzen Ada, Bingöl’ün Solhan ilçesinde, Bingöl Çayı üzerinde bulunan bir adadır.

Solhan’da bulunan Yüzen Ada’nın dünyanın 8. harikası olma ihtimali bulunuyor. Yüzen Ada, Bingöl’ün Solhan ilçesinde, Bingöl Çayı üzerinde bulunan bir adadır. Ada, çay üzerinde yüzüyormuş gibi göründüğü için bu ismi almıştır. Yüzen Ada, yaklaşık 500 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğindedir. Ada, tamamen çam ağaçlarından oluşmaktadır. Adanın üzerinde bir de cami bulunmaktadır. 

Yüzen Ada, doğal bir güzellik olduğu kadar, tarihi bir öneme de sahiptir. Adanın üzerinde bulunan cami, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Cami, iki katlı ve ahşap bir yapıdır. Yüzen Ada, Türkiye’nin en önemli doğal ve tarihi güzelliklerinden biridir. Adanın dünyanın 8. harikası olma ihtimali, Bingöl’ün turizm potansiyelini artırması açısından önemlidir. Yüzen Ada için dünyanın 8. harikası başvurusu, 2023 yılında yapılmıştır. Başvurunun değerlendirilmesi ve kararın verilmesi birkaç ay sürebilir. 

Yüzen Ada’nın dünyanın 8. harikası olması halinde, Bingöl’ün uluslararası bir turizm destinasyonu haline gelmesi bekleniyor. Yüzen Ada Nerede? Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyünde bulunan Yüzen Ada, bölge halkı tarafından keşfedilen doğal bir güzelliktir. Bingöl-Solhan karayoluna sadece 4.5 km uzaklıkta yer alan bu ada, tamamen doğal bir oluşum olarak dikkat çekiyor. Üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrili düz arazi üzerinde konumlanan bu krater gölünün alanı 300 metrekareyi aşıyor ve derinliği 50 metreden fazla olduğu tahmin ediliyor. Yüzen Ada, yaz kış demeden sabit kalan su seviyesi, tatlı ve berrak suyu ile ziyaretçilerini büyülüyor.

binguven-bal2

Yüzen Adaların Gizemi ve Doğal Güzelliği Gölün ortasında yer alan hareket edebilen üç ada, göl içinde bağımsız birer yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bu adaların üzerine çıkıldığında, sanki bir sal üzerindeymiş gibi yavaşça hareket ettiği gözlemlenebiliyor. Adalar üzerinde 4-5 tane bodur dişbudak ağacı bulunuyor ve çevredeki bitki örtüsü gölün suyuyla besleniyor. Adanın üzerindeki ot köklerinin sarılıcı yapısı, toprağın bitki kökleriyle kaynaşmasını ve yapışmasını sağlamış durumda. Yüzen adaların üzerinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkiler bulunuyor, bu da adanın zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu gösteriyor. Yüzen Adaların Eşsiz Ekosistemi Yüzen Ada’nın çevresi, meşe ormanları ve yeşil alanlarla kaplıdır, bu da bölgenin doğal güzelliklerini ve zengin ekosistemini gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler bu doğal harikayı keşfederken, hem gölün eşsiz manzarasının tadını çıkarabilir hem de bu benzersiz ekosistemin bir parçası olma deneyimini yaşayabilirler. Yüzen Ada, doğaseverler ve macera arayanlar için kaçırılmaması gereken bir doğa harikası olarak kendini gösteriyor.

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.