DOLAR
32,4105
EURO
34,6002
ALTIN
2.478,13
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Çavuşoğlu, “Türkiye Dünyada Ağırlık Merkezi Haline Geldi”

Çavuşoğlu, “Türkiye Dünyada Ağırlık Merkezi Haline Geldi”
15.06.2022 19:51 | Son Güncellenme: 15.06.2022 19:52
303
A+
A-

Bingöl’de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye, dünya haritasında ağırlık merkezine dönüştüğü bir ülke haline geldi. Birçok önemli kararlar artık burada şekilleniyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası Konferansı’na katıldı. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde konuşan Çavuşoğlu, Uluslararası ilişkilerde Türkiye’nin önemli rol üstlendiğini söyledi.

Çeşitli ülke temsilcilerini ağırlayacağını ve çeşitli ülkelere ziyaretler gerçekleştireceğini belirten Çavuloğlu, “bugün Türkiye’nin Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz, Ortadoğu, Afrika gibi bölgelerde ‘ben de varım’ demesi şart… Bunu görmezden gelme lüksümüz yok.  Bu ziyaretlerimizde gündem malum. Bir taraftan Ukrayna’daki savaşın etkileri, diğer taraftan gıda krizi, Balkanlar’daki gerginlik, Suriye’deki gelişmeler, aynı şekilde Kafkasya. Can Azerbaycan topraklarını geri aldı diye, Kafkasya’da her şey bitmiş değil, burayı istikrar ve barış bölgesi haline getirmek için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

binguven-bal2

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna savaşıyla beraber kelebek etkisi nedeniyle ülkelerin etkilendiğini belirterek, “hamdolsun Türkiye, dünya haritasında ağırlık merkezine dönüştüğü bir ülke haline geldi. Birçok önemli kararlar artık burada şekilleniyor. Küresel salgın bitti, Ukrayna savaşı başladı. Hem gıdada, hem enerjide ciddi krizler var. Bu krizler giderek derinleşmeye başladı. Küresel ekonomik durgunluk, maalesef her yerde hissedilmeye başladı. Tüm dünyayı dolaşıyoruz. Krizler sadece bölgelerinde değil, binlerce kilometre ötelerde de etkisini hissettiriyor. Buna uzmanlar kelebek etkisi diyor. Mesela Ukrayna krizi Afrika’da açlığa, Avrupa’da göç krizine, Latin Amerika’da ise üretim krizine yol açıyor. Bu üretim yapan ülkeler gübreleri Ukrayna veya Rusya’dan ithal ediyordu, artık edemiyor. Ben de çiftçi çocuğuyum, üretim için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Artan gübre fiyatlarının da çiftçimizi ne kadar etkilediğini biliyoruz. Bunun için de çalışıyoruz. Tarım Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı çalışıyor. Dolayısıyla bir yerde yaşanan krizden herkes etkileniyor” şeklinde konuştu.

BARIŞIN TESİSİ İÇİN BU DÖNEMDE EN ÇOK ÇABA GÖSTEREN ÜLKE TÜRKİYE’DİR”

Konuşmasında yaşanan krizle beraber en çok çaba gösteren ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “bu savaşın uzamasını isteyenler var. Neden diye soruyoruz, Rusya’nın zayıflaması lazım diyorlar. Rusya’ya bedel ödettirmemiz lazım diyorlar. Tamam, Rusya’nın yaptığı yanlış. Biz doğruya doğru, yanlışa yanlış diyoruz. O yüzden de zaten saygı görüyoruz. Objektif, dengeli, kim yanlış yaptıysa yanlış olduğunu söylüyoruz. Ancak bunu bir vekâlet savaşına dönüştürmek de yanlış. Savaşın uzamasının bedelini dost Ukrayna halkı ödüyor. Canlarıyla, mallarıyla ödüyor. Her gün toprakları bir bir gidiyor. Savaşın uzamasını isteyen ülkelere başından söyledik, bunun Ukrayna için, bölge için bedeli ağır olur, bir an önce ateşkes ve masada çözümü aramamız lazım diye söyledik. Barışın tesisi için bu dönemde en çok çaba gösteren ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

“İSTANBUL’DA MERKEZ KURMAYI PLANLIYORUZ”

Çavuşoğlu, krizin İstanbul’da kurulacak bir merkez ile beraber çözüme kavuşturma girişiminde bulunduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu sistemin olması lazım. Her bölgede Türkiye gibi çaba sarf eden bir ülke olmayabilir. Geçen gün Lavrov geldi, bunları konuştuk. Arkasından Ukrayna Dışişleri Bakanıyla konuştuk, arkasından BM Genel Sekreteri ile görüştük, şimdi anlaşma sağlayabilirsek, Rusya’dan cevap bekliyoruz. İstanbul’da dörtlü bir toplantı, oradan bir mutabakat çıkarsa, görüşmeler devam ediyor, İstanbul’da kurulacak bir merkez, gemilerin güvenli bir şekilde bu ürünleri taşıyabilmeleri için Hem Ukrayna’dan hem Rusya’dan gerekli adımları da inşallah atmış olacağız.”

Program, Çavuşoğlu’nun katılımcıların soru ve görüşlerinin paylaşılmasının ardından sona erdi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.