DOLAR
32,1478
EURO
35,0792
ALTIN
2.227,09
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
13°C
İstanbul
13°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C

BİNGÖL VALİLİĞİN BELİRTİĞİ RÖDÖVANS NEDİR?

BİNGÖL VALİLİĞİN BELİRTİĞİ RÖDÖVANS NEDİR?
08.06.2022 01:02 | Son Güncellenme: 08.06.2022 01:11
375
A+
A-

Bingöl’de termik santrali ihalesi ile ilgili İstanbul’daki STK’ların basın açıklamasından sonra uyanan Bingöl kamuoyunun sosyal medya üzerindeki paylaşımlar üzerine Bingöl Valiliği açıklama gereği gördü. Açıklamada “Yapılan ihale termik santrali kurma ihalesi değil, sadece var olan kömürü ekonomiye kazandırma ile ilgilidir” denildi, ancak vurgu yapılan RÖDÖVANS ne anlama geliyor, bu cümleyi inceledik!….

Valilikten yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında yer alan ‘Bingöl’de Termik Santral İstemiyoruz’ başlıklı haber ve paylaşımlar üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Valiliğimizce açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Buna göre: Karlıova İlçemizde bulunan 78 milyon ton kaynak Linyit rezervi, termik santral kurulma şartı olmaksızın, rödövans yöntemiyle işletilmek üzere ihale edilecektir.

binguven-bal2

Söz konusu sahada bulunan yaklaşık 78 milyon ton kaynak linyit rezervi açık işletme yöntemi ile üretilmeye uygun olup; ihaleyi kazanacak olan işletici ile rödövans sözleşmesi ve şartnamesinde belirlenen hükümler doğrultusunda sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılacaktır.

Yapılan ihale termik santrali kurma ihalesi değil, sadece var olan kömürü ekonomiye kazandırma ile ilgilidir” denildi.

RÖDÖVANS SÖZLEŞME NEDİR?

“Maden haklarının bölünebilmesinin yasak olduğuna ilişkin Maden Kanununda (Maden K.m.5/I) yer alan düzenleme, uygulamada rödövans sözleşmelerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Rödövans sözleşmesi ise, maden işletme ruhsatı sahibinin maden sahasının tamamı veya bir kısmı üzerinde sahip olduğu maden işletme izninden kaynaklanan madencilik faaliyeti yapma ve maden ocağından çıkan maden cevherlerini kullanma, yararlanma ve üzerinde tasarruf yapma yetkilerini devretmeyi taahhüt ettiği; buna karşılık, rödövansçının (rödövans verenin) sözleşmede kararlaştırılan rödövans bedelini ödeme ve belirli miktarda üretim yapma borcu altına girdiği bir özel hukuk sözleşmesidir.

Rödövans sözleşmesi, kanunî düzenlemeye konu olmayan karma bir sözleşmedir. Zira, rödövans sözleşmesinde tipik bir sözleşmeye Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği tarafından yabancı yan edimler eklenmiştir. Karma sözleşmeler kanunen düzenlenmemiş olduğu için, bu sözleşmelere kanun hükümleri ancak kıyasen uygulanmalı veya hâkim Medenî Kanunun 1 inci maddesine istinaden hukuk yaratmalıdır. Öğreti ve yargı kararlarında ürün (hasılat) kirası sözleşmesine ilişkin Borçlar Kanununda yer alan hükümlerin niteliğine uygun düştüğü ölçüde rödövans sözleşmelerine kıyasen uygulanacağı kabul edilmektedir.”

KARAARSLAN: AÇIKLAMA DEĞERLİ AMA ?

Gazetemizin haberleri üzerine Valilikten yapılan açıklamadan sonra, Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, açıklamada bulundu.

“Arkadaşlar Termik santral ihalesi zaten direk olmaz, bu nedenle kömür işletmesi sahası ruhsata bağlanmış içerik olarak rödovans karşılığı verilir. Daha sonra işletme aşamasında ruhsatta yer alan işler gerçekleştirilir.. Halifan kömür işletmesi 2008 de termik santral kurmak üzere ruhsatlanmıştı.. Bu durum Silopi de de aynen uygulandı. Önce kömür işletmesi ve asfalt malzemesi üretimi başladı ve daha sonra 2003 yılında termik santral kuruldu ve kimseden gık çıkmadı.. Valiliğin açıklaması değerli lakin bakanlıktan ihale içeriği ve sınırlama şerhlerini görmek istiyoruz. Yani belge içeriğinde ihale edilen fiziki kalemler ve esnek olmayan ifadeleri görmek istiyoruz” dedi…..

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.