DOLAR
32,4710
EURO
34,7572
ALTIN
2.467,47
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

ONARILACAK KİĞI BARAJININ İHALESİ KİME VERİLDİ?

ONARILACAK KİĞI BARAJININ İHALESİ KİME VERİLDİ?
14.02.2022 11:34
616
A+
A-

Yaklaşaık iki yıldır enerji üretmeyen Kiğı Barajının çöken palyalarının ihalesi yapılmadan yine Özaltın’a verilmesi, dikkat çekti.

DSİ Bölge müdürlüğü web sitesinde yayımlanan görüntü ve açıklamada; “Santral kazı şevlerinde meydana gelen kaymalar nedeniyle elektrik üretiminin durdurulduğu Kiğı Barajı ve HES’te onarım çalışmaları yapılacak” denildi.

EKAP’ta ve Basın İlan Kurumu sitelerinde ihale ilanı yapılmadan yaklaşaık 20 yıl süren yapımında yüklenici firma Özaltın’a verilmesi; tartışmalara gebe…

binguven-bal2

ÖZALTIN BEDEVA YAPAR MI?

20 Yıl süren inşaat yapımıın ardından sadece 8 ay gibi kısa süre enerji üreten barajın çöken palyalarının garantisi neden yok? Sorularımız; cevapsız kalmıştı.

DSİ’DEN BARAJ SÖZLEŞMESİ

Sözleşme protokolü imzalanmış

DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bingöl Kiğı Barajı ve HES tesisleri santral kazı şevlerinde oluşan kaymaların önlenmesi işi için yüklenici firma ile sözleşme imzalandığı belirtildi.

İşe ait sözleşmenin, 10.02.2022 tarihinde DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ile yüklenici Özaltın İnş. Tic. ve San. A. Ş. arasında imzalandığı belirtilen açıklamada, “Bingöl Kiğı Barajı ve HES, Bingöl ili Kiğı ilçesinin 12 km kuzeydoğusunda, Peri Suyu üzerinde, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden 175 metre yükseklikte, 22,5 milyon m³ gövde dolgu hacmine sahip, 140 MW kurulu gücünde ve yıllık 450 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine haizdir. 2016 yılında su tutulmak suretiyle hizmete alınmış ve bugüne kadar 1 milyar 230 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmek suretiyle bu günkü fiyatlarla yaklaşık 1 milyar 800 milyon lira enerji faydası sağlanmıştır.

Bingöl Kiğı Barajı ve HES Tesisleri Santral Kazı Şevlerinde Oluşan Kaymaların Önlenmesi İnşaatı işine ait sözleşme kapsamında; Kiğı Barajı gövdesinin 12 km aşağısındaki (mansabındaki) HES Santral Binasının kazı şevlerinde oluşan heyelan nedeniyle durdurulmuş olan elektrik üretimine yeniden başlanmasına imkan sağlayacak emniyet tedbirlerini almak amacıyla, projesinde belirlenen lokasyonlarda fore kazık, ön gerilmeli halat ankrajları, beton ağırlık duvarı püskürtme betonları ve su drenajı için gerekli imalatlar yapılacaktır. Böylece Hidroelektrik Enerji Santralinin emniyetli bir şekilde enerji üretimine başlanması amacıyla muhtemel şev kaymaları önlenmek suretiyle can ve mal güvenliği sağlanacaktır” denildi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.