DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘İnsanlarımız doğduğu yerde iş bulamıyorsa; sebebi hükümettir’

‘İnsanlarımız doğduğu yerde iş bulamıyorsa; sebebi hükümettir’
04.03.2024 12:14
59
A+
A-

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçim maratonunda Sancak, Karlıova ve Bingöl’de halk buluşmalarına katıldı. Bakırhan, “Gençlerimiz geleceği göremedikleri için yurtdışına kaçmaya çalışıyor, insanlarımız doğduğu yerde iş bulamıyorsa; sebebi iyi yönetemeyen iktidardır” dedi.

‘KARLIOVA YOKLARIN İLÇESİ’

Karlıova’yı ‘yokların ilçesi’ olarak niteleyen Bakırhan, ilçedeki eksiklere dikkat çekti. Özellikle sağlık alanındaki eksikleri vurgulayan DEM Parti lideri şöyle konuştu:

“Karlıova’da hastane var ama cihaz yok. İnsanlarımız hastalandığı zaman ya Erzurum’a ya da Bingöl’e giderken yaşamlarını yitiriyor. Böyle bir ilçede uzman doktor olmaz mı? Dört bir yanından dere akıyor ama insanlar musluğundan temiz su kullanamıyor. Karlıova’dan Erdoğan’a sesleniyoruz; 2004’ten beri Bingöl AKP’de. Karlıova da AKP’de. Sana oy vermeyene hizmet vermiyorsun ama verene de hizmet vermiyorsun.”

binguven-bal2

‘İNSANLARIMIZ DOĞDUĞU YERDE İŞ BULAMIYOR’

Bakırhan konuşmasında istihdam olanaklarının yaratılmadığı ilçeden metropollere göç eden ve ucuz işgücü olarak çalıştıkları yerlerde silikoziz hastalığına yakalanan Karlıovalı 28 genci andı. “Niye insanlarımız doğduğu yerde iş bulamıyor” diye soran Bakırhan, “Onların katline sebep olan AKP-MHP iktidarıdır” dedi.

‘HAYVANCILIK BÖLGESİNDE İNSANLAR ET KUYRUKLARINA GİRİYOR’

Alım gücünün erimesinin küçük yerleşim yerlerinde daha çok kendini gösterdiğine dikkat çeken Bakırhan, geçim kaynağının büyük kısmını önceden hayvancılıkla sağlayan ancak ekonomik koşullar nedeniyle artık hayvancılık yapamayan Karlıovalılar için şunları söyledi:

“Gençlerimiz Karlıova’da et, ekmek kuyruklarına girmeyecek. Karlıova hayvancılık bölgesi ama insanlar ucuz et alabilmek için kuyruklara giriyor. Kimsede alım gücü bırakmadınız. Türkiye’nin ekonomisini, AKP’lilere bir avuç sermayelere peşkeş çekerek ülkeyi yaşanmaz bir hale getirdiniz. 10 bin lirayla Bilal Erdoğan geçinsin. Artık kimsede idare edecek hal, takat kalmadı.”

‘KIRMIZI KİTAPLARA DEĞİL BARIŞA İHTİYAÇ VAR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin iç ve dış tehditlerin tanımlandığı Türkiye’nin gizli anayasası olarak nitelendirilen ve ‘kırmızı kitap’ da denilen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin güncellenmesiyle ilgili sözlerini yanıtlayan Bakırhan, şu çağrıda bulundu:

“Erdoğan diyor ki kırmızı kitap güncellensin. ‘Kırmızı kitap’ Türkiye’nin gizli Anayasası’dır. Kürt dilini konuşmasın, hizmet görmesin, asimile edilsin, Kürdistan coğrafyası Kürtsüzleştirilsin kitabıdır. Bu kadar vahşet yetmezmiş gibi herhalde kökümüzü kazıyacaklar. Bunlar ikiyüzlüdür. Siz Şeyh Said’in torunları dilinizden vazgeçecek misiniz? O zaman bunların karşısında olanları 31 Mart’ta sandığa gömme zamanı. Türkiye’nin kırmızı kitaplara değil barış kitaplarına ihtiyaç var. Erdoğan’a çağrımdır; Türkiye’de barışın kitabını hep birlikte yazalım.”

Halaylarla son bulan buluşmanın ardından Bingöl Merkez’e geçen Bakırhan, “Bingöl halkı, Bingöl’de ‘Kürt, Ankara’da JİTEM, Ergenekon İttifak’ yapanlara gereken cevabı verecektir” dedi.

‘TÜRKİYE’DE ULAŞIM HİZMETİ SUNMAYAN TEK BELEDİYE: BİNGÖL BELEDİYESİ’

AKP’li Bingöl Belediyesi’nin borç batağında olduğunu belirten Bakırhan şunları söyledi:

“Bunların belediyecilik anlayışı tam kayyım belediyecilik anlayışı gibi: rant, usulsüzlük, belediyeleri borç batağına sürüklemek. Bingöl Belediyesi gibi küçük bir belediye yüz milyonlarca lira borç almış. Ne oldu bu paraya? Altyapı yok, yatırım yok. Türkiye’de belediye ulaşım hizmeti sunmadığı tek kent neresidir, biliyor musunuz, Bingöl. Türkiye’nin her yerinde belediyeler toplu taşıma hizmeti veriyor ama Bingöl’de beyefendi, ulaşımı toplu taşımayı bireylere, özel firmalara peşkeş çekmiş.”

‘BİNGÖL’DE ZAZACA TABELA YOK’

Zazakî’nin en çok konuşulduğu kentlerden biri olan Bingöl’de hiç Zazakî tabela olmamasına ve tek bir sokak isminin dahi Zazakî olmadığına dikkat çeken Bakırhan, AKP’li belediye başkanı Erdal Arıkan’ı şu sözlerle eleştirdi:

“Bingöl’de yüzlerce değerimiz yaşamını yitirdi. Kürt halkı için mücadele eden Kürt öncüsü tek bir kişinin ismi bir caddede, sokakta yok. Yeri gelince de beyefendi ‘ben Zazayım’ diyor. Yahu Zaza olan, halkının yanında olur, bu meydanda olur. Burada olmayan ne Zazadır, ne Kürtlerin hizmetindedir.”

‘AKP’NİN ORTAĞI ŞEYH SAİD’E HAKARET EDİYOR’

“Bingöl halkı Seyit Rızaların, Şeyh Saidlerin torunlarıdır, Bingöllüler bütün zulümlere, baskılara rağmen kendi toprağını terk etmedi, yine etmeyecek” diyen Bakırhan Bingöllülere “Hazır mısınız ‘Edî bes e’ (Artık yeter) demeye” diye sordu.

Şeyh Said’in topraklarındayız diyen Bakırhan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AKP’nin küçük ortağının geçen gün Şeyh Said efendiye etmediği hakaret kalmadı. Niye seslerini çıkarmadılar? Çünkü onlar Şeyh Said’i bir değer olarak görmüyorlar. Cumhurbaşkanı yardımcısı sesini çıkarmadı, belediye bir şey demedi. Ne oldu biliyor musunuz? Bingöl’de AKP ile MHP ittifak yaptı. Sizin dilinizi yok sayanlar diyor ki; ‘Ey Kürt halkı getir oyları bize ver.’ Şeyh Said’e hakaret eden, Kürtlere hakaret eden MHP belediyenin ortağı olsun. Buna hayır demeyecek misiniz?

BİNGÖLLÜ GENÇLER İNTİHAR ETMEYECEK

Bingöl’de intihara sürüklenen genç sayısındaki artışa dikkat çeken Bakırhan, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Bingöl’ün gençleri intihar etmeyecek. Kürt coğrafyasında çok yüksek sayıda intiharlar yaşanıyor. Neden? Kimse keyfine intihar etmez. Ya yoksuldur, ya işsizdir, ya geçinemiyor ya da yaşadığı sorunların altında kalkamıyor. Peki, intiharın sebebi intihar eden vatandaş mıdır yoksa onu intihara sürükleyen bu sistem midir? Bizi intihara sürükleyen bu sistemdir. İnşallah hep birlikte hayır diyeceğiz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.