DOLAR
32,2988
EURO
35,1908
ALTIN
2.229,79
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

İhalenin bir daha gündeme gelmemesi için bu fotoğraf, yeterli değil mi?….

İhalenin bir daha gündeme gelmemesi için bu fotoğraf, yeterli değil mi?….
16.06.2022 14:29 | Son Güncellenme: 24.06.2022 01:30
457
A+
A-

XALİFAN TERMİK SANTRAL İHALESİ İPTAL EDİLDİ

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Xalifan – Derinçay köyünde 7 Haziran’da gerçekleştirilen maden sahasının işletilmesi ihalesi, ihaleye sadece bir firma katıldığı gerekçesi ile dün itibari ile iptal edildi.

binguven-bal2

Bingöl, Karlıoava’ya bağlı Halifan Köyü’nde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde bulunan ve Ziver İnşaat dışında bir firmanın katılmadığı maden sahasının işletme ihalesi, resmi olarak dün itibari ile iptal edildi.

Türkiye Kömür İşletmeleri uhdesinde bulunan maden sahasının işletilmesi ihalesi  7 Haziran’da yapılmıştı. 78 milyon ton kömür rezervi işletilmesi ihalesi yaklaşık 2 milyar liralık teklif sunan Ziver İnşaat’ta kalırken, ihaleye başka firma katılmamıştı.

Tek firmalık ihale

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş

Önceki gün Türkiye Kömür İşletmeleri ihale komisyonunda görüşülen ihalenin iptal edildiği öğrenildi. Komisyonun ihaleyi iptal etmesinin sebebinin ise ihaleye yalnızca bir firmanın katılması olduğu belirtildi.

İhalenin ‘tek firmanın katılması’ nedeniyle iptal edilmesine ilişkin Yeşil Gazete‘ye konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, ihaleye karşı toplumsal muhalefet çevrelerinin ortaklaşmasının önemine vurgu yaparak “Daha önce de belirttiğimiz gibi ortada şu an resmi olarak termik santral diye bir planlama yok. Ancak işletmeye açılması planlanan kömür ocağındaki rezerv termik santrale uygun olduğu için korku ve şüphe oluştu kamuoyunda. Ona binaen bu tepkiler  gelişmişti. İsteriz ki bu iptal kararı her ne kadar  resmiyette farklı gerekçelerle ortaya konsa bile  bu toplumsal duyarlılığın, bu kamuoyu isteğinin ciddiye alınarak bir iptal kararının olmasını isteriz” dedi.

‘İhale konusu tekrar açılmamalı’

İptalin rekabet koşullarının tam manasıyla sağlanamaması nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini belirten Boldaş, “Resmi açıdan bu ihalenin tekrarlanma ihtimali olduğunu söyleyebiliriz. Zira tekrar yapılmayacağı yönünde bir açıklama yok. Beklentimiz kamuoyu duyarlılığına kulak verilmesi ve bölge halkı başta olmak üzere bütün duyarlı kesimlerin isteğine olumlu yönde cevap verilmesidir; hepimizi mutlu eden bu iptal kararından sonra ihale konusunun bir daha açılmamasıdır” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Halifan Köyü’nde TKİ uhdesinde bulunan maden sahası rödovans usulüyle 7 Haziran’da ihaleye çıkarılmıştı. Bölge halkı ve kentteki sivil toplum kuruluşları, daha önce aynı sahada termik santral kurma çalışmaları yapıldığı için ihaleyi termik santral kurmaya yönelik bir adım olarak değerlendirmişti. Yöre halkı protestolar yapmıştı. 

İstanbul Kadıköy’de KAYY-DER öncülüğünde bir araya gelen 100’e yakın STK, bölgede yürütülen ekolojik kıyım politikalarına son verilmesi çağrısı yapmış, ihalenin iptal edilmesini istemişti. 

Kentteki muhalefet partileri de ‘ihalenin termik santral hazırlığı olduğunu‘ ileri sürerek bölgedeki doğal yaşamın zarar göreceği uyarısında bulunmuştu.

Haber: Fırat BULUT

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.