DOLAR
32,1271
EURO
35,1180
ALTIN
2.227,54
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
13°C
İstanbul
13°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C

“Konutlar yapılmadan evlerimiz yıkılıyor”

“Konutlar yapılmadan evlerimiz yıkılıyor”
04.07.2022 09:41 | Son Güncellenme: 04.07.2022 09:47
484
A+
A-

2020 yılında Karlıova, Yedisu ve Adaklı bölgesinde meydana gelen deprem sonrasında evleri yıkılan birçok vatandaş, evi yapılmadığı için hasarlı evlerinde kalırken bir kısmı da konteynerde yaşıyor. Jandarma kontrolünde yıkımın olduğu Adaklı’da, vatandaş: “Konutlar yapılmadan evlerimizi yıkmayın” diyor.

Merkezi Karlıova ve Yedisu arasında Haziran 2020’de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde, bir kişi hayatını kaybederken, Karlıova, Yedisu, Adaklı ve Erzurum’un Çat İlçesinde binlerce konut hasar gördü.

binguven-bal2

Depremde; Karlıova, Adaklı ve Yedisu ilçelerinde toplam 2271 ağır hasarlı yapı tespit edilmiş; toplamda 1068 konut ve 632 ahır hak sahipliği gerçekleşmişti.

Depremin ardından Erzurum’un Çat ilçesinde yeni konutlar yapılırken, Bingöl’ün köylerinde vatandaşlar hala konteynerlerde yaşıyor, hayvanlarını çadırlarda barındırıyor.

ADAKLI GÜNGÖRSÜN KÖYÜ

“TÜRKİYE’DE BENZERİ YOK”

Depremden sonra eski evlerinde yaşamak zorunda kalan Adaklı ilçesine bağlı Güngörsün – Hösnek mahallesinde ikamet eden Fuat Gürlük, “Depremden sonra iki yıl bitti, üçüncü yıla giriyoruz. Bize konteyner verdiler ama biz kalabalık aileler olarak o kutu içinde kalamayız, yazın sıcak, kışın soğuktur, soba deliği bile yok. Bunun benzeri Türkiye’nin hiçbir yerinde olmamıştır, olamaz da. Jandarma kontrolünde evlerimizi yıkmaya gelmişler.

Mahallemizin muhtar heyeti ve İlçe encümeni ile beraber Kaymakamlığa gittik, Kaymakam Emre Çifçi, afet konutları ile ilgili hiç kimseyi dinlemeyeceğim, Valiliğin kesin emridir” diyerek toplantı salonunu terk etti dedi.

Gürlük, “Güngörsün mahallesinde toplam 44 hanede ağır hasar raporu verilmiş, ahırlar ve depolarla beraber 56 yapı yapılması lazım. Üç yıldır konutlar yapılmadı ama jandarma gücüyle evimizi yıkmaya gelmişler, bize uygulanan, hiçbir yerde yapılmamıştır. Bunu doğru bulmuyoruz, evlerimizi yaptıktan sonra hasarlı evleri yıkındiye konuştu.

KONUTLAR BİRAN ÖNCE YAPILMALI

Yedisu İlçesi Yeşilgöl Köyünde ikamet eden depremzede Daimi Zeray, iki yıldır çadırda yaşadıklarını belirterek, konutların biran önce yapılmasını istedi.

Depremden sonra evlerinin Kaymakamlık tarafından jandarma gözetiminde yıktırıldığını belirten Zeray, “Yeni konutların yapımına hala başlanamadı. Konutların yapılacağı yer de belli değil. Şuan kendim konteynerde yaşıyorum, hayvanlarımızı ise çadırlarda barındırıyoruz. Kış gelmeden konutlarımızın yapılması için gerekli yer tahsislerinin yapılması ve konut yapımlarına başlanmasını istiyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.