DOLAR
34,2511
EURO
37,6284
ALTIN
2.919,86
BIST
8.942,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

ARICILIKTA KADINLARIN ROLÜ

ARICILIKTA KADINLARIN ROLÜ
15.11.2021 00:11
412
A+
A-

Bingöl ilindeki kadın girişimcilerin sabit arıcılık, Ordulu kadın arıcıların gezgin arıcılık yaptığı belirtildi.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi ve Bingöl Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Araştırma ve Uygulama Merkezinde  görevli olan Öğr. Gör. Ahmet Kadiroğlu, Bingöl ve Ordu’da kırsal alanda yaşayan ve arıcılık sektöründe çalışan kadın girişimciler arasındaki bölgesel farklılıkları araştırdı.

Karşılaştırmalı bir analiz yapabilmek için araştırmanın Türkiye’nin birbirinden farklı iklimsel, coğrafi, sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklere sahip, arıcılık sektörünün yoğun olarak uygulandığı Ordu ve Bingöl illerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Öğr. Gör. Kadiroğlu, 137 kadınla yapılan anketler sonucunda, belirlenen 60 değişkenin 22 tanesinde farklılık bulunduğunu söyledi.

binguven-bal2

“BİNGÖL’DEKİ KADIN GİRİŞİMCİLER ÇOĞUNLUKLA SABİT ARICILIK YAPIYOR”

Ordu ilinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin, Bingöl ilindekilere kıyasla daha düşük eğitim seviyesine ve daha yüksek yaş ortalamasına sahip olduklarını aktaran Kadiroğlu, “Bingöl’de arıcılık sektöründeki kadın girişimcilerimiz daha kalabalık bir aile yapısına sahipler. Bingöl ilindeki kadın girişimciler bir yılda en fazla 8 ay olmak üzere daha çok sabit arıcılık yapmakta, Ordu’daki kadın girişimciler ise daha çok gezginci olarak tüm yıl arıcılık yapmaktalar. Bu durumla paralel olarak, Ordu’daki kadın girişimcilerin çoğunluğu esas geçim kaynağı olarak büyük ölçekli arılıklara sahipken, Bingöl’deki kadın girişimciler orta ölçekli arılıklara sahipler” açıklamalarında bulundu.

“BALIN DOLUM VE PAKETLEME İŞLEMİNİ KENDİLERİ YAPIYOR”

İki ildeki balların dolumu ve paketlenmesi hakkında bilgi veren Kadiroğlu, “Bingöl ilindeki kadın girişimcilerin tümü balın dolum ve paketleme işlemini kendileri yaparken, Ordu ilindeki kadın girişimciler kendilerinin dışında, arıcı birliklerinde, arıcı işletmelerde ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde dolum ve paketleme işlemini yapmaktalar” şeklinde konuştu.     

“ÜRÜNLERİN SATIŞINDA E-TİCARET PLATFORMLARI KULLANILMIYOR”

Her iki ildeki kadın girişimcilerin geleneksel pazarlama yöntemlerini kullandıklarına dikkat çeken Kadiroğlu, “Bingöl ilinde faaliyet gösteren kadın girişimciler ürünlerini daha çok il içinde kendileri satmaktalar. Her iki ildeki kadın girişimcilerin ürünlerini satmak için e-ticaret platformlarını kullanmadığını, bunun yerine yüz yüze reklamcılık, telefon görüşmesi yapma, sergilere katılma, kısa mesaj gönderme gibi daha geleneksel pazarlama yöntemlerini yaygın olarak kullandıklarını tespit ettik” dedi.

“ORDU’DAKİ KADIN GİRİŞİMCİLER KALİTELİ DAMIZLIK VE KONAKLAMA YERİ BULMADA DAHA FAZLA SORUN YAŞIYOR”

Ordu ilinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin Bingöl ilindekilere kıyasla, konaklama yeri ve kaliteli damızlık bulmada, tarımsal ilaçlamada daha fazla sorun yaşadığını aktaran Ahmet Kadiroğlu,  Bingöl’deki kadın girişimcilerin ise ağır iş yükünden yakındığını ve bilinçsiz tüketici konularında daha fazla sorun yaşadıklarını söyledi.

ÇOK KÜÇÜK BİR YÜZDE ÜRÜNÜNÜ KENDİ MARKASIYLA SATIYOR

Kadın girişimcilerin çok küçük bir yüzdesinin ürününü kendi markasıyla sattığını söyleyen Kadiroğlu, “Ayrıca, üretilen arı ürünlerinin bölge içinde ve yurt dışında satış düzeyleri; arıcılıkta kullanılan girdilerin il içinden, bölge içinden ve yurt içinden temin edilme düzeyleri benzer ve her iki ilde de yurtdışından girdi temin eden ve yurtdışına ürün ihraç eden kadın girişimci bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör Ahmet Kadiroğlu, Ordu ve Bingöl illerinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin ürettikleri arı ürünleri içinde; süzme/petek bal, bal mumu, propolis, arı sütü, arı zehri ve arı ekmeği oranlarının benzer olduğunu söyledi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.