DOLAR
32,5108
EURO
34,9455
ALTIN
2.433,58
BIST
9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

KİĞI BARAJI HABERİMİZ, MECLİS GÜNDEMİNDE!…

KİĞI BARAJI HABERİMİZ, MECLİS GÜNDEMİNDE!…

KİĞI BARAJI HABERİMİZ, MECLİS GÜNDEMİNDE!…
12.12.2021 02:34
621
A+
A-

Karaduman, Kiğı Barajı ve Kiğı-Yedisu yolunu Meclis gündemine taşıdı.

15 Mart ve 7 Haziran 2021 tarihlerinde gündeme getirdiğimiz Kiğı Barajı ve Kiğı-Yedisu yolu haberlerimiz, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’den sonra Saadet Partisi Konya milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından da TBMM gündemine taşındı.

Kiğı ve Yedisu arasında yer alan Peri Suyu üzerinde kurulan Kiğı Barajı ve HES projesi, 2018 yılında enerji üretmeye başladı. Barajın açılışında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Bakan Eroğlu, “Ülkemizin ekonomisine yıllık 400 milyon gelir elde edilecek” demişti. Yaklaşık bir yıl sonra barajda santral şevlerinde kaymaların meydana gelmesi nedeniyle enerji üretimi durduruldu.

binguven-bal2

Olup bitenleri Haberci 12 olarak gazete sayfalarımıza taşıdıktan sonra; HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, konuyu Meclis gündemine getirmiş, verdiği önergenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplamasını istemiş, Oktay da konunun muhatabının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olduğunu belirtmişti.

15 MART 2021 TARİHLİ GAZETEMİZİN 1.SAYFASI

KARADUMAN, SORUNU; YEREL KAYNAKLARDAN DA SORGULADI

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman da barajdaki sorunlar ve Kiğı-Yedisu yolu ile ilgili Meclis’e soru önergesi vermeden önce Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Mehmet Fatih Tiryaki aracılığı ile haberleri yazan gazeteci Galip Akengin başta olmak üzere yerel kaynaklardan da teyit aldı.

KARADUMAN: BARAJ, 19 AYDIR NEDEN ENERJİ ÜRETMİYOR?

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, barajdaki sorunlar ve Kiğı-Yedisu yolu ile ilgili meclise soru önergesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılmasını istedi.

669 MİLYON HARCANIP TAMAMLANMAYAN YOLUN YENİ İHALESİ DE AYNI FİRMAYA

Karaduman önergesinde, şu ifadelere yer verdi: “Bingöl ilimizde Kiğı Peri suyu üzerinde 1999 yılında yapımı başlatılan Kiğı HES projesi 2.4 katrilyona mal oldu. Yapımı yaklaşık yirmi yıl sürdü, bir yıl enerji üretildikten sonra santral şevlerin çökmesi ile üretim durduruldu. Bugün itibari ile 19 aydır enerji üretilmiyor. Barajın açılışında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Eroğlu, ülkemizin ekonomisine yıllık 400 milyon gelir elde edilecek demişti. Baraj çalışması devam ederken aynı bölgede 2012 yılında Kığı-Yedisu Yolu ihalesi de aynı firmaya 370 trilyona verildi. Yol için 8 Nisan 2021 tarihine kadar 669 milyon lira harcanmış olmasına rağmen yapımı tamamlanmadı ve aynı firmaya tekrar 745 milyon liraya davet usulü ile verildi.”

Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın Bakan Dönmez’in yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

‘FİRMAYA SORUŞTURMA AÇILDI MI?’

-Bingöl Kiğı Peri suyu üzerindeki HES ve ardından Kiğı-Yedisu Yolunun yapım ihalesinin defalarca aynı firmaya verilmesi Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi olmuştur?

-İhalenin verildiği firma hangisidir?

-Bu ihaleler kapsamında firmaya şimdiye kadar ödenen para toplamda ne kadardır?

-Gecikmelerden dolayı yapımı üstlenen firmaya yönelik herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır?

-İlgili firmaya uygulanan cezai yaptırım var mıdır?

-Bu bölgemizde HES ve Yol yapım işleri ne zaman sonlandırılacaktır?

-Milletin kaynaklarının boşa harcanmasının sorumlusu kimlerdir?

-Üretimin durdurulduğu HES 19 aydır neden yapılmadı?

Yapılan inşaat çalışmasının garantisi yok mu?

-Devam eden Kiğı-Yedisu yol çalışması öncesi alan yerine Google üzerinde proje hazırlandığı doğru mudur?

-Yol üzerindeki heyelan neden daha önce tespit edilmedi?

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.