DOLAR
32,3276
EURO
35,0275
ALTIN
2.284,06
BIST
8.970,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bingöl’de tırtıl istilası: ‘Mera ve ormanlar yok olmayla karşı karşıya’

Bingöl’de tırtıl istilası: ‘Mera ve ormanlar yok olmayla karşı karşıya’

Bingöl’de tırtıl istilası: ‘Mera ve ormanlar yok olmayla karşı karşıya’
23.05.2021 21:46
495
A+
A-

Bingöl’de son birkaç yıldır görülen tırtıl istilası bu yıl da baş gösterdi. Kuraklık nedeniyle bölgede bu yıl başta tarım olmak üzere büyük zarar beklenirken, tırtıl nedeniyle ormanlar ve mera alanları da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bahar mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu yıl Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde ciddi bir kuraklık baş gösteriyor. Kuraklığın etkisiyle ormanları yok eden tırtıl da baş gösterdi. Yağış olmaması ya da müdahale edilmemesi hainde özellikle romanlık alanların büyük risk altında olduğu belirtiliyor. Konu bir soru önergesiyle TBMM gündemine de taşındı. Bingöllüler havadan acil ilaçlama yapılmasını istiyor.

Yedisu ilçesinden tırtıl istilasının fotoğraflarını paylaşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, “Bingöl’de her yıl, aynı mevsimde benzer görüntüler oluşmakta. Tırtıl istilası, hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızın kronik sıkıntısı haline gelmiş durumda. Derhal müdahale edilmezse, mera ve ormanlar yok olmakla karşı karşıya kalabilirler” ifadelerini kullandı.

binguven-bal2

Aydemir, bir soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Erdal Aydemir, “Bingöl’ün özellikle kuzey ilçelerinde, hemen her yıl meydana gelen tırtıl istilası, tüm uyarı ve başvurulara rağmen bir önlem alınmadığı için tekrar baş göstermiş durumda. Özellikle mera ve ormanlık alanlarda, hayvanların otlandığı yerlerde görünen tırtıllar, bölgenin neredeyse tamamının hayvancılıkla uğraştığı alanı istila ettiğinden, yurttaşlarımız çok büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. En kısa sürede gerekli ilaçlama işlemleri yapılmalı, daha büyük mağduriyetlerin önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

“İLAÇLAMA YAPILACAK MI?”

-Her yıl aynı mevsimde yaşanan tırtıl istilasına gerekli kurumların neden önlem almadıkları ile ilgili bir soruşturmanız olacak mı?
-Mera ve ormanlara daha fazla zarar vermemeleri için bir müdahale olacak mı?
-İlaçlama çalışmalarını her yıl düzenli hale getirecek misiniz?

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.