DOLAR
32,5134
EURO
34,9154
ALTIN
2.441,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Görür’den Bingöl, Tunceli ve Erzincan uyarısı!

Görür’den Bingöl, Tunceli ve Erzincan uyarısı!
07.03.2024 12:25 | Son Güncellenme: 07.03.2024 12:29
43
A+
A-

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 3 ile yönelik deprem uyarısında bulunarak, “Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli, Bingöl ve Erzincan’a yönelik dikkat çekici deprem uyarısı yaptı.

TELE1 canlı yayınına katılan Görür, “‘Hocam Marmara’yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?’ diyorlar. Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum” dedi.

“Tunceli’ye dikkat diye feryat ettim, bağırdım” diyen Görür, “Sağ olsun Tunceli Valisi, anladığım kadarıyla sesimizi duymuş; şu anda ciddi bir faaliyet gösteriyorlar. Bizim yer bilimciler olarak öngörülerimiz var. Şimdi birincisi Erzincan hem de Bingöl Kuzey Anadolu Fayı’nın üzerinde. Yani canlı fayın üzerinde yaşayan 2 kent” ifadelerini kullandı.

Görür, şöyle devam etti: “Erzincan’da deprem 1939 ve 1990 yıllarında var. Erzincan- Bingöl arasındaki o fayın adına Yedisu Fayı deniyor. O fayda en son deprem 1794, 7.2 büyüklüğünde deprem olmuş. Bunun üzerine 250 sene koyarsam bugünlere yaklaşıyor. Dolasıyla periyodu da dolmuş. Bu demektir ki deprem oluşturdu, oluşturacak durumda.”

binguven-bal2

“ERZİNCAN ÇOK RİSKLİ DURUMDA”

“Bir de 6 Şubat gibi muazzam depremler oluştu” ifadesini kullanan Görür, “O depremlerinde buraya enerji transfer etmiş olması mümkün. Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda. Şimdi bakıyoruz; zaten fayın periyodu dolmuş, enerji yüklenmiş, 6 Şubat depremleri buraya enerji transfer etmiş olabilir. İlk bekleyeceğimiz deprem burada olmalı” diye konuştu.

Görür, şunları söyledİ: “Erzincan’ı ve özellikle Bingöl-Karlıova’yı çok riskli durumda düşünüyoruz. Bu bölümün hemen altında da Tunceli var. Fayın üzerinde Pülümür var. Yani bu 7’nin üzerindeki fayla burun buruna. Doğu Anadolu Fayı da bu Karlıova’yla Göynük arasında dolu. Tunceli bir kıskaç altında; Bingöl gibi. O nedenle bu kentlere özel ihtimam göstermek lazım.”

İSTANBUL UYARISI

Prof. Dr. Görür, olası İstanbul depremine ilişkin de uyarılarda bulundu. Görür, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzeyinde yani Silivri ile Yeşilköy arasında 7,2 – 7,5 arası depremin oluşması beklendiğini belirtti.

Görür, şunları kaydetti:

“Bu tür küçük depemlerin olması bize genelde Marmara Bölgesi’nin bir gerilim altında olduğunu işaret edebilir. Biz büyük depremi Marmara Denizi’nin içerisinde Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde bekliyoruz. Yani 160 kilometre uzunluğundaki fay sisteminin içerisinde Adapazarı Körfezi’nden başlayıp Adapazarı’na kadar giden alan içerisinde bekliyoruz. Dolaysıyla biz Marmara Denizi’nin güneyinde bir deprem beklemiyoruz ama kuzey kolunda beklediğimiz depremin Marmara Denizi’nin güneyini de etkileyeceğini düşünüyoruz.

İstanbul için de bir uyarıda bulunmak istiyorum. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzeyinde, özellikle Silivri ile Yeşilköy arasında 7.2 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini tahmin ediyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.