DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Kürt illerinde çok açık bir şekilde usulsüzlük yapılıyor

Kürt illerinde çok açık bir şekilde usulsüzlük yapılıyor
06.03.2024 14:45
61
A+
A-

DEM Parti, 54 bin usulsüz seçmene dair itirazlarının reddedildiğine işaret ederek muhalafete seçim güvenliği çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca birçok kentte Valilerin AKP’nin seçim çalışmalarına katıldığı belirtildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ile Öztürk Türkdoğan, seçim güvenliğine dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Aynı zamanda DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı olan Türkdoğan, büyük bölümü asker ve polislerden oluşan 54 bin seçmenin usulsüz olarak kaydırıldığını belirterek yapılan tüm itirazların YSK tarafından reddedildiğini söyledi.

TEK ADRESE BİN 221 SEÇMEN KAYDEDİLMİŞ’

binguven-bal2

Türkdoğan, Ağrı merkezde sadece bir adrese 1923 seçmenin kaydırıldığını belirterek, “Buna dair yaptığımız itiraza ne cevap verilmiş; ‘İtiraza konu kişilerin bir kısmının emniyet tedbirlerinin takviyesi için il Jandarma Komutanlığı’nın emrinde bir kısmının ise tatbikat ve operasyon faaliyetleri kapsamında 3. Komando Tugayı emrinde görevlendirildikleri, ayrıca verilen seçmen listesinin yeterli olmayacağı, itiraz edilen kişi bir adreste oturmuyorsa o kişinin nerede oturduğu ispat edilmesi’ denilerek reddedilmiş. İl Seçim Kurulu diyor ki; ‘bunların nerede oturduğunu söyleyin de araştıralım.’ Bu sizin göreviniz. Kamu bu görevi size vermiş. Bu itirazların hepsi reddedildi” diye kaydetti.

MUHALEFETE ÇAĞRI: SEYİRCİ Mİ KALACAK HERKES

Konuya dair suç duyurularında bulunduklarını aktaran Türkdoğan, “Bu suç duyurusu süreci sadece bu işleri yapanlar değil, buralara usulsüz bir şekilde adresini kaydıran güvenlik personelleri hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Türkiye’nin muhalefet partilerine sesleniyoruz; Doğu ve Güneydoğu’nda Kürt kentlerinde çok açık bir şekilde usulsüzlük yapılıyor ve bazı il merkezleri başta olmak üzere önemli ilçe merkezleri usulsüz seçmen kaydırmayla belediye seçimlerinde partimizden alınmak ya da iktidar partisi yönetimine geçirilmek isteniyor. Buna seyirci mi kalacak herkes? Elbette ki biz seyirci kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘ASKERİ OPERASYON MU SÖZ KONUSU?’

Türkdoğan, binlerce askerin sınır kentlerine kaydırılmasının kendilerinde başka kaygılara da neden olduğunu söyledi. Türkdoğan, şunları söyledi: “Bu kadar güvenlik personeli 6 ay önceden seçmen kütüklerine kaydırılmışsa ileriye dair bizi kaygılandıran gelişmeler var. Türkiye’nin kurmak istediği ticaret yollarıyla bağlantısını tespit ettik. Basra, Ovaköy, İstanbul tren hattı projesi var. Yine Basra-Ovaköy-İpekyolu üzerinden Çukurova’ya bağlantı İskenderun’a bağlantı ile ilgili çeşitli projeler var ama bir de Van’dan Iğdır üzerine, Nahçivan üzeri Ovaköy arasında anladığımız kadarıyla ticaret anlamında bağlantısını kuracak bir proje devreye konulmuş.

Buraya bu kadar çok güvenlik personeli kaydırılmasının bir başka anlamı var. Seçimden sonra çok ciddi büyük bir askeri operasyonlar mı söz konusu? O zaman şu soruyu sormazlar mı, davulla zurnayla askeri operasyona mı gidilir? Burada gerçekten ilginç gariplikler var. Ben bunları Türkiye kamuoyunun dikkatine tekrar tekrar sunmak istiyorum. İktidar kamu personeline bunu yaptırıyor olabilir, ama lütfen sizler kendinizi kullandırtmayın. Biz hukuki olarak bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız.

‘YAPILMASI GEREKEN TECRİDİ KALDIRMAKTIR’

Partimiz, siyasi iktidara defalarca barış siyaseti yaptığı yönünde açıklamalarda bulundu. Bölge halklarıyla, Kürtlerle, Ortadoğu’da yaşayan halklarla ancak barış içerisinde ticaret yapılabilir. Ancak barış içerisinde ülkeler kalkınabilir. Askeri operasyonlarla, çatışmalarla, savaşlarla ticaretin geliştiği görülmemiştir. Dolayısıyla iktidar burada yanlış bir hesap yapmaktadır.

Yapılması gereken tek şey bir an önce tecridi kaldırmaktır. Bir an önce ’28 Şubat 2015’te nerede kalmıştık’ sorusunu sormaktır. Tersi seçenekler Türkiye’nin ekonomik krizini daha da ağırlaştıracaktır. Ticaret yapayım derken eldeki kaynaklardan da olunacaktır. Biz bu vesileyle bir kez daha iktidara barış sürecini hatırlatmak istiyoruz.”

Türkdoğan, sandık güvenliği konusunda gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

‘VALİLER AKP’NİN SEÇİM ÇALIŞMASINDA’

Sevda Özçelik Bingöl ise, “Kayyımcı zihniyet seçim usulsüzlükleriyle devam ediyor” dedi. Bingöl, kamu görevlilerinin AKP’nin seçim çalışmalarına dahil olduğuna işaret ederek, belediye araçlarının ise iktidarın seçim çalışmalarında kullanıldığını kaydetti. Bingöl, “Valilerin, kaymakamların aktif bir şekilde seçim çalışmalarına dahil olmaları, muhtarlarla, kaymakamlar aracılığıyla toplantıların düzenlenmesi, düzenlenen mitinglere öğrencilerin, kamu memurlarının ve kurum çalışanlarının zorunlu bir şekilde dahil ediliyor olması yönünde ciddi itirazlar tarafımıza yansıtılmaktadır” diye konuştu.

Bingöl, şöyle devam etti: “Seçmenlerin sandık başına güvenli bir şekilde gidebileceği, iradesini sandığa yansıtabileceğini sağlayacak bir çalışmaya aracılık etmeyi önceliyoruz. Halkımızın kayyımcı zihniyeti sandıklara gömeceğini, halkın iradesinin zaferle başarıyla çıkacağını biz biliyoruz. Halkımızın ve kamuoyunun bilgisine tekrar sunmak istiyoruz. Biz bu süreçteki hiçbir hukuksuzluğu, hiçbir kanuna aykırı tutumu ve halkın iradesini yok sayan hiçbir muameleyi takipsiz bırakmayacağız.” 

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.