DOLAR
32,4823
EURO
34,8505
ALTIN
2.422,82
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

 5. Kürt Böreği Festivali Coşkulu Geçti

 5. Kürt Böreği Festivali Coşkulu Geçti
29.05.2022 23:43 | Son Güncellenme: 30.05.2022 00:20
409
A+
A-

İstanbul’da dernek faaliyetlerini sürdüren Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği’nin (KAYY-DER) tarafından, Çekmeköy Taşdelen Mesire Alanı’nda düzenlediği 5. Kürt Böreği Festivali coşkulu geçti.

Festival Düzenleme Heyeti

FESTİVALDE YAKLAŞIK 200 TEPSİ KÜRT BÖREĞİ İKRAM EDİLDİ

Yazarlar, müzisyenler ve tiyatro grubunun katıldığı festivalde halaylar çekiliyor, tiyatro oyunları sergilendi, halayalar coşkuya dönüştü.

binguven-bal2

KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

KAYY-DER Eş Genel Başkanı Ahmet Tüzün, “Kürt böreği üzerindeki asimilasyonu kırmak için 7 yıl önce ilk Kürt Böreği Festivalini düzenledik. Festivalin hiçbir ticari amacı yoktur. Tamamen Kürt kültürünü canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenlenen bir etkinliktir. Değerlerimize sahip çıkmak için ve değerlerimizin unutulmaması için bu festivali düzenliyoruz” dedi.

KÜRT BÖREĞİ 1880’DEN BERİ VAR

Tüzün, Kürt böreğinin ortaya çıkış hikayesiyle ilgili şunları anlattı:

“Kürt böreği Bingöl Kiğılı Rengo Mehmet, 1880’de İstanbul’a gelerek bunu düşünüp önce iş arkadaşlarına sonra beğenen esnaflara dağıttımıyla yaygınlaştığını ve ilgi çektiğini görür ve bunun üzerine dükkanlar açar. Kiğı’nın köylerinden gençleri çağırır o gençler de mesleği öğrenir. Rengo Mehmet’in emeğiyle Kürt böreği günümüze kadar gelmiştir. Şu anda İstanbul’un farklı bölgelerinde bu işi yapan 4 bine yakın Kürt esnaf var ve biz bu etkinliği Kürt esnafların da desteğiyle gerçekleştiriyoruz. 200 tepsi Kürt böreğini çay ile ikram ederek insanlara dağıtıyoruz.

KAYY-DER KOMA JINAN / KADIN GURUBU

1980 darbesinden sonra Kürt kelimesinin yasaklanmasıyla insanlar ‘Küt böreği’ demeye başladı. Kürtlerin ‘dağ Türkü’ ya da karda yürürken ses çıkardıkları için ‘kart kurt’ olduğunu iddia eden zihniyet, Kürt böreği de kesilirken ‘küt küt’ ses çıkıyor diye ‘küt’ demeye başladılar. İsmi aslında Kürt böreğidir. Kürt Böreği yapıldıktan sonra bunu yapan Kürtler olduğu için, ‘Nerden aldın?’ ‘Kürt’ten aldım’ ‘Kimin böreği?’ ‘Kürt’ün böreği’ anlamında  Kürt böreği olarak kalmıştır. Bunu hakaretamiz kelimelerle kullananlar da var. ‘Hamal böreği’ diyen var. Ama bu bizim ve biz buna sahip çıkıyoruz.”

Pandemiden dolayı festivale iki yıl ara verdiklerini belirten Tüzün, bu festivalin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyledi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.