DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Madenler, rantçıları zengin ederken, emekçiler ölmeye devam ediyor!

Madenler, rantçıları zengin ederken, emekçiler ölmeye devam ediyor!
26.02.2024 12:01 | Son Güncellenme: 26.02.2024 12:49
142
A+
A-

Erzincan İliç ilçesinde meydana gelen maden ocağından sonra Elazığ’ın Alacakaya İlçesinde maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle 3 işçinin toprak altında kaldığı bildirildi. Kiğı İlçesi Ölmez Köyü’nde yapılması planlanan altın maden ocağı ile ilgili Meclis’e soru önergesi sunan Hülakü, “Kiğı ilçesindeki maden arama faaliyetleri bir an önce durdurulmalıdır” dedi.

Kiğı da 4, Genç’te 11 Altın, Gümüş ve çeşitli maden ruhsatların sahipleri arasında kimler var?

Kiğı bölgemizde özellikle Ölmez köyünün Derneği tarafından köylerinin yeniden yerleşime açılması için sayın vekillerimizden talepleri olmasına rağmen, neden açılmadığını anladınız mı?

Ateş düştüğü yeri yakarmış ama bu proje, bütün peri vadisini etkileyebilir.

binguven-bal2

Dernekler, siyasi partiler, etkili ve yetkili kişiler; ilerde olası bir felakete engel olma zamanı değil mi?

HÜLAKÜ: MECLİS’E TAŞIDI

Kiğı Ölmez Köyünde olası bir maden arama çalışması; fotoğrafta yer alan tüm köyleri ve barajları etki altına alabilir.

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Kiğı İlçesi Ölmez Köyünde yapılması planlanan maden ocağı ile ilgili Meclis’e soru önergeleri sundu. Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmasını istemiyle Meclis’e sunduğu önergede, Kiğı’da maden arama faaliyetlerinin durdurulmasını istedi. Bingöl’ün Kiğı İlçesi Ölmez Köyü mevkiinde, ormanlık alanda bir maden şirketi tarafından altın, gümüş ve bakır madeni arama çalışmaları için başvuruda bulunulduğunu belirten Hülakü, “Altın, bakır ve gümüş gibi maden arama çalışmaları, çevreye ciddi zararlar vermektedir. Bu çalışmalar sırasında kullanılan kimyasallar ve işlemler toprak, su ve havanın kirlenmesine neden olmaktadır.

Maden arama faaliyetleri sırasında ormanlık alanların tahrip edilmesi, su kaynaklarının kirlenmesi ve yer altı su seviyelerinin düşmesi gibi birçok olumsuz sonuç ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, maden çıkarımı için açılan maden ocakları doğal habitatları yok ederek biyoçeşitliliği azaltmakta ve yerel ekosistemlere zarar vermektedir. Bu sebeplerden dolayı, Kiğı ilçesindeki maden arama faaliyetleri bir an önce durdurulmalıdır.” dedi. Hülakü, bakanlara şu soruları yöneltti; 

BAKAN ÖZHASEKİ’YE YÖNELTİLEN SORULAR

-Söz konusu maden arama projesinin çevresel etkileri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, bu değerlendirmede hangi çevresel etkiler belirlenmiştir?

-Projenin gerçekleştirileceği bölgedeki yerel ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki olası etkileri nasıl değerlendirilmiştir?

-Maden arama faaliyetlerinin su kaynaklarına ve yeraltı su seviyelerine olası etkileri konusunda hangi önlemler alınmıştır?

-Projenin ÇED süreci ne aşamadadır? 

-Maden arama faaliyetlerinin çevresel etkilerinin yanı sıra, proje bölgesinde yaşayan yerel halkın sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki potansiyel etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

-Projeye ilişkin ÇED sürecinde yerel halkın katılımını sağlayacak ve görüşlerini dikkate alacak bir çalışma yapılmış mıdır?  

-Bakanlık olarak projenin iptal edilmesine dair bir çalışmanız var mıdır?

BAKAN YUMAKLI’YA YÖNELTİLEN SORULAR

-Maden arama projesinin gerçekleştirileceği bölgedeki tarım alanları üzerindeki olası etkileri hakkında yapılan bir değerlendirme var mıdır? Varsa, bu etkiler nelerdir?

-Projenin uygulanacağı alanlardaki ormanlık alanlara olan etkileri nasıl değerlendirilmektedir? Ormanlık alanların tahrip edilmesini önlemek için hangi tedbirler alınacaktır?

-Maden arama faaliyetlerinin su kaynaklarına olan etkileri hakkında detaylı bir analiz yapılmış mıdır? 

-Projenin tarım, orman ve su kaynaklarına verebileceği zararlar konusunda kamuoyuyla ne düzeyde paylaşım yapılacak ve yerel halkın görüşleri ne ölçüde dikkate alınacaktır?

-Tarım, orman ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği açısından, hangi alternatif çözümler üzerinde çalışılmaktadır?

-Maden arama projesinin çevresel etkilerini en aza indirecek ve tarım, orman ve su kaynaklarını koruyacak önlemler neler olacaktır?

-Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, söz konusu maden arama projesinin iptal edilmesi için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? 

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.