DOLAR
34,8688
EURO
36,5961
ALTIN
3.045,51
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
9°C
Cuma Açık
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

“Maden Ruhsatları, Mahkeme Kararıyla İptal Edilemez”

“Maden Ruhsatları, Mahkeme Kararıyla İptal Edilemez”
21.08.2022 21:20 | Son Güncellenme: 21.08.2022 21:58
353
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kiğı İlçesi Eskikavak köyünde bir adet arama ruhsatı ve 2 adet işletme ruhsatı bulunduğunu belirterek, ruhsatların mahkeme kararıyla iptal edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, meclise sunduğu soru önergesinde, Kiğı İlçesi Eskikavak Köyünde yapılması planlanan maden ocağının doğaya ve canlılara zarar vereceğini belirterek, projenin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Aydemir’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, Eskikavak köyünde bir adet arama ruhsatı ve 2 adet işletme ruhsatı bulunduğunu belirterek, ruhsatların mahkeme kararıyla iptal edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

binguven-bal2

AYDEMİR’İN ÖNERGESİ

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Kiğı İlçesi Eskikavak Köyünde yapılması planlanan maden ocağı ile ilgili meclise soru önergesi verdi.

Önergenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılmasını talep eden Aydemir, şu ifadelere yer verdi: “Bingöl -Kiğı İlçesi, Eskikavak Köyü civarında yapılması planlanan maden ocağı için olumlu rapor verildiği iddiası kamuoyunda deklare edilmektedir. Kurşun, cevher ve çinko çıkarmak amacıyla kurulacağı ifade edilen maden ocağı, daha önce de yapılmak istenmiş ve mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Halkın bu kararlı duruşunun planlanan maden ocağı yapımı konusunda bir caydırıcılık yaratmadığı görülmüştür. Bingöl halkı tepkili. Maden ocağı yapımının iptali için yine tüm yasal haklarını kullanacaklarını ifade etmektedirler. Bahsedilen bölgede maden ocağının kurulması demek; Perisu Vadisi gibi bir doğa harikası dahil olmak üzere, doğada yaşayan tüm canlılar ve çevredeki tüm köyleri yok etmekle tehdit etmek demektir. Bu sebeplerle projenin derhal iptal edilmesi tüm Bingöl halkının ortak talebidir.

-Bingöl-Kiğı İlçesi, Eskikavak Köyünde iddia edildiği gibi bir maden ocağı kurulacak mıdır?

-Daha önce yapımının mahkeme kararı ile iptal edildiği gerçeği söz konusu iken, bu konuda ki ısrarın özel bir nedeni var mıdır?

-Maden ocağının tüm yaşamsal alanlara zarar vereceği aşikar. Yapımın iptali için bir çalışmanız olacak mı?

-Bakanlığımız tarafından yapım için olumlu rapor verildiği iddiası doğru mudur?”

BAKAN DÖNMEZ’İN CEVABI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Aydemir’in soru önergesine verdiği yanıt şöyle: “Bingöl ili Kığı ilçesi Eskikavak köyü çevresinde bir adet IV. Grup arama ruhsatı ve 2 adet IV. Grup işletme ruhsatı bulunmaktadır. Bu ruhsatlardan işletme izinli olanların hukukunun eskiye dayandığı, arama ruhsatının ise 2021 yılında düzenlendiği tespit edilmiş olup, mezkur ruhsatların mahkeme kararı ile iptal edilmesi ve/veya yeniden yürütülmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Bir alanda maden arama faaliyetinde bulunulabilmesi için arama ruhsatının alınması gerekmekle beraber tek başına arama ruhsatının bulunması o bölgede üretim faaliyetinde bulunabilmek için yeterli olmamakta, ayrıca ruhsat sahipleri tarafından işletme izninin de alınması gerekmektedir. İşletme izin sürecinde ise izin alanına yönelik olarak Maden Kanunu’nun 7’nci maddesinde belirtilen; mülkiyet izninin (orman/mera/tapulu arazi vb.), Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ÇED Belgesi’nin, Valilik/İl Özel İdarelerinden GSM kapsamında İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nın ve ilgili Bakanlık/Kurumlardan alınması zorunlu olan diğer tüm izinlerin (Sit, Milli Parklar, Turizm Bölgeleri Alanları ve Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve duyarlı bölgeler için vb.) ruhsat sahipleri tarafından tamamlanması gerekmektedir. Bahse konu bu izinlerin alınması sürecinde de yapılacak olan madencilik faaliyetinin çevreye olan etkileri ilgili kurumlar tarafından etraflıca değerlendirilmekte olup, bu izinlerini tamamlayamayan hiçbir ocağın açılmasına Bakanlığımızca müsaade edilmemektedir.”

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.