Bingöl Baro Başkanı Av. Ömer Faruk Hülakü, Kurmancî ve Zazakî ders seçimine engel olanların ve Kürtçe ders olmadığını söyleyenlerin suç işlediğini belirtti.
Okullarda seçmeli ders işlemleri 21 Ocak 2022 tarihine kadar devam edecek. Bazı okullarda, Kurmanci ve Zazaki ders verebilecek öğretmenlerin olmadığı, öğrenciler yerine okul idareleri tarafından seçmeli derslerin seçildiği yönündeki duyumlar üzerine Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü ve öğrenci velileri, bu tür davranışlarda bulunanların suç işlediğini belirtti.
Baro Başkanı Hülakü; öğrenciler ve velilere çağrıda bulunarak, “Kıymetli çocuklar ve aileler; 3-21 Ocak tarihlerinde yapacağınız ders seçiminde Kurmancî ve Zazakî ders seçmenize engel olan, eksik evrak gösteren, Kürtçe ders olmadığını söyleyen yetkililer suç işlemektedirler. Bu konuda Bingöl Barosunun yanınızda olduğunu bilmenizi isteriz” dedi.
ZAZACAYA SAHİP ÇIKALIM!
Özellikle Zazaki’nin yok olma tehlikesi altında bulunduğunu belirten İsmail Cevzili, Mahmut Kayar ve Yusuf Arifoğlu isimli vatandaşlar, “Ana dilimiz olan Zazacayı öğrenmek, öğrenmeyi talep etmek ve bu talebin arkasında durmak her Zaza için bir haktır. Ve bu hak, bir görev olarak görülmelidir. Bu nedenle 21 Ocak 2022 tarihine kadar velilerimiz bu konuda hiç tereddüt etmeden seçmeli ders olarak kendi dilini seçip talepte bulunmalılar” dedi.
Cevzili, Kayar ve Arifoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Zazaca, kendimizin bile konuşmadığı anadilimiz. Ana sütü gibi güzel, tatlı ve masrafsız olan ana dilimiz. Kendisiyle eğitimin bir arzu ve umut olduğu ama 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda seçmeli de olsa çocuklarımızın seçebileceği ana dilimiz. Doğal olarak insani ve yasal bir hak olarak önümüzde duran bir tercih.
Ana dilimiz olan Zazacayı öğrenmek, öğrenmeyi talep etmek ve bu talebin arkasında durmak her Zaza için bir haktır. Ve bu hak, bir görev olarak görülmelidir. Bu nedenle 21 Ocak 2022 tarihine kadar velilerimiz bu konuda hiç tereddüt etmeden seçmeli ders olarak kendi dilini seçip talepte bulunmalılar.
“Efendim, Zazaca öğretmenimiz yok!”,
“Dersi öğrenciler seçmiyor, en az 10 öğrenci seçmelidir.”,
“Ya bu dersi şimdi seçtirirsek yarın farklı bir hükümet gelirse sıkıntı yaşarız.” ve
“Öğrenciler sınava hazırlanıyor, onlara şu şu dersleri seçmeliyiz.” gibi hiçbir bahaneyi kabul etmeden dersi seçmek ve seçtirmek için çabalayalım!
Elden giden bir seçmeli ders değildir. Elden giden bin yıllara dayanan Allah’ın bir ayetidir. Elden giden nice bilgelikleri, tecrübeleri, toplumsal bağlamı, hayalleri, umutları, acıları ve yaşanmışlıkları içinde barındıran bir dildir, ana dilimizdir.
Ne yazık ki çocuklar hatta anne ve babalar dahi artık evde Zazacayı konuşmuyorlar. Okullarda Zazaca seçmeli dersini seçip kendi anadilleri olan Zazaca’yı bir nebzede olsa öğrenme ve konuşma imkânı/ortamı bulan çocuklarımızı bu haktan mahrum etmeyelim. Bir öğrenci ne kadar çok dil bilirse akademik başarısı artar ve bunun yanında sosyal yönü de gelişir. Eğer, bu öğrenci anadilini bilmiyorsa bunu nasıl anlatabiliriz, izah edebiliriz. Yarınlarda bu ihmal ve nemelazımcılık sebebiyle tarih ve torunlarımız bizi hayırla anabilecek mi?
Veliler ve öğrencilerle birlikte bu konuda en büyük desteği İl Milli Eğitim Müdürlükleri, eğitim camiası, ilgili STK’ler ve özelde de okul idarecileri vermelidirler.
Çünkü bir dilin yok oluşu, bir neslin yok oluşudur.
ZAZACA ARTIK EVLERDE DE KONUŞULMUYOR!
Eskiden hayatımızın her alanında kullanırken anadilimiz olan Zazaca’yı ne yazık ki dilimizin hayat bulduğu en son yer olan evimizde de artık anadilimizi konuşamaz olduk. Bir zamanlar çarşı pazarda konuştuğumuz Zazacamızı kahvehane köşelerine hapsettik bu da yetmedi güzelim dilimize evlere hapsettik. Şimdi de bu hapislik ve gariplik kalplere girdi.
Yakın yarınlarda Zazaca bir nostalji olursa acaba bu utancı kim üstlenebilecek?
Bir nesil düşünün ki büyüklerinin(dede, nine, anne, baba) kendi evinde konuştuğu anadili bilmemesi, anlamaması hatta yabancı bir dil olarak görüp kendi diline yabancı kalması ne acı bir durumdur, değil mi?”