DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

STK’LARIN TEPKİSİ, AVLANMAYI İPTAL ETTİRDİ

STK’LARIN TEPKİSİ, AVLANMAYI İPTAL ETTİRDİ

STK’LARIN TEPKİSİ, AVLANMAYI İPTAL ETTİRDİ
22.03.2021 21:29
472
A+
A-

STK’LARIN TEPKİSİ, AVLANMAYI İPTAL ETTİRDİ

Bingöl’de 10 adet dağ keçisinin avlanmasına ilişkin Erzurum 1. İdare Mahkemesi açılan dava, STK’ların haklı tepkisi mahkeme heyeti tarafından iptal edilmesi gerektiğine hükmetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yayımlanan Merkez Av Komisyonu kararında, ülke genelinde Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi, Yaban Keçisi, Anadolu Yaban Koyunu, Ceylan, Kızıl Geyik, Karaca gibi birçok hayvanın avlanmasına izin çıktı.

Bu izinlerin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüklerince, hayvanların öldürülmesi için ihaleler yapıldı.

binguven-bal2

Bingöl’de de 5 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve 5 Yaban Keçisinin öldürülmesi için ihaleler yapıldı. Birçok ilde ihalelerin iptal edilmesi için davalar açılırken, Bingöl’de de Baro Başkanlığı tarafından ihalenin iptal edilmesi talebiyle Erzurum 1. İdare Mahkemesinde dava açıldı.

İPTAL KARARI VERİLDİ

Bingöl Barosu adına baro başkanı Hanifi Budancamanak’ın 27 Ağustos 2020 tarihinde açtığı dava, Aralık ayında sonuçlandı. Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri ve Yaban Keçilerinin öldürülmesi için yapılan ihalelerin iptaline karar verdi.

BUDANCAMANAK: HUKUKA VE KAMU VİCDANINA UYGUN BİR KARAR VERİLMESİ BİZİ MUTLU ETTİ

Kararı değerlendiren Bingöl Barosu Başkanı Hanifi Budancamanak, “Geç de olsa hukuka ve kamu vicdanına uygun bir karar verilmiş olması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl’de 5 Yaban Keçisi ve 5 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlanma ihalesinin yapıldığını öğrendiklerinde, doğal koruma altında bulunan hayvanların katledilmesini önlemek için yürütmeyi durdurma talebiyle Erzurum 1. İdare Mahkemesinde dava açtıklarını belirten Budancamanak, şunları söyledi: “Açtığımız dava 9 Aralık 2020 tarihinde dağ ve yaban keçilerinin öldürülmelerine ilişkin ihalenin iptal edilmesiyle sonuçlanmıştır. Geç de olsa hukuka ve kamu vicdanına uygun bir karar verilmiş olması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Kararın gerekçesinde vurgulanan  “kamu yararı, hayvan hakları, insan ırkına yaraşırlılık ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler” gibi temel ilkelerin mahkemece gözetilmesi de hukukun üstünlüğüne ve hukuk devletine olan inancımızı, umudumuzu arttırmıştır.

Türleri yok olmaya yüz tutmuş bu nadide canlıların bir kısım paralı insanların kişisel zevkleri için öldürülmek üzere ihaleye çıkarılmasının vicdana, ahlaka ve hukuka aykırı olduğunu bir kez daha  belirtiyoruz. Kamu idarecilerini kamu yararını gözetmeye ve insan haklarının bir parçası olan “hayvan haklarına” karşı saygılı olmaya ve bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

Dağ ve yaban keçilerinin doğada özgürce yaşaması, yöre ekolojisine zarar verilmemesi için bizi ihale konusunda haberdar eden, toplumsal duyarlılık oluşturan, yargı mücadelemize güç katan başta BİNÇEVDER ve KAYY-DER olmak üzere Peri Vadisi Sivil Toplum Kuruluşlarına, çevre ve doğa gönüllülerine teşekkür ediyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.