DOLAR
32,4962
EURO
34,6396
ALTIN
2.478,94
BIST
9.628,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

TERMİK SANTRAL, BİNGÖLÜN İÇME SUYUNU ETKİLEYECEK!…

TERMİK SANTRAL, BİNGÖLÜN İÇME SUYUNU ETKİLEYECEK!…
04.06.2022 01:14 | Son Güncellenme: 04.06.2022 01:15
392
A+
A-

Karlıova Halifan Köyünde yapılacağı iddia edilen termik santral ile ilgili meclise önerge veren Aydemir, santralin Bingöl içme suyunu zehirleyeceğini ifade etti.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Halifan Köyünde yapılacağı belirtilen termik santral ile ilgili meclise soru önergesi sundu.

Aydemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi: “Bingöl İli Karlıova İlçesine bağlı Halifan Köyünde Termik Santral yapımı için hazırlıkların başladığı, yapılan onca itiraz ve görüşmelere rağmen herhangi bir geri adım atılmadığı köy halkı tarafından iddia edilmektedir. Halifan Köyü başta olmak üzere; Bingöl halkının tamamında büyük bir tepkiye neden olan girişim ile ilgili yapılan görüşmelerde çelişkili cümleler kurulduğu ifade edilmektedir. Gübre üretimi yapılacağı bilgisi verildikten hemen sonra, kömür işleneceği ve bunun kesin karara bağlandığı köy halkına iletilmiştir. Yaklaşık yirmi yıl önce aynı bölgede kömür işlenmeye çalışılmış fakat işlenmediği anlaşılınca bundan vazgeçilmişti. O dönemde de benzer tepkilere neden olan Termik Santralin yapımı halinde; Bingöl’de artan kanser ve akciğer hastalıklarının daha da artacağı malumunuz. İnsan sağlığına vereceği büyük zararların yani sıra; köy halkının icra ettikleri çiftçiliği, doğayı, doğada yaşayan diğer canlıları da dönüşü olmayacak şekilde etkileyecektir.

binguven-bal2

Ayrıca, Bingöl Merkez ve Merkez Köylerin içme suyunun kaynağı olan Kürük Suyu da bu bölgede bulunmaktadır.

Termik Santralin yapılması durumunda içme sularının da zehirle karışacağı malumunuz.

Bu bağlamda;

-Halifan Köyünde kurulacağı iddia edilen Termik Santralinin ihalesi gerçekleştirildi mi?

-İddialar doğru ise, söz konusu ihaleyi iptal edip Termik Santrali yapımına engel olacak mısınız?

-Daha önce denenmiş ve başarısız olunmuş bir bölge için Termik Santral kurulması kararı kimler tarafından alınmıştır?

-Köy halkına, yapılan görüşmelerde dayatıcı cümleler kuran bürokratlar kimlerdir, kendileri hakkında bir işlem yapacak mısınız?

-Bingöl’ün içme suyunun kaynağı olan Kürük suyunun yaşayacağı tehlikeyi önleyebilecek misiniz?”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.