DOLAR
34,1852
EURO
37,0826
ALTIN
2.979,37
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C

Harputi Türbesi yenilendi darısı, tarihi Çeşme ve Cami’ye

Harputi Türbesi yenilendi darısı, tarihi Çeşme ve Cami’ye
05.10.2024 00:56 | Son Güncellenme: 05.10.2024 01:01
65
A+
A-

Adaklı Kaymakamlığı tarafından yürütülen Yusuf Harputi Türbesi tadilatının ardından çevre düzenlenmesi parke taşı ve çeşme yapımı tamamlandı. Tarihi değerlerin korunması ve yıpranan alanların tadilatlarının yapılması takdire değer gören bölge halkı, Adaklı ilçe merkezinde yer alan Kilisenin altında yer alan çeşmenin iç deposu, hayalperest define avcıları tarafından büyük zarar verilmiş, konuyu gündeme getirmemize rağmen hiç bir adım atılmadı. İlçe Kaymakamı ve Belediye başkanından bu tarihi değerimize sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Adaklı Kaymakamlığı tarafından yürütülen Yusuf Harputi Türbesinin tadilatı ve çevre düzenlenmesi tamamlandı. Kaymakamlık girişimleri kapsamında, türbenin çevresine parke taşı döşenerek bölgeye yeni bir çeşme yapıldı. Geçtiğimiz aylarda tamamlanan restorasyon çalışmalarına ek olarak yapılan bu düzenlemelerle türbe alanı, hem ziyaretçiler hem de yerel halk için daha cazip hale getirildi.

Yetkililer, bu çalışmaların Adaklı’nın tarihi ve kültürel mirasını koruma amacıyla titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. Kaymakamlık, ilçedeki diğer tarihi ve kültürel alanlarda da benzer projelerin hayata geçirileceğini vurguladı.

Çeşme ve kilise yıkılırsa, cami de yıkılabilir!

binguven-bal2

Anadolu Evliyalarından olan Yusuf Harputi’nin türbesinin tadilatın yanısıra çevre düzenlenmesi ve yeni çeşme yapılması elbetteki takdire değerdir ancak; ilçe merkezinde yer alan bölgenin en önemli tarihi yapı olan Çeşme üzerinde Kilise ve Cami’nin deposu defineciler tarafından ciddi oranda zarar verilmiş, altta 2021 tarihinde yaptığımız haber ve tarihçesi….

Çeşme ve kilise yıkılırsa, cami de yıkılabilir! – Haberci12 (bingolhaberci.com)

Adaklı belediyesinde çalışan bir temizlik görevlisinin ihbarı üzerine tarihi kilise ve çeşmenin arkasında yer alan mahzeninin define avcıları tarafından tahrip edildiğini görmüş olduk.

Adaklı’da bulunan yapım tarihi belli olmayan kilise ve çeşme üzerinde yapılan cami ile beraber inanç ve ilçenin tüm içme suyunun kaynağı konumunda yer alan tarihi yapı, define avcılarının kaçak kazıları sonucu yıkılmakla karşı karşıya. Kilise, kışlık odun ve kömür deposu durumunda, çeşmenin mahzeni ise kazılarla tahrip edilmiş vaziyette.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.