DOLAR
32,4995
EURO
34,6423
ALTIN
2.433,51
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
21°C

DEPREMZEDELERE ÇELİKTEN EV YAPTILAR, İLK KAR YAĞIŞI İLE YERLE BİR OLDU!…

DEPREMZEDELERE ÇELİKTEN EV YAPTILAR, İLK KAR YAĞIŞI İLE YERLE BİR OLDU!…
04.04.2022 01:49 | Son Güncellenme: 04.04.2022 01:53
599
A+
A-

Bingöl’ün Karlıova, Yedisu ve Adaklı ilçelerinde 14 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen 5.9 depreminde evleri zarar gören depremzedeler için TOKİ tarafından dayatılan çelik konstrüksiyon yapılar, ilk kar yağışı ile yerle bir oldu.

VATANDAŞ, EYY İLE YAPMAK İSTEDİ AMA YETKİLİLER RED ETTİ

2020 yılında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde evleri zarar gören köylerde TOKİ tarafından çelik konstrüksiyondan deprem konutları yapılma kararı verildi. 2021 yılında yapımına başlanılan konutlar, kış ayının gelmesiyle ara verildi. Çelik yapı ile çatıları yapılan evler, yağan kar ile yerle bir oldu. Köylüler, “AFAD, TOKİ, yetkililerine, İçişleri bakan yardımcıları İsmail Çataklı ve Mehmet Ersoy’a bizzat söyledik, uyardık, burada yoğun kar ve fırtınalar oluyor” ama bizi dinlemediler.

binguven-bal2
Muhtar Nizamettin Baz

ADI ÇELİK OLSA DA ALİMÜNYUM UYGULANDI
Karlıova ilçesine bağlı Yukarıyağmurlu köyünde temeli atılan 35 yapının içinde çatıları tamamlananlar, kar yağışı ile yerle bir oldu.

Köyün muhtarı Nizamettin Baz, “Karlıova ve Bingöl’de üç toplantı yapıldı, iki toplantıya, İçişleri bakan yardımcısı İsmail Çataklı, diğer bir toplantıya bakan yardımcısı Mehmet Ersoy, Bingöl Valisi, AFAD ve Çevre şehircilik yetkilileri ilçe Kaymakamları ve bölgenin tüm muhtarları katıldı.

Bölgenin tüm muhtarları bölgenin çelik yapıya uygun olmadığını söylediler ama bizi dinlemediler. Ankara’dan hazırladıkları proje ile böyle sağlam, böyle sıcak ve soğuğa dayanıklıdır, sunum yapıldı ama durum ortada…

Bu bölgede bazen iki-üç metre kar yağıyor dedik, fırtınada yollarımız kapanıyor dedik ama bizi köylü ve cahil gördüler. Biz muhtarlar; eskiden olduğu gibi “evini yapana yardım EYY metodu ile yapalım dedik”, gelen yetkililer: “Hayır Cumhurbaşkanının emridir, deprem konutları, çelikten yapılacak” bu konu kapanmıştır dediler.

Muhtar Baz, “Köyde 35 konutun temeli atıldı. Çalışma başladı, yaklaşık yirmi konutun çatısı yapıldı. Bir kısmının çatısı yapılmadı. Çatısı yapılan yapıların durumu ortadadır. Çatısı yapılmayanların ise direkleri yamulmuş kullanılmaz durumda. Yapılan işçilikte demir çelik olsaydı bu durum olmazdı, adı çelik ama uygulamada alüminyum yapıldı”.

EYY SİSTEMİ İLE ŞİMDİYE HEPSİ YAPILMIŞTI

Bingöl iki deprem fay hattının üzerinde olduğunu vurguladık, diyen muhtar Nizamettin Baz, “Dayatılan çelik konstrüksiyon bizim demografik yapımıza, kültürel ve coğrafik yapımıza uygun değildir dedik. Bizler kalabalık aileleriz, büyük evlerde yaşamışlık alışkanlığımız var. Bu sistem bize uymuyor, direndik ama kimse bize inanmadı, biz maalesef haklı çıktık.

Geçmişte depremde evi hasar görene EYY evini yapana yardım metodu ile destek verilirdi, köylü betondan son derece sağlam ev yapıyordu. Kimse kendi canına malına düşman değildir. Bunu çokbilmiş yetkilileri inandıramadık.

KIŞ BOYUNCA KAR TEMİZLEMEK İÇİN ADAM TUTTULAR

Muhtar Baz, “TOKİ tarafından yaptırılan konutların yapımını üstelenen firma kış boyunca köylüyü kar temizlemek için tutmuştu, onlarda biliyordu, bu alüminyumun kara dayanmayacağını, öyle bir kar yağdı ki, hile ile yapılan işi yerle bir etti”….

“Bu inşaat bitmiş ve insanlar da oturuyor olsaydı, çok ağır felaket olurdu”.

ANKARA’DAN PROJELERİNİ YAPIP GELMİŞLERDİ

Aynı depremde hasar gören Adaklı ilçesine bağlı Çevreli Köyü muhtarı Hasan İnal da Muhtar Nizamettin Baz ile aynı şekilde konuştu. İnal “Deprem konutlarını çelik yapı kararı Ankara’da verilmişti. Karlıova toplantısına da katıldım, Bingöl’deki toplantıya da katıldım itiraz ettik, ama dinletemedik. Tüm muhtarlar itiraz etti, ama kararı verilmişti. Bizim sözümüzü dinleyen olmadı. Bu yapı sistemi bize uymuyor, kalabalık ailelere uymuyor dedik ama bizleri dinlemediler. Çevreli köyünde de yapılan yapılar zarar gördü. Bunun olacağını bekliyorduk biz. Bizler defalarca dedik, bu bölgede çelik konstrüksiyon tutmaz. Bunu dayattılar, olur dediler. Çelik değil tenekeden yaparsanız, olacağı budur”.

TOKİ: “GEREKEN YAPILACAKTIR”

Konu ile ilgili TOKİ Erzurum ve Bingöl Afet Konutlarının kontrol amiri Turan Alp, “Bu sene fazlaca kar yağdı. Köyün içinde incelmeler yaptık, inşaat imalatı tamamlanamamıştır. Bitmemiş bir işlerde böyle sıkıntılar olabiliyor. Köylümüz tereddüt etmesin, gereken yapılacaktır” dedi.

TOKİ YETKİLİSİNE VE VİJDANI OLAN TÜM YETKİLİLERİNE SORUYORUZ, BU DEMİRİN BÜKÜLMESİ NORMAL Mİ?
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.