DOLAR
32,4571
EURO
34,7340
ALTIN
2.439,37
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

‘Bingöl Balı’na kalite logosu

‘Bingöl Balı’na kalite logosu
14.06.2023 09:26
129
A+
A-

Bingöl Balı Ulusal ve AB Coğrafi İşaret ve Ulusal Denetim Süreci toplantısında konuşan Rektör Çapak; ‘Arıcılar bu tescile başvurduğunda satacağı balın üzerinde logo olacak ve balı alacak vatandaş balın coğrafi işaretli olup olmadığını görecek. Doğal olarak kaliteli bal almak isteyen bu balı almak isteyecek.’

Bingöl Balı Ulusal ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret ve Ulusal Denetim Süreci toplantısı yapıldı. Bingöl Üniversitesi Senato Salonunda yapılan toplantıya Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Y. Erdoğan, Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Mesud Öğmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl Ticaret Odası Genel Sekreteri Yunus Emre Katrancı, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ve üniversite akademisyenleri katıldı.

Rektör Çapak; “Satılacak balın üzerinde logo olacak”

Toplantıda yaptığı konuşmasında coğrafi işaret denetim sürecini başarıyla tamamlayan bal üreticilerine, bu süreçten sonra da Bingöl Üniversitesi ve paydaşları olarak en iyi şekilde katkı sağlamak, en olgun şekilde ve nitelikli elemanlarla birlikte katkı sunmaya çalışacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Nitelikli ve organik bal üretmek isteyenler bundan istifade edecekler. Arıcılar bu tescile başvurduğunda satacağı balın üzerinde logo olacak ve balı alacak vatandaş balın coğrafi işaretli olup olmadığını görecek. Doğal olarak kaliteli bal almak isteyen bu balı almak isteyecek. Bal tüketmek isteyen ve güvenilir bal alamayan çok fazla tüketici var. Bunun içinde her bir kurumun kendine düşen görev ve sorumlulukları olacak. Bingöl Valiliği’nin, Bingöl Belediyesi’nin, Bingöl Arıcılar Birliğinin bu sürece ciddi katkısı olacaktır. Bu konuda bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Bingöl Valisi Kadir Ekinci’ye, Belediye Başkanı Erdal Arıkan’a, BİNTSO’ya ve Arıcılar Birliği Başkanına teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Arıkan; “Her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız”

‘Bingöl Balı’nın daha iyi noktalara gelmesi ve kalitesiyle ulusal ve uluslararası piyasada yer bulması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, “Bingöl Belediyesi olarak Bingöl Balı’nın tanıtımı ve kalitesini artırmak için her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Bingöl Balı’nın gelmiş olduğu bu süreç bizleri gururlandırıyor” dedi.

Vali Ekinci; “Bingöl Balı dünya çapında bal olma yolunda büyük aşama kaydetti”

Bingöl Valisi Kadir Ekinci ise “Bingöl Üniversitesi ve paydaşları öncülüğünde yapılan çalışmalar neticesinde Bingöl Balı dünya çapında bal olma yolunda büyük aşama kaydetti. Bingöl Valiliği olarak Bingöl Balının kalitesini artırmak için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız” şeklinde konuştu.

binguven-bal2

Toplantıda ayrıca Bingöl Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Veysel Süzerer, ‘Bingöl Balı Ulusal ve AB Coğrafi İşaret ile Ulusal Coğrafi İşaret Denetim Süreci’ başlıklı sunum yaptı.

Süzerer, sunumunda genel olarak, ‘Bingöl Balı’nın Ulusal Coğrafi İşaret Tescilindeki Kalite Kriterleri, Denetim Komisyonunun Görev ve Sorumlulukları ile Bingöl Balının Ulusal Coğrafi İşaretinde Denetim’in hangi dönemlerde ve hangi kriterler üzerinden yapılacağı ve Bingöl Balı’nın AB nezdindeki başvurusundaki son durum hakkında bilgi verdi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.