DOLAR
32,3733
EURO
34,9924
ALTIN
2.326,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TÜBİTAK’tan Üniversitenin 3 Projesine Onay

TÜBİTAK’tan Üniversitenin 3 Projesine Onay
04.08.2022 22:40
338
A+
A-

Bingöl Üniversitesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK’a sunduğu 3 farklı proje, destek almaya hak kazandı.

Yürütücülüğünü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Nuri Açık’ın yaptığı “Campylobacter jejuni spesifik fajların izolasyonu ve florokinolon dirençliliği üzerindeki etkilerinin deneysel broyler tavuk modelinde araştırılması”, yürütücülüğünü Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Tartık’ın yaptığı “Mayada RAG aracılı rekombinasyonun biyosentetik olarak inşası”  1001 kodlu projeler ve yürütücülüğünü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Günyaktı Kılınç’ın yaptığı “Koyunlarda Coenurus cerebralis’in Teşhisinde Rekombinant TmHSP70 Antijeni Kullanılarak Dipstick Tanı Kiti Geliştirilmesi’’ projesi 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandılar.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. M. Nuri Açık’ın yaptığı projede deneysel olarak oluşturulacak Campylobacter enfeksiyonlarında fajların tedavideki etkinliklerinin yanı sıra faj terapisi esnasında meydana gelebilecek faj dirençli bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarında bir değişim olup olmadığı da tespit edilecektir. Böylelikle enfeksiyonların tedavi ve kontrolünde alternatif bir yöntem olarak faj ve antibiyotik kombinasyonunun kullanılabilirliğine yönelik bir alt yapı oluşturulmaya çalışılacaktır.

Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Musa Tartık’ın yaptığı proje, “mikrobiyal kaynaklara inşa edilen RAG aracılı rekombinasyon sistemi”, sentetik biyoloji alanında çalışan araştırmacılara daha ileri uygulamalar yapma fırsatı veren yeni bir araç sunmanın yanı sıra,  aynı zamanda mikrobiyal kaynaklarda yüksek çeşitlilikte antikor kütüphanelerinin hızlı, kolay ve ucuz oluşturulabilmesinin de temellerini oluşturacaktır.

Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Günyaktı Kılınç’ın yaptığı projede üretilmesi hedeflenen kitin geliştirilmesi, sahada uygulanabilir hale getirilmesi, 45 milyondan fazla koyun varlığı olan ülkemizde coenurosisin erken ve doğru tanısının hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlayacaktır. Böylelikle et ve/veya süt verim kayıpları minimize edilecek, coenurosis kaynaklı erken kesim maliyetleri azaltılacaktır.

binguven-bal2

Proje yürütücülerinin ortak açıklamalarında; “Çalışmalarımız boyunca bizlerden desteklerini eksik etmeyen Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Bingöl Üniversitesi ailesine teşekkür ederiz” dedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.