Puanlama yerine mülakat sistemi her alanda olduğu gibi Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde de rahatsızlık yarattı. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan memurların unvan değişikliği yazılı sınavında başarılı bulunan adayların sözlü sınav başarı puanının 60’a çekilmesi veya atamaya esas puanı 60 ve üzeri puanı olan adaylara tercih hakkı verilmesi gerektiği vurgulandı. Sınava katılanlar, “Bir düzenleme yapılmaması halinde yeni mağdurlar yaratır” denildi.
Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl’de 2-3 Mart 2021 yılı Milli Eğitim Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında katılan memurlar, 60 baraj puanını geçerek sözlü mülakatta girmeye hak kazandılar. 27-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında uzaktan online çevrim içi sınav ile sözlü mülakata girip bize sorulan soruları bildiğimiz halde tüm adaylara yazılı sınav ile sözlü sınavda aynı puan verildi. Sözlü sınavın objektiflikten uzak olduğu ve mağduriyet yarattığını vurgulayan memurlar, “Yazılı sınava ilişkin baraj 60 puan iken sözlü sınav barajı 70 puan olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin mülakat puanı ve geçtiğimiz görevde yükselme puanının barajının 60 olduğunu ama bu sınavda 70 olduğu ve adaletsizlik yaratmaktadır. Biz mülakatta sorulan sorulara verdiğimiz cevap ile not verilmesi yada sıralamayı etkilemediği herkesin tercih yapabilmesi için 70 puanı verilmesini talep etmekteyiz” denildi.
Memurlar, Bakanlığın görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli ve sık aralıklarla gerçekleştirmediği hususu da dikkate alınarak, söz konusu unvan değişikliği sınavına münhasır olmak üzere sözlü sınav başarı puanının 60’a çekilmesi veya atamaya esas puanı 60 ve üzeri puanı olan adaylara tercih hakkı verilmesi için geçici bir düzenleme yapılması elzem olduğu belirtildi.