DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

“BAĞIMLILAR İÇİN AMATEM AÇILMALIDIR”

“BAĞIMLILAR İÇİN AMATEM AÇILMALIDIR”
15.08.2022 01:05 | Son Güncellenme: 15.08.2022 01:32
418
A+
A-

Uyuşturucu kullanımının artış gösterdiği Bingöl’de, gençlerin tedavisi için AMATEM açılması için Twiter üzerinden başlatılan #bingoleAMATEMistiyoruz hashtagi’ne büyük destek verildi.

Bingöl’de son yıllarda uyuşturucu ticaretine bağlı olarak uyuşturucu kullanımının artması, endişe verici boyutlara ulaştı. Yapılan araştırmalara göre uyuşturucu kullanma yaşının 12-13’e kadar düştüğü belirlenirken, ilde uyuşturucu bağımlılarının tedavisi ve topluma kazandırılması için yeterli çalışma yok.

Uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için birçok ilde AMATEM merkezleri açılırken, Bingöl’de de AMATEM açılması isteniyor. Sosyal medya üzerinden başlatılan #bingoleAMATEMistiyoruz hashtagi büyük destek görürken, yetkililerin bu talebe karşılık vermesi bekleniyor.

binguven-bal2

NASIL MUAYENE OLUNUR?
AMATEM’de zorunlu değil, gönüllü olarak başvuranlara yönelik bir hizmet sunuluyor. Bu nedenle polikliniklere başvuru sırasında kişilerin alkol veya madde kullanmamış olması veya alkol-madde etkisinde olmaması ve kendi isteğiyle tedaviye karar verdiğini bildirmesi önem arz ediyor.

Sosyal güvencesi olanlar (Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Yeşil Kart, SSK, 2002 kartlı, sosyal dayanışma fonu) AMATEM’de ücretsiz olarak tedavi ediliyor. İlk muayeneden sonra hastanın durumuna göre ayaktan veya yatarak tedavi planlanır. Acil yatış kararı verilen hastalar sıra beklemeksizin muayene sonrası hemen yatarak tedaviye alınır. Acil olmayan ancak tedavi için uygun görülen hastaların yatışı için randevu verilir. Bağımlılık tedavisinde başvuran kişilerin, verilen randevuya gelmesi, tedavi protokolune uyması ve tedavi motivasyonu, tedavinin başarısı için önemli unsurlardan biridir.

NASIL TEDAVİ UYGULANIR?
AMATEM’de yatarak veya ayaktan tedavi olunabilir. Tedavinin ilk aşamasında alkol veya madde kullanımının kesilmesine bağlı olan yoksunluk bulguları tedavi ediliyor. Bu aşamada ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra ise alkol veya maddeye tekrar başlamamaya yönelik psikoterapi programı bulunmaktadır. Bu psikoterapi programı hastanede yatarak 28 gün sürmektedir. Ayrıca ayaktan da devam edilen psikoterapi programı bulunmaktadır. Genel olarak bilişsel-davranışcı terapi, psikodrama ve etkileşim grupları şeklinde sürdürülen psikoterapi seanslarına ek olarak bilinçlendirme amaçlı toplantılar yapılmakta, ayrıca hastaların yakınlarına yönelik aile toplantıları da düzenlenmektedir.

Hastaların hastaneden çıktıktan sonra da ayaktan tedaviye devam etmeleri önerilmektedir. Yatarak tedavi sırasında, tedavi ortamı oluşturmak için bazı kurallar uygulanmaktadır. Sabah yürüyüşleri, günaydın toplantıları, sosyal aktiviteler, bireysel görüşmeler, gevşeme egzersizleri tedavi programı içinde önemli yer tutmaktadır. Psikoterapi programları süresince de gerekirse ilaç tedavilerine devam edilmektedir.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.