DOLAR
32,4668
EURO
34,8492
ALTIN
2.475,21
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Orman yangınına hava’dan müdahale edilmezse; köylere sıçrayabilir!

Orman yangınına müdahale edilmezse; köylere sıçrayabilir!

Orman yangınına hava’dan müdahale edilmezse; köylere sıçrayabilir!
26.06.2021 22:24
649
A+
A-

Bingöl Genç ilçesinde günlerdir devam eden orman yangını büyüyor. Şu ana kadar 2 bin dönümlük alan yandı. Kontrol altına alınmayan yangın çevrede bulunan köyleri tehdit etmeye başladı.

Bingöl’ün Genç ilesine bağlı Süvêran bölgesinde günlerdir başlayan yangın devam ediyor. Geniş bir alana yayılan yangın giderek büyüyor.Yangının Güzeldere, Derebağ ve Çamlıyurt köyleri arasında devam ettiği belirtiliyor. 

Dünden bu yana devam eden yangının etkisi bölgede yaklaşık 20-30 kilometre uzakta bulunan Bingöl kent merkezinden hissedilmeye başlandı.  Kent merkezi dahil geniş bir alanda gökyüzü yangın alandan yükselen küllerle kaplandı.  

YANGININ BAŞLADIĞI YER KARAKOL ÇEVRESİ

Yangının neden çıktığına ilişkin net bir bilgi yok ancak bölgede bulunan yurttaşlar yangınla ilgili Süvêran Karakolunu işaret ediyor. Her yıl aynı bölgede Süvêran Karakolu’na yakın ormanlık alan ateşe verildiğini belirten yurttaşlar, bu yılda benzer gerekçelerle karakol tarafından ormanın ateşe verildiğini aktardı.

binguven-bal2

KURAKLIK YANGININ YAYILMASINA NEDEN OLUYOR

Önceki yıllarda yangınlar yağışlar nedeni ile fazla yayılmadan sönerdi ancak bu yıl durum farklı. Yağışların olması, kuraklığın olması yangının yayılmasına neden oldu. Bölgeden gelen bilgilere göre yangında yaklaşık 2 bin dönümlük ormanlık alan küle döndü. Rüzgârında etkisi ile yangın devam ediyor.  Süvêran bölgesinden yükselen küller yangın bölgesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Bingöl kent merkezine ulaşmış durumda.

BOLDAŞ: 2 BİN DÖNÜMLÜK ALAN KÜL OLDU

Artı Gerçek’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, yangının Bingöl’ün Genç ilçesi Servi-Süveran bölgesinde devam ettiğini söyledi. Dünden bu yana devam eden yangının sebebinin net olarak henüz öğrenemediklerini belirten Boldaş, yangında şu ana kadar 2 bin dönüm civarı bir alanın yandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını, yangında sadece ağaçların değil, 2 bin dönümde yaşayan tüm canlıların da yok olduğunu söyledi.

20 KÖY TEHDİT ALTINDA

Servi-Süveran bölgesinde devam eden yangının giderek büyüdüğünü ve geniş bir alana yayıldığını uyarısında bulunan Boldaş, “Yangın şu an için 15-20 kadar köyün yerleşim alanlarını tehdit etmektedir.  Edindiğimiz bilgilere göre iş makinelerinin bile ulaşması zor bir bölgeden bahsediyoruz. Yöre halkının da destek verdiği yangın söndürme çalışmaları insan gücüyle devam etmektedir. Bu şekilde bu yangının kontrol altına alınması mümkün görünmemektedir” dedi.

‘YANGINA HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİ’

Yangının insan gücüyle söndürülmesinin imkansız olduğunu, tüm kurumların bu yangını söndürmek için seferber olması gerektiğini vurgulayan Boldaş şu çağrıda bulundu: “Bu yangın söndürme çalışmalarının tamamlanabilmesi için havadan söndürme desteğinin sağlanması şart görünüyor. Bu anlamda ilgili kurumların, STK’ların ve kamuoyunun üst seviyede duyarlılık göstermesi gerekmektedir. Bu çağrımızın karşılık bulmasını umuyoruz.

Kaynak: ARTIGERÇEK / Remzi BUDANCİR

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.