DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Metin & Kemal Kahraman konserinin iptal edilmesi tepkilere neden oldu

Metin & Kemal Kahraman konserinin iptal edilmesi tepkilere neden oldu
22.02.2024 12:57
36
A+
A-

Bingöl’de düzenlenmesi planlanan Metin & Kemal Kahraman konserin yapılmasına iki saat kala iptal edilmesi tepkilere neden oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Metin & Kemal Kahraman konserinin iptal edilmesine tepki gösterdi. Hülakü, yaptığı açıklamada, şunları söyledi; “Bingöl Eğitim-Sen Şubesi tarafından organize edilen, Kürtçe’nin Zazakî lehçesinde müzik yapan Metin-Kemal Kahraman konseri, Bingöl Emniyet Müdürlüğü tarafından hiçbir somut gerekçe gösterilmeden “asayiş ve güvenlik” bahanesiyle iptal edilmiştir. 

Bingöl Valisi ile konuya dair yaptığımız görüşmede ise kendisi somut olarak herhangi bir gerekçe sunamamıştır. “Asayiş ve güvenlik” gerekçesi bahane gösterilerek, Kürtçe’ye olan tahammülsüzlük ve asimilasyoncu yaklaşım bu tutumla kendini açığa çıkarmıştır.  Bu tutumun arkasında, iktidarın tekçi politikalar doğrultusunda verdiği talimatların olduğu su götürmez bir gerçektir. İktidarın tekçi politikaları, Kürt kültürü ve kimliği üzerinden sürekli olarak kendini yenilemektedir. Tekçi anlayışı besleyen bu politikalar, Kürt halkının kültürel ifadesini bastırmayı amaçlayan, asimilasyon politikalarının bir parçasıdır. Kürt halkının varlığını reddeden bu yaklaşım ve politikalar, demokratik değerlere, insan haklarına ve çok kültürlü bir toplum yapısına dönük açık bir tehdittir.

Kürtçe (Zazakî-Kurmancî) gerçekleştirilmek istenen kültürel etkinliklerin sansürlenmesi ve yasaklanması, Kürt halkının varlığını inkâr etme ve tekçi politikalar altında eritme çabasının bir parçasıdır. Bu tür asimilasyoncu politikalar, bu coğrafyanın demokratik yapısına ve toplumsal barışına zarar vermekten başka bir anlam taşımamaktadır. Zaten bu yaklaşımda olan bir zihniyetin, toplumsal barışa ve çok kültürlülüğe dair herhangi bir kaygı taşımadığı da aşikardır. Milyonlarca insanın anadili olan Kürtçe’ye ve Kürt kimliğine karşı gösterilen bu düşmanca yaklaşım, toplumsal kutuplaşmanın da önünü açmakta ve ısrarla çaba sarf ettiğimiz barışçıl ortamı tehdit etmektedir. Bütün ilhamını faşizmden alan bu tekçi politikalara karşı Kürt halkı ve onların siyasi temsilcileri olarak ne dilimizden ne kültürümüzden ne de kendi anadilimizde türküler söyleyip dinlemekten vazgeçmeyeceğiz.”

binguven-bal2

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.