DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

“DEVLET BİZİ ÜVEY EVLAT YERİNE KOYDU”

“DEVLET BİZİ ÜVEY EVLAT YERİNE KOYDU”
27.06.2022 01:06 | Son Güncellenme: 27.06.2022 01:09
402
A+
A-

2015 ve 2020 yılında Karlıova, Kiğı, Adaklı, Yedisu ve Sancak bölgesinde etkin olan deprem de konut yapılmadığı için ağır hasarlı konutlarda yaşamak zorunda olan depremzedeler, biz bölge halkı olarak üvey evlat muamelesi görüyoruz” dediler.

BİZE EV YAPMADAN EVİMİZİ YIKILMASI DOĞRU MUDUR?

Adaklı Karaçubuk – Dımlag Köyünde ikamet eden Hasan Ayten, “2015 Yılında ve en son 2020 yılında bölgede meydana gelen depremlerde ağır hasar gören evlerin yıkım kararını yeniden gözden geçirilmesi gerekir, bize ev yapmadan evimizi yıkmalarını doğru bulmuyoruz” dedi.

binguven-bal2

Ayten, “Devlet yetkililerinin Bingöl’ün özellikle Adaklı, Kiğı, Karlıova, Yedisu bölgesini üvey evlat olarak gördüğünü düşünüyoruz, 2015 yılında bölgede ağır hasar görmüş evlerin hala temeli atılmadı, Kiğı’da bir ay önce ihalesi yapıldı. Adaklı, Karlıova Yedisu bölgesinde EYY “evini yapana yardım sistemi” ile verilen destekle bazı aileler evini yaptı, içinde oturuyor. 2020 yılında hasarlı olan evimiz bir daha inceleme sonucu ağır hasarlı kaydedildi, ağır hasarlı evlere konteyner getirildi, içinde elektrik ve su yok, iki kişinin kalacağı konteynerde üç yıl değil, üç gün kalabilen bir yetkili varsa, gelsin bizde görelim”.

3 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN TEMELİ ATILMADI

Geçen yıl komşu ilimizde Elazığ’da deprem meydana geldiğini anımsatan Ayten, “Maalesef canlarımızı kaybettik ama bir yıl içerisinde çok güzel evler yapıldı ve insanlar taşındı. Acılarını bile unuttular ama nedense Bingölün sahipsiz ilçelerine gelince; işler, her zaman gecikiyor.

Geçen yıl bir karar alınmış, EYY sistemi iptal edilmiş, yerine 85 metrekare içinde çelik konstrüksiyon evler yapılacak, yada Adaklı merkezde toplu konut yapılacak kararı verilmiş.

Çelik yapının özelliği ve metrekaresi küçük olduğundan çoğu köylümüz gibi mecburiyetten Adaklı merkezi tercih ettik, köylü olarak tarım, hayvancılık ve üretim yapmamız için köyde yaşamamız lazım.

Köyde evlerimiz yapılmadı, bizi Adaklı’yı seçme zorunda bıraktılar. Ona da tamam dedik ama üç yıl oldu, evlerimizin temeli atılmadan mevcut hasarlı evlerimizin yıkım kararı alınmış, biz şimdi nerede kalacağız?

Ayten: “Sayın yetkililere rica ediyoruz, gelin kendinizi bizim yerimize koyun ve ondan sonra karar verin” şeklinde konuştu.

İbrahim Çelem

“KARARI ANKARA’DA DEĞİL, YERİNDE İNCELEYEN BİNGÖLDEN BEKLİYORUZ”

Aynı konuda rahatsızlığını dile getiren Adaklı Topağçlar Köyünden İbrahim Çelem, “Evlerimiz ve ahırlarımız ağır hasarlıdır, ona rağmen ikamet etmek zorundayız. Eski yapımız yıkılırsa, hayvanlarımız dışarda kalır.

Aile olarak kimse konteynerde yaşayamaz. Kışın soğuk, yazın da sıcaktır. İçinde elektrik ve suyu da yok zaten. Bu sorun şahsi değil, bölgedeki her vatandaşın sorunudur.

Ev ve ahırlar yapılmadan mevcutların yıkılması, bizleri çok zor durumda bırakır” dedi.

Haberin Videosu için tıklayınız…

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.