DOLAR
32,5949
EURO
34,8066
ALTIN
2.495,63
BIST
9.458,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

AYDEMİR, KİĞI BARAJI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VERDİ

AYDEMİR, KİĞI BARAJI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VERDİ
21.02.2022 00:47
375
A+
A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erdal Aydemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması üzerine TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Kiğı barajını gündeme taşıyan Aydemir, şu ifadelere yer verdi:

“2018 yılında elektrik üretmeye başlayan Kiğı Barajının yapımı yaklaşık 20 yıl sürmüştü. 2.4 katrilyona (eski para) mal olan ve Peri Suyu üzerine inşa edilen baraj santral şevlerinin çökmesiyle yaklaşık 19 aydır enerji üretimi sağlayamıyor.

binguven-bal2

Baraj çalışması devam ederken aynı bölgede 2012 yılında Kiğı-Yedisu yolu ihalesi aynı firmaya 370 milyon TL ye verilmiş, söz konusu yol için 8 Nisan 2021 tarihine kadar 669 milyon TL harcanmış yapımı tamamlanmayan yol aynı firmaya tekrar 745 milyon TL’ ye teklif usulü ile verilmiştir.

Tüm bunların yanında, santral şevleri için şirket garantisi olmasına rağmen çökme ve enerji üretememenin verdiği zararlar bir tarafta dururken, şevlerin onarım ihalesi de bir ödül gibi yine aynı firmaya davet usulü ile verilmiştir.

Bu bağlamda:

1) Şevlerin garantili olmasına rağmen çökme yaşanmasının bir açıklaması var mıdır?

Oluşan zararları kimler karşılayacak?

2) İhaleye sürekli olarak aynı firmaların davet edilmesinin ve mağduriyeti yaratan firmaya verilmesinin gerekçelerini kamuoyuna açıklayacak mısınız?

3) Kiğı-Yedisu yolunun yapımı esnasında yüklenici firma tarafından yapılan açıklamada çevre yolu için kullanılmak üzere 45 milyon TL hibe edildiği iddiası söz konusu (ortada bahsi geçen bir yol yok). Böyle bir hibe var mı, var ise kimlere verilmiştir?

4) Yılan hikâyesine dönen yol ve baraj ile ilgili Bakanlığınız açıklama yapacak mı?”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.