DOLAR
32,5816
EURO
34,8086
ALTIN
2.513,14
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

TÜBİTAK’TAN 2 PROJEYE DESTEK

TÜBİTAK’TAN 2 PROJEYE DESTEK
21.02.2022 00:43
344
A+
A-

Bingöl Üniversitesi’nin ‘Eksozom İzolasyonu ve Analizi için Yeni Nesil Monolitik Nano-Trap Kolonların Geliştirilmesi ve Kromatografide Kullanımı’ ile ‘Türk İmalat Sanayi İçin İş Kaza Risklerinin Modellenerek Örüntülerin Ortaya Çıkarılması ve Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ başlıklı projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Bingöl Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Aydoğan’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘‘Eksozom İzolasyonu ve Analizi için Yeni Nesil Monolitik Nano-Trap Kolonların Geliştirilmesi ve Kromatografide Kullanımı’’ projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Projede, farklı disiplinlerde (Sağlık, Gıda, İlaç) önemli rol oynayan ‘Eksozomlar’ın biyolojik matrislerden etkin olarak izolasyon ve analizlerinin yapılabilmesi için yeni nano-ölçekli kitlerin geliştirilmesini ve bunların uygulamasını amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aydoğan, “3 yıl sürecek olan bu projenin sonucunda, laboratuvarımızda geliştireceğimiz nano-kitlerle farklı tür matrislerde bulunan eksozomların etkin olarak analiz edilmesini sağlamış olacağız. Bu proje sayesinde eksozomların etkin likit biyopsi gibi uygulamalarının yanında, eksozom içeren gıdaların uygulamaları, ekonomik değerleri ve bunlarla ilgili önemli çalışmalar yapmış olacağız”  dedi.

binguven-bal2

TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Türk İmalat Sanayi İçin İş Kaza Risklerinin Modellenerek Örüntülerin Ortaya Çıkarılması ve Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi ile ilgili bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Gülüm Mutlu, “Projemiz ile imalat sanayinde yaşanan iş kazalarının arkasındaki örüntülerin, veri madenciliği yaklaşımları ile analiz edilmesine dayanan bir Karar Destek Sistemi (KDS) yazılımı geliştirilecektir. KDS yazılımı sayesinde, imalat sanayinde faaliyet gösteren sektörlerde kaza örüntüsü bilgileri ışığında proaktif olunabilecektir. Ülkemiz ekonomik kalkınması için lokomotif özellikteki imalat sanayinde iş güvenliği zayıflıklarının üstesinden gelinerek ülke ekonomisine, istihdamın sürekliliğine, insana yakışır iş imkânına erişim konularına katkı sunulması beklenmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ortak açıklamalarda bulunun akademisyenler, proje aşamasında desteklerini eksik etmeyen Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak’a teşekkür ettiler.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.