DOLAR
32,4904
EURO
34,9162
ALTIN
2.435,60
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

‘DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

‘DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’
06.02.2024 19:41
190
A+
A-

Bingöl’de beklenen olası deprem konusunda kurumların yeterince hazırlıklı olmadığını vurgulayan TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, ‘Kurumların görevi sadece depremden sonra arama kurtarma hizmetleri ve çadır tedariki olmamalıdır. Önemli ve asıl olan deprem öncesinde tedbir alarak yurttaşların can güvenliğini sağlamak olmalıdır’ açıklamasında bulundu.

TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin yıldönümünde yaptığı açıklamada, deprem ile ilgili çalışmaların yetersizliğine dikkat çekildi. TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Canfidal Boldaş, Bingöl’de hala bir ‘Yerinde Dönüşüm Ofisi’nin kurulmadığını söyledi.

Ülke tarihinin en büyük depremlerinden biri olan 6 Şubat depremlerinin geniş bir coğrafyayı etkileyerek 11 ilde yıkıcı sonuçlar oluşturduğunu ifade eden Boşdaş, “Resmi açıklamalara göre 53 bin 537 yurttaşımızın hayatını kaybettiği, 107 bin 204 yurttaşımızın da yaralandığı depremlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre 39 bin 441 bina deprem anında yıkılmış, yıkılan binalarla birlikte 271 bin 892 bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen bir yılın sonunda henüz açıklanmış değildir. 6 Şubat depremleri başta deprem olmak üzere yaşanan onca doğa kaynaklı afetten hiçbir ders alınamadığını hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin depreme hazırlıklı olmak adına yapılması gereken hiçbir çalışmayı yapmadıklarını en acı şekilde gözler önüne sermiştir” dedi.

“ÜLKE TARİHİ, ÇOK SAYIDA YIKICI DEPREMLE DOLUDUR”

Ülke tarihinin, çok sayıda yıkıcı deprem ve kayıplarla dolu olduğunu belirten Boldaş, şöyle devam etti; “Ne yazık ki yurdumuzda hala benzer acı kayıpları yaşatmaya son derece müsait birçok aktif fay bulunmaktadır. Bu muhtemel depremlerin zamanının ve lokasyonunun tam olarak belirlenmesi mümkün değildir. Depremler, önlenemeyen doğal doğa olaylarıdır. Ancak depremin afete dönüşmesinin önüne geçmek tamamen mümkündür. Bu sebeple topyekûn bir seferberlik mantığı ile konuya yaklaşılmalı, konunun paydaşları kurumların biz meslek odalarının almış olduğu sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri zaruri ve elzemdir.

BİNGÖL’DE AFET KONUTU OLMAYAN İLÇE VE KÖY NEREDEYSE YOKTUR

Bilinmektedir ki ilimiz, Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu Fay hatlarının birbirini kestiği ve diğer başkaca pek çok fay kırıklarının olduğu deprem riskinin yüksek olduğu bir şehirdir. İlimizin tarihi de aynen ülke tarihi gibi çok sayıda acı kayıplara sebebiyet vermiş depremlere maruz kalmıştır. İlimizde afet konutu olmayan ilçe ve köy neredeyse yoktur. Bu bile şehrimizin belli periyotlarla depreme maruz kaldığının en görünür bir delilidir. Bilim insanları tarafından, ilimizdeki deprem potansiyeli sık sık vurgulanmakta muhtemel kayıpların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekliliğinin altı önemle çizilmektedir.

binguven-bal2

HAZIRLIK YAPILMASI GEREKİYOR

Yine bilim insanlarının uyarıları doğrultusunda ilimizde meydana gelebilecek 7 ve üzeri depremlerin yıkıcı bir etki bırakmaması için yüksek sorumluluk bilinciyle aşağıda belirttiğimiz bütün sorunlara çözüm aramak istiyoruz. Çözüm ortaklarının bir an önce hazırlık yapması gerektiğini ve bu konunun her daim takipçisi olacağımızı yılmadan bıkmadan ifade ediyoruz.

KURUMLARIN GÖREVİ SADECE DEPREMDEN SONRA ARAMA KURTARMA HİZMETLERİ VE ÇADIR TEDARİKİ OLMAMALIDIR

6 Şubat depremlerinden hemen sonra bileşenimiz İMO öncülüğünde yapılan ve ilgili kurumlara iletilen 514 adet yapıya ait envanter çalışması hakkında bir ilerleme kaydedilmediğini görüyoruz. Bu bağlamda ilgili idarelerce envanter ve riskli yapı tespit çalışması il geneline yayılarak yapı stoğunun durumu ivedilikle ortaya konmalı, riskli alanlar ve yapılar belirlenerek özellikle mühendislik hizmeti almayan ve halen faal olarak kullanılan yapıların dönüşümü hızlandırılmalı, depremlerin afete dönüşmesinin önüne geçilmelidir. Bu konuda kentin yerel yönetiminin ve ilgili kurumlarının kamuoyuna yansıyan herhangi bir çalışmasının olmadığını üzülerek izlemekteyiz. Kurumların görevi sadece depremden sonra arama kurtarma hizmetleri ve çadır tedariki olmamalıdır. Önemli ve asıl olan deprem öncesinde tedbir alarak yurttaşların can güvenliğini sağlamak olmalıdır.

BİNGÖL’DE 3 BİNİN ÜZERİNDE YAPI HASAR GÖRDÜ

Son yaşanan 6 Şubat depremleriyle beraber Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kapsamına alınan ilimizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan hasar tespit çalışmaları 2 sonucunda 3 binin üzerinde yapı ağır ve orta hasarlı olarak belirlenmiş olup söz konusu yapılarla ilgili yıkım işlerinin henüz başlamadığı görülmektedir. Vatandaşlarımıza yeni konut imkânları için de hala bir çalışmanın olmadığını üzülerek ifade ediyoruz. Yurttaşlarımızın büyük bir kısmı söz konusu ağır ve orta hasarlı yapıları kullanmaya devam etmektedirler. Bu konuda gerekli tedbirler bir an önce alınarak telafisi mümkün olmayan kayıpların önüne geçilmelidir.

YERİNDE DÖNÜŞÜM OFİSİ KURULMADI

Yerinde dönüşüm kapsamına alınan ilimizde hala bir Yerinde Dönüşüm Ofisi kurulmamış ve yerinde dönüşüm konusunda hem yurttaşlar hem de meslektaşlarımız bilgilendirilmemiştir. Bu nedenle ilimizde henüz yerinde dönüşüm kapsamında projelendirilmiş ve ruhsatlandırılmış hiçbir yapı kaydı bulunmamaktadır. İlgili idareler, bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yaparak yerinde dönüşüm çalışmalarının önünü açmalıdırlar.

2020 KARLIOVA DEPREMİ SONRASINDA HALA KONUTLARINI TESLİM ALAMAYANLAR VAR

Diğer taraftan 2020 Karlıova Kaynarpınar depreminde ağır hasarlı olarak belirlenip inşaat çalışmalarına başlanan birçok yapının tamamlanmadığını ve hak sahiplerine tesliminin yapılmadığını görmekteyiz. Bu kapsamda odalarımız ve birliğimize çok sayıda bildirim ve şikâyet gelmektedir. Bu hususta konunun muhatapları ile yapılan görüşmelerde ve kamuoyuna daha önce de yaptığımız açıklamalar neticesinde sağlıklı bir görüş alınmamış ve kamuoyu yeterince aydınlatılmamıştır.

9 BİN BİNAYA İMAR AFFI VERİLDİ

 2002 yılından bugüne kadar tam 9 defa imar affı yasası çıkarılmıştır. Son olarak 2018 yılında çıkarılan imar affı ile İmar Kanunu’na aykırı olarak, hiçbir ruhsat sürecine girmemiş veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilmiş, planlama, projelendirme ve uygulama süreçlerinde mimarlık, mühendislik hizmeti almamış her türlü yapıya sadece sahiplerinin beyanı ile hem hukuki geçerlilik hem de toplum nezdinde de meşruluk kazandırılmıştır. Hatta önceki imar aflarına göre çıta bir adım daha yükseltilerek sermaye çevrelerinin çıkarları korunmuş, hukuka aykırı olduğu yargı kararları ile kesinleşen, yıkılmasına veya para cezası uygulanmasına hükmedilen inşaat projeleri bilinçli bir tercihle meşrulaştırılmıştır. İlimiz Bingöl’de de 8500- 9000 binaya imar affı kapsamında yapı kayıt belgesi verilmiştir.

YAŞANAN ACILARIN SORUMLULARI, RANTI PAYLAŞANLARDIR

Kısaca genel olarak sorumluların bu anlamda adını doğru koymak gerekir. Doğal bir doğa olayı olan depremlerin felakete dönüşmesi nedeniyle yaşadığımız bu acıların asıl sorumluları kimlerdir;

-Planlı kalkınma, sanayileşme ve tarımsal üretimin artırılmasından tamamen uzaklaşarak ülke ekonomisini arazi rantı üzerine temellendiren, inşaat sektörünü de bu temelin üzerine oturtanlardır.

-Konutu halkın gereksinimi ve barınma hakkı olarak değil ekonominin en önemli ticaret aracı yapanlardır.

-Arazi üzerinden şekillenen kent rantını merkezi ve yerel düzeyde paylaşanlardır. -Deprem riski yüksek bir bölge olan ülkemizin aktif fay hatlarını, dere yataklarını ve taşkın alanlarını, nehir deltalarını, tarım alanlarını, ormanları, sit alanlarını, deniz doldurularak kazanılan alanları bilimi ve tekniğin gereklerini göz ardı ederek yapılaşmaya açanlardır.

-Bu riskli alanlara yapılan kaçak ve denetimsiz yapıları ıslah imar planı, imar affı vb. uygulamalarla teşvik edenlerdir.

Sonuç olarak; yüksek ivmeli deprem üretme potansiyeline sahip fay kırıklarının olduğu ilimizde depremlerin, hayatın olağan bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda TMMOB olarak ilimiz genelinde mühendislik bilinciyle her türlü sorumluluk ve görevi tüm bileşenlerimiz ve ilgili kurumlarla bilim ve teknik temelinde yürütmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. 6 Şubat 2023 başta olmak üzere ilimizde ve ülkemizde yaşanan depremlerde yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diler, böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni ederiz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.