DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Erdoğmuş’un “Tarih Boyunca Mezopotamya’da Siyasi Yapı – Zazalar” kitabı çıktı

Erdoğmuş’un “Tarih Boyunca Mezopotamya’da Siyasi Yapı – Zazalar” kitabı çıktı
14.01.2024 20:45
627
A+
A-

Bingöllü yazar, araştırmacı ve eski siyasetçi Abdulbaki Erdoğmuş’un yeni kitabı ‘Tarih Boyunca Mezopotamya’da Siyasi Yapı Zazalar’ çıktı.

Abdulbaki Erdoğmuş’un yeni kitabı ‘Tarih Boyunca Mezopotamya’da Siyasi Yapı: Zazalar’ Elips Kitap’tan çıktı. Zazaları ‘Kürtlerin savaşçı ataları’ olarak tanımlayan Erdoğmuş, kitapta Zaza kimliğine odaklanarak Zaza tarihi hakkında kapsamlı bir araştırma sunuyor.

Zazaların Türkler, Farslar ve Kırmançlar tarafından maruz kaldığı asimilasyona dikkat çekilen eserde “Zazalar; okumaya, tarihlerini öğrenmeye, akletmeye ve kendi mevcudiyetlerini ortaya koymaya başladıklarında küllerinden doğacak, kimliklerine ve dillerine sahip çıkacak, bugün karanlık görünen geleceklerini mutlak surette aydınlatacaklardır” deniyor.

Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor:

“Abdulbaki Erdoğmuş, Tarih Boyunca Mezopotamya’da Siyasi Yapı – Zazalar adlı kitabında Zazalara seslenmekte ve bir toplumun okuyup uyanma, aydınlık geleceğe adım atma yolculuğunun ilk meşalesini yakmaktadır. Bir uyku hâlinde olan toplum, bilhassa bu toplumun gençleri; Abdulbaki Erdoğmuş’un yakmış olduğu meşalenin kuvvetli ışığıyla uyanacaklar ve Zazalığın özüne ait olan asil, boyun eğmez karakterlerine yeniden döneceklerdir.

binguven-bal2

Yazar; her toplumun farklı sapakları bulunsa da nihayetinde Mezopotamya medeniyetlerinin evrensel bir miras olduğunu savunmakta ve mühim olanın kimin nereden geldiğinin değil, farklılıkları ve haklarıyla birlikte her toplumun ortak kaderi yaşaması olduğunu dile getirmektedir. Zira yol ayrımlarına gelinip farklı sapaklara dönülse de çıkılan yolculuk ve varılacak olan yer aynıdır.”

ABDULBAKİ ERDOĞMUŞ KİMDİR?

Abdulbaki Erdoğmuş, Erdoğmuş, 1958 yılında doğdu. İlkokulu Genç’te bitirdi. 1974 yılında Diyarbakır İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde okurken medresede eğitim almaya devam etti.  Ardından İskender Paşa Cami’de imam hatibi olarak göreve başladı. 1986 yılında Arabistan’a giderek dil eğitimi aldı. 1999 genel seçimlerinde, Anavatan Partisi’nden 21. yasama dönemi Diyarbakır milletvekili olarak seçildi ve meclise girdi. Milletvekilliği yaptığı dönemde Kürt meselesi ile din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili bir rapor hazırladı. Milletvekilliği sona erdikten sonra Abdulbaki Erdoğmuş çalışmalarını ve incelemelerini kitap haline getirerek yayınlandı. Yayınlanan dört kitabı olan Erdoğmuş’un çeşitli makale ve köşe yazıları bulunmakta.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.