DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

“BİNGÖL’Ü DEPREM DİRENÇLİ KENTE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN HAZIRIZ”

“BİNGÖL’Ü DEPREM DİRENÇLİ KENTE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN HAZIRIZ”
14.02.2023 22:07
183
A+
A-

Boldaş, “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak Bingöl’ü Deprem Dirençli Kent’e dönüştürmek için görev almaya hazırız” dedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, Bingöl’ün depreme hazırlanması konusunda desteğe hazır olduklarını söyledi.

Boldaş, yaptığı açıklamada, şunları söyledi; “

Yurdumuzun önemli bir kısmını etkileyen iki büyük fay hattı olan Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı Bingöl’de kesişmektedir. Ve son zamanlarda yer bilimciler ile deprem uzmanları Bingöl-Karlıova arasında Doğu Anadolu Fay Hattının Kuzey Doğu ucuyla ilgili uyarılarını sıklıkla yineliyorlar. Bu bölgede en son 1766 yılında depremin olduğunu ve buradan endişe duyduklarını dile getiriyorlar. Söz konusu fayın bu kısmında olası bir kırılmanın çok bekleyemeyeceğini özellikle vurguluyorlar.

Bingöl; ihtiyaç fazlası barajlar, orman yangınları, orman kesimleri, çarpık kentleşme ile yeşil alanların katli, plansız yapılaşma ile beton yığınına dönmesi gibi pek çok ekolojik ihlalin olduğu ve canlı hayatının tehlikeye atıldığı bir bölgedir. Bu ihlallere karşı yaşamı savunmanın tek yolu, doğaya rağmen değil doğa ile uyum içinde, doğayla barışık ve dayanışmacı bir politika izlemektir.

binguven-bal2

Yaşanan depremlerde kayıplarımızdan ötürü üzgün olduğumuzu yineleyerek bu üzüntümüz, yaşanan yıkımların nedenini ve olası başka felaketler yaşanmaması için alınması gereken önlemleri takip etmemize engel olmayacaktır. Düşlediğimiz yaşamı kurabilmek adına yapmamız gerekenlerin çok olduğunu biliyoruz. Ancak bugün acil, beklemeksizin harekete geçmemizi gerektiren hayati bir durumla karşı karşıya olduğumuzun da farkındayız. Olası doğa olayları karşısında süreçlerin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi, maddi ve manevi hasarların azaltılabilmesi adına hızlıca yerinden müdahaleyi etkinleştirebilmek için bir süreç yönetim planı hazırlama çalışmalarının ivedilikle başlatılması gerektiğini ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının tümüne hatırlatmak istiyoruz.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak; deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra deprem sırasında ne yapılması gerektiği ile ilgili senaryoların kurgulanmasında ve deprem sonrası atılacak adımların belirlenmesinde yol haritası olabilecek süreç yönetim planı hazırlanması çalışmalarına, sivil toplumun dayanışma için oluşturduğu mekanizmaların kamu hizmeti veren kurum-kuruluşlar ile tam ve eksiksiz koordinasyonunu sağlamak için emek, bilim, teknik ve doğa eksenli hassasiyetlerimiz göz önünde bulundurularak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Bingöl’ü “Deprem Dirençli Kent”e dönüştürmek için koordineli bir çalışma yürütmeye ve her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu tüm Bingöl kamuoyuna ilan ediyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.