DOLAR
32,3252
EURO
35,0770
ALTIN
2.299,48
BIST
8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BİNGÖL MÜZESİ İÇİN İLK ADIM ATILDI!

BİNGÖL MÜZESİ İÇİN İLK ADIM ATILDI!
15.09.2022 17:32
369
A+
A-

‘Bingöl Müzesi’ için ilk adım: Müze Müdürlüğü’nün kurulması için resmi yazı yazıldı.

Yıllardır kurulacağı söylenen Bingöl Müzesi için nihayet resmi adım atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın 8 Eylül 2022 tarihli resmi yazısı ile Bingöl’de müze kurulması talep edildi. Buna göre ilk etapta Bingöl’de Müze Müdürlüğü oluşturulacak, ardından müzenin kurulması çalışmalarına başlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın teklifi, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un ‘olur’uyla bakanlığın ilgili tüm birimlerine gönderildi.

binguven-bal2

Haberci 12 gazetemizin ulaştığı resmi yazıda, 75 ilde faaliyet gösteren 117 müze bulunduğu belirtilerek, yeni müzelerin kurulmasının önemine vurgu yapıldı.

‘PEK ÇOK UYGARLIĞIN İZLERİNE RASTLAMAK MÜMKÜN’

Yazıda, “Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Fırat Bölümünde yer alan, oldukça zengin kültürel geçmişe sahip olan Bingöl İli topraklarında pek çok uygarlığın izlerine rastlamak mümkündür. MÖ 4000-5000 yıllarına kadar inen zengin tarihsel geçmişiyle Bingöl ve çevresi; Urartular, Asurlar, Hititler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok devletin hâkimiyet alanı içerisinde yer almaktadır. İslam öncesi dönemden kalan kale, kümbet, mağara ve kiliseler en önemli değerlerdir.

Bingöl İlinin kültür varlığı potansiyeli ve tarihi değeri dikkate alındığında; Bakanlığımıza bağlı bir müzenin faaliyet göstermesi gerekli görülmekte olup, müzecilik hizmetlerinin, idari ve teknik açıdan verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla söz konusu ilde Bakanlığımıza bağlı bir Müze Müdürlüğü kurulmasının uygun olacağı düşünülmektedir” denildi.

BİNGÖL MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK

Yazı, “Makamınızca da uygun görülmesi halinde; Bingöl İlinde ‘Bingöl Müzesi Müdürlüğü’ ismi altında yeni bir Müze Müdürlüğünün kurulması hususunu uygun görüşle teklif ederim” ifadesi yer aldı.

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.