DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KİĞILILAR, ÇED RAPORUNA HAYIR DEDİ!

KİĞILILAR, ÇED RAPORUNA HAYIR DEDİ!
27.06.2021 14:49
529
A+
A-

Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbeyi, Aysaklı ve Cevizli köyleri sınırlarında özel bir maden şirketi tarafından çıkarılması planlanan Kurşun-Çinko ve Gümüş Madeni projesinin ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Kiğı Halk eğitim toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya, yöre dernekleri ve çok sayıda Kiğılı katılarak, çed raporuna hayır, dediler.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi ÇED komisyonun tarafından düzenlenen toplantıya katılan adı geçen köylüler ve bu köylere ait sivil toplum kuruluşları üyelerine bilgilendirme yapıldı.

Proje çalışma alanı hakkında görüşlerini aktaran yetkililer, tozutma, su kirliliği, patlatma yapılması halinde çevreye ve doğaya etkileri anlatıldı.

Toplam 495 hektar alanda yılın 9 ayında yapılacak çalışmalarda 78 kişilik istihdam olacağını bununda yöreye sosyo ekonomik girdi sağlayacağını ifade eden yetkililer, bölgedeki tabiat ve tarihi kalıntılara, yaban hayatına zarar verilmeden işin yapılmasının sağlanması için kurumlar arasında mutabakat çerçevesinde ocak çalışmaları ve arkasından rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı belirtti.

binguven-bal2

Ocak çalışmalarında kimyasal yöntem kullanılmayacağı, açık işletme şeklinde faaliyet gösterileceği ve çıkan madenin depolanıp triaj yapılıp hammadde olarak sevk edileceği aktarıldı.

“BÖLGE DERNEKLERİ, MADEN OCAĞINA KARŞI DİRENECEĞİZ”

Toplantıya, Adaklı Bileşenler Derneği başkanı Cevdet Özdemir, Eskikavak Köyü Dernek Başkanı İbrahim Kodiş, İlbey Dernek başkanı Haydar Bayri, Cevizli Köyü Dernek başkanı Celal Sabanlı, Kayy-der adına Aziz Çiçekçi, Kemal Seven,  Adaklı Kamışgölü Dernek başkanı Kadir Altınyay, Mergan Dernek başkanı Gıyasettin Enön, Hasbağlar Dernek başkanı Sabri Atak ve çok sayıda bölge halkı katıldı. Söz alan dernek başkanları, bu alanda maden sahası istemediklerini net bir şekilde dile getirildi.  “Çıkarılması düşünülen maden çalışmalarında doğanın tahrip olacağı, yaban hayatının zarar göreceği, endemik bitkilerin yok olacağını savunuldu.

Ayrıca koruma altındaki dağ keçileri, vaşak gibi nesli azalan hayvanların dolaştığı bu yerlerden  başka yaşayacak alanlarının olmadığını dile getirildi. “Bu nedenle bu bölgede maden ocağına karşı halkla birlikte sonuna kadar direneceğiz.” dedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.