Bingöl Balı Ulusal ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret ve Ulusal Denetim Süreci toplantısı yapıldı. Bingöl Üniversitesi Senato Salonunda yapılan toplantıya Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Y. Erdoğan, Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Mesud Öğmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl Ticaret Odası Genel Sekreteri Yunus Emre Katrancı, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ve üniversite akademisyenleri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmasında coğrafi işaret denetim sürecini başarıyla tamamlayan bal üreticilerine, bu süreçten sonra da Bingöl Üniversitesi ve paydaşları olarak en iyi şekilde katkı sağlamak, en olgun şekilde ve nitelikli elemanlarla birlikte katkı sunmaya çalışacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Nitelikli ve organik bal üretmek isteyenler bundan istifade edecekler. Arıcılar bu tescile başvurduğunda satacağı balın üzerinde logo olacak ve balı alacak vatandaş balın coğrafi işaretli olup olmadığını görecek. Doğal olarak kaliteli bal almak isteyen bu balı almak isteyecek. Bal tüketmek isteyen ve güvenilir bal alamayan çok fazla tüketici var. Bunun içinde her bir kurumun kendine düşen görev ve sorumlulukları olacak. Bingöl Valiliği’nin, Bingöl Belediyesi’nin, Bingöl Arıcılar Birliğinin bu sürece ciddi katkısı olacaktır. Bu konuda bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Bingöl Valisi Kadir Ekinci’ye, Belediye Başkanı Erdal Arıkan’a, BİNTSO’ya ve Arıcılar Birliği Başkanına teşekkür ediyorum” dedi.
‘Bingöl Balı’nın daha iyi noktalara gelmesi ve kalitesiyle ulusal ve uluslararası piyasada yer bulması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, “Bingöl Belediyesi olarak Bingöl Balı’nın tanıtımı ve kalitesini artırmak için her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Bingöl Balı’nın gelmiş olduğu bu süreç bizleri gururlandırıyor” dedi.
Bingöl Valisi Kadir Ekinci ise “Bingöl Üniversitesi ve paydaşları öncülüğünde yapılan çalışmalar neticesinde Bingöl Balı dünya çapında bal olma yolunda büyük aşama kaydetti. Bingöl Valiliği olarak Bingöl Balının kalitesini artırmak için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız” şeklinde konuştu.
Toplantıda ayrıca Bingöl Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Veysel Süzerer, ‘Bingöl Balı Ulusal ve AB Coğrafi İşaret ile Ulusal Coğrafi İşaret Denetim Süreci’ başlıklı sunum yaptı.
Süzerer, sunumunda genel olarak, ‘Bingöl Balı’nın Ulusal Coğrafi İşaret Tescilindeki Kalite Kriterleri, Denetim Komisyonunun Görev ve Sorumlulukları ile Bingöl Balının Ulusal Coğrafi İşaretinde Denetim’in hangi dönemlerde ve hangi kriterler üzerinden yapılacağı ve Bingöl Balı’nın AB nezdindeki başvurusundaki son durum hakkında bilgi verdi.