DOLAR
33,9788
EURO
37,7034
ALTIN
2.726,13
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
27°C
İstanbul
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

Bingöl Balı AB’de Tescillendi

Bingöl Balı AB’de Tescillendi
10.07.2024 22:08 | Son Güncellenme: 10.07.2024 22:19
57
A+
A-

Türkiye’de coğrafi işaret alan Bingöl’ün 5 ürününden biri olan Bingöl Balı, Avrupa Birliği’nde de coğrafi işaret adı.

Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan Bingöl Balına, Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 7 Ekim 2022 tarihinde coğrafi işaret verildi.

Bingöl Balının Türkiye’de tescil edilmesinin ardından Avrupa Birliği’ne de (AB) tescil başvurusunda bulunuldu.

BİNGÖL BALI AB’DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

AB’de başvuru süreci değerlendirilen Bingöl Balı, bugün itibariyle AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’deki ilk bal oldu. Türkiye’nin coğrafi işaret alan 23’üncü ürünü olarak kayıtlara geçen Bingöl Balının, bu tescil ile birlikte uluslararası alanda da bilinirliği artacak.

binguven-bal2

HİSARCIKLIOĞLU DUYURDU

Bingöl Balı’nın coğrafi işaret aldığını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu duyurdu. Bingöl Balının, AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’nin ilk balı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “AB’den coğrafi işaret tescili alan 23. ürünümüz Bingöl Balı oldu. Ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Avrupa Birliği süreci devam eden 53 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER

Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan ürünler şöyle sıralanıyor:

Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Bingöl Balı.

Çapak: Bingöl Balı’nın değeri daha da artacak

Bingöl Balı’nın AB’de coğrafi işaret almasını değerlendiren Rektör Çapak, “Bingöl Balı’nın değerinin ve marka bilincinin daha da güçleneceğine inanıyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi tarafından Bingöl Balı’na coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru 7 Ekim 2022 tarihinde kabul edildi. İlgili kurum ‘Bingöl Balı’nı 7 Ekim 2022 tarihinde ulusal düzeyde coğrafi işaretli ürün olarak tescil etti. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi ürün olarak tescillenen Bingöl Balı, ‘Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği’ kapsamında Avrupa’ya taşındı. Bingöl Balı, Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusunun ardından resmen tescil edilmiş oldu.
AB Komisyonu tarafından başvurusu uygun bulunan Bingöl Balı, AB Resmî Gazetesi’nde 12 Mart 2024 tarihinde ilan edildi. Üç aylık sürecin tamamlanmasıyla birlikte Bingöl Balı, 10 Temmuz 2024 tarihinde AB tarafından resmen tescil edildi.
Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Balının Avrupa Birliği tarafından tescil edilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Bu başarının elde edilmesinde emeği geçen herkesi içtenlikle tebrik ediyorum ve teşekkürlerimi iletiyorum. Üniversitenin ilgili birimlerinin ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğinin özverili çalışmaları sonucu Bingöl Balı’nın uluslararası düzeyde tanınmasını sağladı. Bu süreçte gösterilen gayretin ve desteklerin, Bingöl Balı’nın değerini ve marka bilincini daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

Bingöl Balının Tescil Edilmesi, İlin Ekonomisine Katkı Sağlayacak

BİNTSO Başkanı Kadir Çintay, “Bingöl Balının AB tarafından tescil edilmesi, Bingöl’ümüzün ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve ilimizin tarım ve arıcılık alanındaki potansiyelini daha da ileriye taşıyacaktır” dedi.

BİNTSO Başkanı Kadir Çintay, “Bingöl Balının AB tarafından tescil edilmesi, Bingöl’ümüzün ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve ilimizin tarım ve arıcılık alanındaki potansiyelini daha da ileriye taşıyacaktır” dedi.
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Başkanı Kadir Çintay, Bingöl Balına AB Coğrafi İşaret Belgesi verilmesi ile ilgili açıklama yaptı.
Bingöl Balının, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Türkiye’deki ilk bal olduğunu ifade eden Çintay, “Bu gurur verici gelişme ile Bingöl Balı, AB’den coğrafi işaret tescili alan 23. ürünümüz olmuştur. Ülkemize ve Bingöl’ümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bingöl’de güvenilir bal alabileceğiniz Balcılar: DİJİTAL BİNGÖL REHBERİ – Doğal Bal, Arıcılık (dijitalbingolrehberi.com) Tıklayınız…..

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.