DOLAR
34,7138
EURO
36,5475
ALTIN
2.932,78
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

“İnsan kurtarmak gönül işidir”

“İnsan kurtarmak gönül işidir”

“İnsan kurtarmak gönül işidir”
21.03.2021 01:02
764
A+
A-

“İnsan kurtarmak gönül işidir” -2019

2002 yılında Bingöl’de Veysel Aksoy başkanlığında kurulan AKUT arama kurtarma ekibinin içinde altı kişiden biri olan Ahmet Ateş, “bu iş, gönül işidir” dedi.

AKUT’un Bingöl kuruluşundan bu güne kurtarma faaliyetleri, hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Ateş, “AKUT kurucu başkanımız Veysel Aksoy öncülüğünde ekip olarak 2003 Bingöl depremi ile Bingöl’de vermiş olduğumuz operasyonel mücadele ve hayat kurtarma çabamızla sadece Bingöl değil, tüm Türkiye’nin gündemine imza atmaya başardık”.

binguven-bal2

Ateş, “Sadece depremde değil kar kış şartları o dönem çok ağırdı. Doğum hastaları, yolda kalmışlar ve birçok insan ve canlı hayvan kurtarmalara imza attık. Başta dediğim gibi bu iş, gönül işidir. Bunun bedeli olmaz” diye konuştu.

 “AKUT’UN ADINI DÜNYAYA DUYURDUK”

Bingöl’de yaptığımız kurtarmalar, Türkiye gündemine ve akabinde Dünya gündemine taşıdık. Kurtarma ekibimizden bazı arkadaşlarımızHaiti depremi, İran depreminde görev aldı. 2011 Van depreminde Van ilimize ilk ulaşan kurtarma ekibi idik.

Bingöl AKUT olarak kaç insanımızı kurtardınız?

Ateş, “Bugüne kadar 219 operasyona katıldık, katıldığımız kurtarma operasyonlarında bugüne kadar 225 insan kurtardık. 35 kişi de ölü olarak enkaz altından çıkardık. Deprem, çığ ve benzeri afetlerde kurtardığımız hayvan sayısı ise 232 dir.

Şu anda Bingöl de 30 kişilik gönüllü ekibimizle İl Afet Müdürlüğü AFAD işbirliği ile koordineli ve uyumlu olarak çalışmalara devam ediyoruz.

“DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”

AKUT Bingöl ekibi olarak deprem ve afet olmadığı zamanlarda, ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

2003 depremin ardından bir bilim adamı şöyle konuşmuştu; “Dünyanın hiçbir yerinde deprem olmasa da, Bingöl’de olacaktır” demişti. Biz AKUT olarak depremle yaşama bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Depremle beraber yaşamayı öğrenmek zorundayız. Japonya’da her yıl 7 ve 7 üzerinde depremler oluyor. Japonlar, bu bilinç ile yaşıyorlar ve yedi yaşından itibaren çocuklarına böyle bir afet ile yaşamayı öğretiyorlar.

“BİNGÖL DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİLDİR”

2002 yılından beri deprem ile yaşayan ve insan hayatına etki eden bir ekip başkanı olarak Bingöl özelinde deprem’e ne kadar hazırlıklıyız?

“Maalesef depreme hazırlıklı değiliz” diye Ateş, “Biz öyle bir milletiz ki başımıza gelen bir olayı, bir gün sonra unutuyoruz. Bunca can kayıplarına rağmen ülke olarak ders çıkarmıyoruz. Bingöl ilimiz özelinde ise tam bir hayal kırıklığıdır. Plansız imar yapısı, deprem gerçeğine inat yükselen binalar yapıldı. İlimizin dört bir yanı dağlardır ama imar yapısı, kapitalist sisteme kurban ediliyor. Ovaya doğru yapılaşma, bize pahalıya mal olabilir”.

ÖĞRENCİLERE DEPREM BİLİNCİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

AKUT olarak Üniversite öğrencilerine yönelik seminerler düzenliyorsunuz, “bu çalışmayı ilkokuldan başlatmalıyız” demiştiniz; Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu tür etkinlikleriniz var mı?

Ahmet Ateş: “Evet var, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde ana okuldan başlayarak depremi korkutmadan, deprem bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Yeterli mi diye sorarsan hayır, bu bilinci tüm il ve ilçe okullarında yapılmalıdır”.

Bingöl’de AKUT denilince Veysel Aksoy akla gelirdi.

Bingöl Adaklı Karaçubuk köyünde dünyaya gelen Veysel Aksoy, İstanbul’da, Sivil Savunma’da teknisyen olarak görev yaptı. Başta 1999’daki Marmara Depremi olmak üzere birçok felakette, enkaz altında kalanların yardımına koşan ve birçok kişiye yaşama döndüren Aksoy, daha sonra doğduğu yer olan Bingöl’e tayin oldu. Burada Sivil Savunma’da uzun süre görev yapan Aksoy, 2002 yılında AKUT’un Bingöl ekibini oluşturdu. Mide kanseri ile mücadelesine yenik düşen Veysel Aksoy, 2006 yılında 35 yaşında hayata veda etti.

Röportaj: Galip AKENGİN

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.