DOLAR
34,9503
EURO
36,6988
ALTIN
3.001,48
BIST
10.011,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Sülbüs birliği, üretime yansıdı

SÜLBÜS BİRLİĞİ, ÜRETİME YANSIDI:

Sülbüs birliği, üretime yansıdı
22.03.2021 19:37 | Son Güncellenme: 25.03.2021 17:39
624
A+
A-

SÜLBÜS BİRLİĞİ, ÜRETİME YANSIDI:

Yayladere’de topraklar 40 yıl sonra ekildi, hedef; “organik tarım üretimi ile ilçenin geneline yayıp kooperatifleşmek, istihdam sağlayarak öze dönüşü sağlamaktır” denildi.

Yayladere ilçesinden göç ederek İstanbul başta olmak üzere diğer illere yerleşen ilçe sakinleri son yıllarda köylerine göç ederek 40 aradan sonra organik tarım üretimine başladı. Patates, nohut, soğan, fasulye, ceviz, kurutulmuş meyve ve arıcılık faaliyetleri en üst seviyeye çıkarken, üretimin artmasıyla bölgede insan varlığı da artış gösterdi.

binguven-bal2
Sülbüs birliği, üretime yansıdı

FESTİVALLERLE ÖZE DÖNÜŞ BAŞLADI

Yayladere ilçesinden İstanbul’a göç ettikten sonra dayanışma, yardımlaşma ve kültürlerini kaybetmemek için kurdukları derneklerin birlikteliği ile 2004 yılında başlayan ve bölge illerde Tunceli hariç hiçbir ilde görülmemiş geleneksel Sülbüs Doğa ve Kültür Festivalleriyle güç birliği oluşturan dernek başkanları, Yayladere ilçesine bağlı birçok köyde 40 yıl aradan sonra topraklarını ekerek organik üretime başladılar.

SÜLBÜS’ÜN BEREKETİ DEVAM EDİYOR

Yayladere ilçesinde 2004 yılında başlayan ve aralıksız 11 yıl sürdürülen geleneksel Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali ile bölgeyi canlandıran İstanbul merkezli derneklerin öncülüğü, Belediye ve Kaymakamlık işbirliği ile 40 yıldır el değmemiş topraklarda organik tarım üretimine geçildi. Geçen yıl Boğazköy- Aşuran Köyünde başlatılan ve alınan yüksek verim alınan patates ile başlayan üretim, bu yıl Yayladere merkez başta olmak üzere Boğazköy, Çalıkağıl, Çatalkaya ve Dalbasan köylerinde organik tarım seferberliği ile devam etti.

ERAN: BU BİRLİK İLE İLÇEMİZİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Yayladere Dayanışma Derneği Başkanı Remziye Eran, “Bu girişimin temeli Sılbus Doğa ve Kültür Festivali’dir. Yayladere ve köylerinde doğup büyüdükten sonra gurbete çıkan her bireyimizin gözü hep memleketinde olmuştur. Bu dayanışma ve örgütlenme ile kurulan derneklerin memlekete olan işbirliği ile 11 yıl aralıksız festival düzenlenmiştir. Son üç yıldır güvenlik ve bu yıl covit 19 pandemi nedeniyle festival yapılamadı ama biz hiçbir zaman bıkmadık, vazgeçmedik. Biz İstanbul’da yerleşik derneklerin amacı, ilçemiz ve köylerinde yeniden üretim vardı. İlçemizi canlandırmak, göçü geriye çevirmek vardı ve bu hedefler doğrultusunda 2004 yılından bugüne ilçemiz için emekleriyle, katılımlarıyla, destekleriyle katkı sunan dernek başkanlarımız başta olmak üzere tüm halkımıza dernekler birliği adına teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğimiz devam ettiği sürece, ilçemize ve bölgenin çehresini değiştireceğiz” dedi.

NOHUT, FASULYE, CEVİZ, KURU MEYVE, PATATES

Eran, geçen yıl Boğazköy – Aşuran Dernek başkanı Mehmet Ali Akgül öncülüğünde Muhtar Arif Akgül ve Ali Nergizoğlu’nun emekleriyle başlatılan patates ekiminin kendilerinin üretim heyecanını artırdığını kaydederek, şu bilgileri verdi: “Bu sene Boğazköy de daha fazla alana yine Patates, Nohut, Soğan ve arıcılık üretimi yapıldı. Yayladere merkezde Belediye Başkanımız Sabri Akyürek öncülüğünde Dernek başkanı olarak ben, muhtar Fahrettin Çoban ve kamu kurum çalışanlarının emekleriyle kuru fasulye ektik, ceviz ekimi, kurutulmuş meyve (qax) ve arıcılık üretimine başladık.

Çalıkağıl- Herdif Köyümüzde eski ve yeni dernek başkanlarımız Şahin Gökduman, Hasan Bakbak ve Düzgün Erman işbirliği ile Kuru fasulye ve Nohut üretimi yapıldı.

Çatalkaya –Gumek Köyümüzde yine Dernek başkanı Musa Atagül, Haydar Selbus, Husnü Geçer ve Yusuf Dağ işbirliği ile Nohut ve Kuru fasulye ekildi.

Dalbasan- Seter Köyümüzde eski dernek başkanı ve Festival yürütme kurulu başkanımız Zülfükar Saglam, Şahaydar Sever ve muhtarımız Haydar Baytekin tarafından organik Meyve, Arıcılık ve Ceviz ekimi yapıldı.” 

Eran, “bu sene ektiklerimizin verimliliği ile Yayladere genelinde daha geniş alanlarda organik tarım üretimine vesile olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.