DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
25°C

Değirmen Cafe ilgi odağı oldu

Kiğı Değirmen Cafe ilgi odağı oldu

Değirmen Cafe ilgi odağı oldu
20.03.2021 20:59 | Son Güncellenme: 20.03.2021 21:00
662
A+
A-

Kiğı Değirmen Cafe ilgi odağı oldu

Kiğı ilçe merkezinden geçen Kerek Deresi üzerinde kurulan biri un, diğeri bulgur için kullanılan ve su ile çalışan iki mekanizmalı değirmenin kapıları, elektrikli değirmenlerin yaygınlaşması ve buğday üretiminin azalmasıyla yıllar önce kapanmasıyla Şehit Kaymakam Fatih Safitürk’ün destekleri ile cafe’ye dönüştü.

Atıl durumdaki değirmenin turizme kazandırılması için ilçe kaymakamlığına sunulan projenin SODES kapsamında kabul edilmesiyle restore edilen değirmen, turizme kazandırılarak halkın hizmetine sunuldu.

Değirmenin hemen yanında yapılan temsili su değirmeni işleyişin canlandırıldığı yapıda, bahçe bölümünde sergilenen eski tarım aletleri de tesise açık hava müzesi özelliği katıyor.

İnsanların dinlenebilecekleri huzurlu doğal bir ortam sunan değirmen kafeye gelenler, önce değirmene uğruyor, anılarını tazeliyor ve geçmişte kullanılan aletleri tanıma imkânı buluyor, ardından derenin kenarında dinlenmeye çekiliyor.

binguven-bal2

“İnsanlar; tarih ve doğanın huzurlu ortamından faydalanıyor”

Tarihi su değirmeni sahibi ve işletmecisi Baki Yalçın, 2 bin yılına kadar buğday öğüterek halkın hizmetinde olan değirmenin insanlara şu anda istirahat etme ve dinlenme imkanı sunduğunu ifade etti.

Yalçın, “Halkımız üretim yapmıyor, buğday çıkarmıyor onun için değirmenlerimiz istirahatte. Şu an da sadece görünüm olarak halka sunmaktayız. Değirmenin yanına bir yer yaparak, gelen insanların doğa ve yeşillikle iç içe olmalarını sağlayıp, huzurlu bir ortamda dinlenmeleri için güzel bir ortam hazırladık.” dedi.

“Eski değirmene ilgi büyük”

Değirmende kullanılan malzemeler ve sergilenen eski tarım aletleri hakkında bilgi veren Yalçın,  şunları söyledi: “Buraya gelen insanlar eski değirmeni görüp doğal ortamda istirahat edip gidiyorlar. İnsanlar çok ilgi gösteriyorlar, eski şeyleri görünce anılarını canlandırıyorlar. Keşke değirmeni de çalıştırabilsek, ama insanlarımız buğday üretmediği için bir şey yapamıyoruz. İnsanlar tarlalarını ekerse küçük bir bakımla değirmemiz çalışır, yani hazır vaziyette.”

“Doğal ortam tarihi ortam birleşince insanların akınına uğruyor”

Kiğı ilçesinin Bingöl’ün en tarihi ilçesi olduğunu kaydeden Atilla Parkın da “Burada tarihi öne çıkarmak için değirmeni Şehit Kaymakam Fatih Safitürk’ün destekleri ile restore edildi.  Burada tarihi öne çıkarmak için halkın gelip tarihini görmesi ve dinlenmesi için böyle bir yer oluşturuldu, turizme açıldı.  Her yerden vatandaşlar gelip dinleniyor, tarihini öğrenmiş oluyor. Daha önce burası değirmen olarak kullanılıyordu, teknolojik gelişmelerden dolayı atıl durumdaydı. Kiğı halkı olarak sahipleriyle konuştuk burası nasıl değerlendirilebilir şeklinde girişimlerden sonra böyle bir yer oluşturuldu.  Doğal ortam ve tarihi ortam birleşince insanların akınına uğruyor. Özelikle yazın hafta sonları çevre il, ilçelerden, İstanbul’dan gelen misafirlerle dolup taşıyor ve memnun olarak ayrılıyorlar.” diye konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.