“SEVGİ VE VEFANIN BİRLEŞTİĞİ NOKTADA ZİRVEYİ AŞK TEŞKİL EDER”
“Kardeşliğin Temeli: Sevgi ve Vefa” Paneli Gerçekleştirildi
Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Üniversitenin ortak olarak yürüttüğü “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” etkinlikleri çerçevesinde, 2021 yılının üçüncü faaliyeti olan “Kardeşliğin Temeli: Sevgi ve Vefa” paneli Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı’nın moderatörlüğünde online olarak gerçekleştirildi.
“SEVGİ VE VEFANIN BİRLEŞTİĞİ NOKTADA ZİRVEYİ AŞK TEŞKİL EDER”
Programın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Fatih Andı açılış konuşmasında; “Üç tane çok önemli kavram var karşımızda. Bu üç kavramın özellikle sevgi ve vefa kısmı, birinci başlığımız olan kardeşliğin temeli kısmı tamamlayan insani bir kavramdır. Çünkü sevgi ve vefa insan olmanın en temelinde yatan ontolojik bir duruşu da ifade eder. Sevgi ve vefa, kardeşliği besleyen bir tablo çıkarıyor karşımıza. Yani tabiri caizse, kardeşlik; sevgi ve vefanın çocuğu olarak çıkar karşımıza.
Sözlerine devam eden Prof. Dr. Andı; “Sevgi ve vefa bütün menfaat duygularından tecrit edilerek yaşanan bir duygudur. Menfaatle vefa duygusu oluşmaz. Karşılıklı çıkar ilişkisi insanda vefa duygusu oluşturmaz. Sevgi ve vefanın birleştiği noktada zirveyi aşk teşkil eder” dedi.
“VEFA BİR MİLLETİN TEMEL HARCI, TEMEL UNSURUDUR”
Prof. Dr. Sefa Saygılı, konuşmasında; “Sevgi ve vefa insanın pozitif yanlarını gösteren kavramlardır. Bu kavramları sevgi ve vefa yönlerimiz güçlü olduğu takdirde; daha azimli oluruz, yaşam enerjimiz artar ve strese karşı daha dayanıklı oluruz. Bunların yanında kişinin özgüveni ve saygısı artar, kendini daha mutlu hisseder. Vefa bir milletin temel harcı, temel unsurudur. Buna sevgi de katıldığında kardeşlik ortaya çıkar” dedi.
“Kardeşlik özellikle bu dönemde çok ihtiyaç duyulan bir duygudur”
Prof. Dr. Abdulhakim Koçin konuşmasında; “Kardeşlik özellikle bu dönemde çok ihtiyaç duyulan bir duygudur. Özellikle İslam Coğrafyasının kardeşlik duygusunu unutması sebebiyle, bu dönemde böyle programlar anlamlıdır. Malumunuz hepimiz din kardeşiyiz. Son dönemlerde din kardeşliğimiz kopma noktasına gelmiş durumda. Biz Müslümanlar arasında vefa ve sevgi duygusunun kalmadığı bir dönemi yaşadığımız için, kardeşlik duygusunun da pek kalmadığını görüyoruz. Vefa; söze bağlı kalmaktır. Önce Cenab-ı Allah’a verdiğimiz söze bağlılıkla başlar. Allah’a verilen sözde kalmayan insanların birbirlerine verdiği sözde kalmıyorlar” dedi.
“Bir şeyin değeri ve kıymeti yokluğu ile anlaşılır”
Doç. Dr. Dursun Ali Tökel konuşmasında; “Bingöl Valiliğini, Belediyesini, Üniversitesini gönülden tebrik ediyorum. Bugüne kadar bir ilde ilk defa böyle bir etkinlik yapıldığını duydum Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bir şeyin değeri ve kıymeti yokluğu ile anlaşılır. Yani bir toplumda vefa, sevgi, kardeşlik, teşekkür etme duygusu kalmamışsa ve bunların yokluğunu hissedersek, işte o zaman bu kavramların kıymetini ve yokluğunu anlamış oluruz. Mevlana Hazretlerinin çok kıymetli bir sözü vardır; ‘İnsanı nasıl tanırız’ diye. Verdiği cevap ise çok manidar; ‘Verdiği sözde duruyor mu? Vefası var mı? Asıl ona bak! Hakla ettiği sözleşmeyi yerine getiriyorsa, insanlara verdiği sözde duruyorsa vefalıysa istediğin kadar öv’ der. Doç. Dr. Tökel sözlerinde şöyle devam etti; “Şefkatin olmadığı yerde sevgiden bahsedemeyiz. Sevgi sevdiğimiz şeye katlanmak için bize verilen ilahi bir lütuftur. Eğer sevmeseydik katlanamazdık. Şefkat ateştir, sevgi ise onun işlenmiş halidir” dedi.
Programın sonunda izleyicilerden gelen sorular cevaplandıktan sonra Üniversitemiz Rektör’ü Prof. Dr. İbrahim Çapak panelin kapanışında, 2021 Kardeşlik Yılı etkinliklerine sağladıkları katkıları ve faydalı bir sohbet gerçekleştirdiğiniz için tüm Bingöl adına panelistlere teşekkür etti.