DOLAR
32,3375
EURO
35,1809
ALTIN
2.245,46
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Tarım Arazileri Baraj Altında Kalacak

Tarım Arazileri Baraj Altında Kalacak
13.06.2022 01:13
326
A+
A-

Genç Ovasında yapılacak yeni barajla tamamen sular altında kalacak. İlçe sakinleri ve tarım arazilerilerinin sular altında kalacak olan köylüler, tarım arazilerini yok edecek projeye tepkili.

Bingöl’ün en verimli tarım arazilerine sahip olan Murat Nehri Vadisi’nin Bingöl sınırları içerisinde yapılan 4 tane HES’ten sonra, yine aynı Murat vadisinin en verimli toprakları olan Çaytepe, Meşedalı, Sağan, Dik ve Kumgeçit Köyünde bulunan tarım arazilerinin üzerinde de yeni bir HES yapılacak. İlgili şirket bunun için ÇED Raporu bile almış. Bingöl’de bundan haberi olan var mı?

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Genç Ovası,  Sürekli Köyü alt tarafında kalan Yatılı Bölge Ortaokulu ile Garip Köyü arasında kurulacak yeni bir hidroelektrik santrali ile Genç’ten Çaytepe’ye kadar bulunan tarım arazileri tamamen sular altında kalacak. Bu barajın su tutma üst noktasının hemen bitiminde yine Çaytepe Köyü ile Dik Köyü hizasına karşılık gelecek şekilde bir set daha yapılacak. Bu barajın su tutma üst noktası ise yine en verimli arazilerden olan Dik Köyü Ovasında bulunan tarım arazileri ile Çaytepe Köyü altında bulunan tarım arazileri tamamen yok olacak. Özel sektör tarafından yapılacak iki yeni baraja sessiz kalınmaması gerektiğini ifade eden Genç halkı bu iki projenin de iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.

binguven-bal2

OVADA YAPILACAK TEK ŞEY TARIM OLMALI

Bu derece verimli araziler için bugüne kadar bir sulama kanalı dahi yapılmadığı için arazilerin iyi değerlendirilemediğini belirten ilçe sakinleri, “Genç Ovası, ilçenin alt tarafından başlayıp Çaytepe Köyü ve Dik Ovası ile birleşen devasa tarım arazilerine sahip. Bu tarım arazileri zengin alüvyal toprakların olduğu verimli arazilerdir. Buraya yapılacak en kötü proje yapılacak. Elektrik santrali ile birileri para kazanacak diye Genç’teki çiftçiler, Sürekli Köyü, Garip Köyü, Meşedalı Köyü, Çaytepe Köyü, Kumgeçit Köyü ve Dikköyü’nde bulunan çiftçiler neden mağdur edilsin. Türkiye’nin en verimli arazileri diyebileceğimiz araziler neden sular altında kalsın. Devletimizden tarımı mahvedecek bu projelerin önüne geçmesini istiyoruz.

Ova için bugüne kadar bir sulama projesi dahi yapılmazken, özel şirketlere teslim edilip sular altında kalması çok acı bir tablo. Bu ovamıza yapılacaksa sulama kanalları yapılsın. İnsanlar tarıma ve üretime teşvik edilsin. Bir zamanlar bu ovada Türkiye’nin, belki de dünyanın en güzel karpuzu yetiştiriliyordu. Pamuğun dahi yetiştirildiği bu kıymetli topraklar sulara teslim edilmemeli.

Buğday’dan patatese, karpuzu ve kavunu ile meşhur olan Genç ve Çaytepe Ovasında insanlar yeniden bu ürünleri ekmeye teşvik edilmesi gerekirken baraj projesi ile bölge ölü hale getirilecek. Eğer barajlar yapılacaksa tarım arazilerinin olmadığı dar yerlerde yapılsın. Devletimizden ovamızda yapılması planlanan barajların önüne geçmesini ve insanların yeniden üretime teşvik edilmesini istiyoruz.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.