DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Karacehennem Ormanları’nda kesim sürüyor: HDP heyeti ve STK’lar Kızılağaç köyünde toplandı

Bingöl Karacehennem Ormanları’nda süren ağaç kesiminin durdurulmasını isteyen köylüler, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve beraberindeki heyet Karlıova Kızılağaç Köyü’nde bir araya geldi.

Karacehennem Ormanları’nda kesim sürüyor: HDP heyeti ve STK’lar Kızılağaç köyünde toplandı
17.10.2021 22:45 | Son Güncellenme: 17.10.2021 22:48
562
A+
A-

Bingöl Karacehennem Ormanları’nda süren ağaç kesiminin durdurulmasını isteyen köylüler, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve beraberindeki heyet Karlıova Kızılağaç Köyü’nde bir araya geldi.

Fırat Bulut – Gazete Duvar

BİNGÖL – Bingöl‘ün Karlıova ilçesinde bulunan Karacehennem Ormanları’nda başlayan ağaç kesimi tepkilere rağmen on ikinci gününde devam ediyor. Bingöl Valiliği ve Orman İşletme İl Müdürlüğü’nden ‘kesim değil, gençleştirme yapılıyor’ açıklaması yapılırken, köylüler yaşam alanlarının yok edildiğini belirterek kesimin durdurulması çağrısı yapmıştı.

‘ORMAN EVİMİZ, RUHUMUZ GEREKİRSE CANIMIZI VERİRİZ’

Kızılağaç, Meşeli (Aynik), Çatak (Çartax ) kadınları ağaç kesimine karşı olduklarını belirterek kesime tepki gösterdi. Çatak Mezrası’ndan Makbule ana orman kesimine kesinlikle karşı olduklarını söyleyerek “Bu orman bizim yaşamımız, biz devletten bir şey beklemiyoruz devlet de bizim ormanlarımıza karışmasın. Çocuklarımız, atalarımız hepsi bu ormanda yaşadı, hepimiz yıllarca bu ormanda yaşadık, anılarımıza saygı gösterilsin” diyerek kesime tepki gösterdi.

Aynı köyden Ayhan ana ise “Orman evimiz hayatımız, ruhumuz demek, hiçbirimiz bu kesime razı değiliz gerekirse ruhumuzu da canımızı da bu orman için veririz, orman bizim her şeyimizdir kimsenin dokunmasını istemiyoruz.”

binguven-bal2

Yiğitler köyünden Çiğdem Kaptan ise AK Parti kadın kolları ile iletişime geçtiklerini belirterek “Kadın kolları bize döneceklerini söylediler hâlâ dönmediler. Biz bu ormanı bütün Bingöl bütün insanlık için koruyoruz, sadece kendimiz için değil. Ormanlar milli değerdir. Siyasi düşünce farkı olmaksızın bütün insanların ormanı koruması gerekir. Karacehennem Ormanları Bingöl’ün hayat kaynağıdır, bunu herkes biliyor. Bölge kadınları olarak herkesten duyarlılık bekliyoruz” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.



STK ‘LAR VE KÖYLÜLER KIZILAĞAÇ KÖYÜNDE AÇIKLAMA YAPTI: EKOLOJİK KIRIMI DURDURUN

Aralarında Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültürleşme Derneği (KAYY-DER), Bingöl Dernekleri Federasyonu, Kızılağaç Aynik Köyleri Derneği (AYKI-DER) ve Yiğitler (Sağnis) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bulunduğu 86 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Peri Vadisi Platformu, Kızılağaç ve Yiğitler köylüleri ile bir araya gelerek Karacehennem Ormanları’ndan ‘ekolojik kırımı durdurun’ çağrısı yaptı. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in il yönetimi ile birlikte destek verdiği basın açıklamasına, Bingöl Çevre Derneği ve Genç İçin Bir Saat Derneği de destek verdi.

STK’lar adına basın metnini okuyan Yiğitler (Sağnis) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulbaki Ayık, yetkililerin ‘köylülerin rızası var’ açıklamasına tepki göstererek köy muhtarı ve yaklaşık 50 köylünün 16 Eylül’de kesime itiraz dilekçesi yazdığını ancak dilekçenin işleme konulmadığını belirtti.
Ayık , yetkililere seslenerek şu soruları sordu: “1- Bahse konu ormanlık alan, güvenlik gerekçesi ile mi kesilecektir? 2- Kesimler 35 Hektar ile sınırlı mı kalacak, yoksa Karacehennem Ormanları’nda kesim devam edecek midir 3- Kesim yapılacak saha, maden arama sahası için bir ön çalışma mıdır? 4- Bu iş için hangi bakanlıktan talimat gelmiştir? Bu sorularımıza cevap alamadığımız gibi, 06.10.2021 tarihinde güvenlik güçleri eşliğinde, Bingöl Orman Müdürlüğü personeli ve yüklenici firma olduğunu belirten kişilerce kesim başlatılmıştır.” 
Meclis’te bütün partilerin oy birliği ile kabul ettiği Paris İklim Antlaşmasına dikkat çekilen açıklamada “Bingöl’de ekolojik kırım devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Yetkililerin ‘bölgede gençleştirme çalışmaları yapılıyor’ açıklamalarını hatırlatan Ayık, “Bu ormanlık alan ekosistem içerisinde doğal olarak gelişmiştir, bu tip ormanlarda gençleştirme yapılmayacağının bilinmesine rağmen, onlarca kamyonla girilerek ağaçlar kesilmekte olup, yasaklı bölge denerek, köylülerden oluşan bir gözlemci heyet dahi çalışma alanına sokulmamıştır. Kimden ne saklanmaya çalışılmaktadır?” diye sordu.



İHALEYİ KÖY MUHTARI ALMIŞ

Köy muhtarları kamu ihalelerine girememesine rağmen kesim ihalesini Gökçeli Köy Muhtarı Tayyip Bulak’ın aldığı öğrenildi.
Köylülerin itirazları sonucu 7 Ekim’de bilgilendirme toplantısı yapıldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada; “Bilgilendirme toplantısında Gökçeli Köyü Muhtarı Tayyip Bulak ihaleyi kendisi aldığını beyan etmiş, EKAP sisteminde ihale gününe kadar görülmeyen ihale, 04.10.2021 tarihinde yapıldığı ve kesim işinin 76.803 TL’ye Fehmi Kavalar’da kaldığı sitede görülebilmiş, hemen 2 gün sonra 06.10.2021 tarihinde kesim işlemi, ihaleye itiraz süresi olan 15 gün beklenmeden başlamıştır. Fehim Kavalar ismi neden o güne kadar gizli tutulmuştur. Bu şahıs kesim işini, Tayyip Bulak ve Köy Korucularına taşere mi etmiştir. Yasa ve kanunlar çiğnenmiştir” denildi.



ERDAL AYDEMİR: İKTİDAR ÇEVREYE, DOĞAYA, EKOLOJİK SİSTEME DÜŞMAN

Bölge derneklerine ve köylülere ağaç kesimi konusundaki ısrarlı takipleri nedeniyle teşekkür eden HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir iktidarı eleştirerek şunları söyledi: “Orman kesimi dediğimizde özellikle Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP-MHP iktidarının çevreye, ekolojik sisteme, ağaca, taşa, doğada yaşayan canlılara ne kadar düşmanca yaklaştığını sadece Karacehennem Ormanları’nın kesiminde görmedik, Kaz Dağları’nın kesilmesinde on binlerce metrekarelik alan altın madenleri adı altında şirketlere peşkeş çekildi. Yine Rize İkizdere ormanları, dereleri talan edildi, neydi Mehmet Cengiz denen firmaya rant kapısı açmak için.‘’

Karacehennem Ormanları’nın köylüler ve Bingöl için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Aydemir “Karacehennem Ormanları demek Bingöl’ün başta bu çevredeki köylülerin yaşamı demek. Karacehennem Ormanları’nın kesilmesi demek buradaki köylülerimizin geçimlerinin kesilmesi demek, Bingöl’ün hava sisteminin değişmesi demek. Bingöl’ün içme suyu kaynaklarının kaynağını oluşturan bu ormanlardır. Bu ormanlar yok edilirse Bingöl’ün içme suyu kesilmiş yok edilmiş olur’’ uyarılarında bulundu.

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

İktidar partisinin Bingöl milletvekillerine de çağrı yapan Aydemir; ‘’Bir an önce, derhal bu orman kesimini durdurun. Bu orman kesimi sadece içinde yaşayan canlıların yok edilmesi değildir. Yaklaşık 300-400 yıldır burada yaşayan insanların anıları, yaşanmışlıkları yok ediliyor” dedi.
Bingöl’ün eskiden havasıyla, ormanıyla, suyuyla tanındığını belirten Aydemir, 20 yıllık AK Parti döneminde Bingöl’ün bütün kaynaklarının yok edildiğini belirterek “Kesim durdurulmazsa önümüzdeki iki yıl içinde içme suları kesilecek, kuraklık yaşanacak’’ diyerek uyarıda bulundu.
Erdal Aydemir 10 Eylül’de AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ile de ağaç kesim konusunu görüştüklerini kesim iptal edilmesi uyarı ve ricasında bulunduklarını ancak geri dönüş sağlanmadığı belirterek “İklim sözleşmesi yasası mecliste kabul edilirken sabah erken saatlerinde Karacehennem Ormanları kesilmesi ile dönüş sağlanmış oldu. Bu sözleşme kabul edilirken, ormanların kesilmesi de AKP zihniyetinin doğayla iklimle ilişkisinin olmadığının göstergesidir. Fon için sözleşmeye taraf olunurken rant için ağaç kesimlerine devam edilmektedir’’ dedi.

CUMA KARAASLAN: GENÇLEŞTİRME İNSANIN EN BÜYÜK VAHŞİ DAVRANIŞIDIR

Bingöl Çevre Derneği (BİNÇEV DER ) Başkanı Cuma Karaaslan ise Bingöl Barosu ile dava açmayı düşündüklerini söyleyerek “Süreç içerisinde karşılaştığımız gerçekten üzücü ve ağza alınmayacak laflar arasında gençleştirme, güvenlik, ormansızlaştırma kelimeleri insan eliyle dünyanın başına gelmiş ve insanın en büyük vahşi davranışıdır. Orman ekosistemi bizim var ettiğimiz bir sistem değil, deprem jeolojisiyle özellikle ortaya çıkaran su kaynaklarını yaratan flora ve faunayı besleyen bir sistemdir. Bir meşe ağacının kılcal kökleri yer altında 40 kilometrelik bir alanı dolaşarak su toplar ve su salgılar, Karacehennem Ormanları yok edilirse sadece bölgenin su kaynakları yok edilmiş olmayacak ormanın 16 bin fonksiyonel özelliği yok edilmiş olacak. Bunun yaratacağı felaketleri hepimiz göreceğiz” açıklamasında bulunarak ağaç kesimini eleştirdi.
Basın açıklaması yapıldığı sıralarda Karacehennem Ormanları’nın alt sırtlarında Aynik (Meşeli) mezrası mevkiinde orman yangını başladığı görüldü. Çobantaşı köyünden dumanların görüldüğü orman yangınıyla ilgili aradığımız Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri orman yangınının nedeni hakkında bilgi vermezken ‘personelin yangın yerine ulaşmak üzere olduğu’ bilgisini paylaştı. 

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.