DOLAR
32,5544
EURO
34,9322
ALTIN
2.444,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI: 2003 ÖNCESİ YAPILAN YAPILAR ÇOK RİSKLİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI: 2003 ÖNCESİ YAPILAN YAPILAR ÇOK RİSKLİ
11.02.2023 00:33
180
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilciliği, 2003 depreminden önce yapılan tüm yapıların, depreme dayanım açısından çok riskli, 2003-2011 yılları arasında yapılan yapıların da riskli grupta yer aldığını açıkladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilciliği, Bingöl’ün deprem gerçeğine dikkat çekerek, yetkili kurumları şimdiden önlem almaya davet etti.
Kahramanmaraş depremlerinin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldiği belirtilen açıklamada, “Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 Mw ve Elbistan ilçesi merkezli 7.6 Mw büyüklüğünde, 10 ilde büyük yıkımlara sebep olan depremler meydana geldi. Yerbilimcilerin ittifakla belirttikleri üzere bu depremler, ülkemizde ‘Doğu Anadolu Fay hattı’ olarak bilinen Karlıova ilçesinden başlayıp Kahramanmaraş-Hatay üzerinden Afrika kıtasına devam eden fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. Yine bilim insanları Bingöl Karlıova ve Erzincan arasında Yedisu fayında deprem beklendiğini defaatle ifade etmektedirler.
Türkiye’nin bilinen iki büyük fay hattının kesişim noktasında bulunan ilimizde insanlar haklı bir endişe içinde temsilciliğimizi ve üyelerimizi arayarak içinde yaşadıkları yapılarının depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda bilgi almak istemektedirler. Bu nedenle temsilciliğimiz, halkımıza yönelik genel bir bilgilendirme ve yetkili kurumlara yönelik bir uyarı amacıyla bu açıklamayı gerekli görmüştür” denildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilciliği, Bingöl’ün yapı stokunun depreme dayanımı ile ilgili şu görüşleri paylaştı:
-1 MAYIS 2003 DEPREMİNDEN ÖNCE RUHSATLANDIRILMIŞ YAPILAR: Bu yapıların tümü depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadırlar. Bu yapıların büyük çoğunluğunun proje ve yapım esnasında mühendislik hizmeti almadığı bilinmekte, ayrıca yapıldıkları dönemim yapım teknikleri ve malzeme standartları göz önünde bulundurulduğunda günümüz yönetmeliklerine uymadığı açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu yapıların Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında ivedilikle dönüşümünün sağlanması gerekmektedir.
-2003 İLE 2011 YILLARI ARASINDA RUHSATLANDIRILMIŞ YAPILAR: Bu yapılar depreme dayanım açısından riskli grupta bulunmaktadırlar. Bu yapılar; yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidirler. Bu gruptaki yapıların da risk tespitlerinin yapılarak riskli oldukları belirlenen yapıların Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında dönüştürülmesi hızlandırılmalıdır.
-2011 YILINDAN SONRA RUHSATLANDIRILMIŞ YAPILAR: Bu yapılar Yapı Denetim Kanununu işlerlik kazandığı 2011 yılı itibariyle inşa edildikleri için gerek proje gerekse yapım esnasında mühendislik hizmeti almış yapılardırlar. Bununla beraber inşa edilirken kullanılan malzeme standartları ile yapım tekniklerinin güncel olması nedeniyle bu gruptaki yapılar depreme dayanım açısından genel olarak daha az risk taşıyan grupta bulunmaktadırlar.
-BİNGÖL MERKEZ, İLÇE MERKEZLERİ VE KÖYLERDE RUHSATSIZ VE DENETİMSİZ İNŞA EDİLEN YAPILAR: Bu yapıların tümü depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadır ve detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.
-KAMU BİNALARI: Kamu binaları 2003 depreminden sonra büyük çoğunlukla yenilenmiştir ancak 2003 depreminden önce yapılmış ve kullanılmakta olan binalar varsa bunların tamamı depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadır. Bu yapılar; projelerinin deprem yönetmeliğine uygunluğu, yapının projelerine uygunluğu, yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı ve işçilik yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.
2003 depreminden sonra yapılmış kamu binaların tamamı yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.
TOKİ TARAFINDAN YAPILAN KONUTLAR: Bu binalar kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.
-RİSKLİ VE ÇOK RİSKLİ GRUPTA OLDUKLARI BELİRTİLEN YAPILARIN RİSK DURUMLARININ İVEDİLİKLE ORTAYA KONARAK KADEMELİ BİR ŞEKİLDE DÖNÜŞÜMÜ: Bingöl Belediyesi yürütücülüğünde İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi ve ilimizde faaliyet gösteren Yapı Denetim Kuruluşlarının iştiraki ile İlimiz Merkez İlçe Maden Sokakta riskli yapı tespitinin yapılarak bu alanın ivedilikle dönüşümünü amaçlayan işbirliği protokolünün kapsamının ilimizde risk teşkil eden diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletilerek işlerlik kazandırılması ve riskli yapıların İlimizde beklenen olası depremden önce güvenli yapılara dönüştürülmesi hayati önem arz etmektedir.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.