TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, AK Parti İl Başkanı Haşim Sağlar ve parti yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle imkanların seferber olduğunu belirten Yılmaz, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Bingöl’den deprem bölgelerine gönderilen yardımlarla ilgili bilgi veren Yılmaz, “Bingöl’den sadece Belediye ve valilik koordinasyonunda bugüne kadar; 11 binden fazla battaniye, 500’den fazla ısıtıcı, 8 bin 644 gıda kolisi, 131 bin 616 giyim eşyası, bin 600 çocuk bezi paketi, 4 binden fazla çocuk maması paketi, 566 uyuma seti, 212 bini aşkın ekmek, 20 bin 464 koli hazır su, 2 bin 856 koli hazır gıda, 227 halı ve 3 bin 319 hijyen paketi gönderildi. Bingöl’den deprem bölgelerine resmi kurumlar tarafından gönderilen 30 tır ve 6 minibüs var. Deprem bölgesinden gelen ailelere de burada destek veriliyor. Şu ana kadar 40 aileye 300’ü aşkın gönüllümüz destek oldu ve destek olmaya devam ediyor. Kurumlarımızı seferber etmiş durumdayız. Allah’ın izni ile hiçbirini açıkta bırakmayacağız” dedi.
“YENİDEN BAZI DERSLER ALMAMIZ GEREKİYOR”
Bingöl’ün deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Bingöl iki fay hattının kesiştiği bölgede bulunuyor. Dolayısıyla Bingöl her zaman depremlere hazırlıklı olmak durumundadır. Sosyal medyada, televizyonlarda çeşitli yorumlar yapılıyor. Bunların vatandaşlarımızın zihnini karıştırmasına müsaade etmemeliyiz. Elbette depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Bingöl bu anlamda deprem en hazır illerden bir tanesi. Geçmişte deprem yaşadığımız için deprem vesilesiyle yapı stokumuzda çok ciddi bir dönüşüm yapıldı. Bir taraftan da kentsel dönüşümde Bingöl çok yoğun çalışan illerden bir tanesi. Vatandaşımız da depremler yaşadığı için daha duyarlı. Binalarını dikkat ediyor. Riskli bölgeler yok mu, mutlaka riskli bölgeler vardır. Bu konularla ilgili de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu olayın sıcaklığı geçtikten sonra inşallah Bingöl’de bir çalıştay planlıyoruz.
Bu son deprem, yeniden bazı dersler almamızı gerektirecek büyüklükte bir deprem. Dolayısıyla bazı şeyleri yeniden ele almamız, tartışmamız gerekiyor. O yüzden deprem bilimcilerle, akademisyenlerle bu çalışmaları da yapacağız.”
DEPREME HAZIRLIK İÇİN İKİ ŞEY ÖNEMLİ: SAĞLAM ZEMİN, SAĞLAM BİNA
Deprem için önlem konusunda yapılması gereken iki şeyin olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Sağlam zemin, sağlam bina. İki şeyi yaptığınız zaman depreme hazırlıklı hale geliyorsunuz. Sağlamlık anlamında zemin etütleri çok önemli, hangi zeminde yapılaşmayı yaptığınız çok önemli. Deprem bölgelerinde yeni yapılan bazı binaların da yapıldığını görüyoruz. Eğer fay hattı üstündeyse yeni bina da olsa bundan etkileniyor. Öncelikle nereye bina yaptığınız çok önemli, zemin çok önemli. İkincisi de bina çok önemli; depreme uygun olup olmadığı, denetim önemli ama onları tartışacak zaman şimdi değil. İnşallah daha rahat bir ortamda bu tartışmaları yapacağız. Şimdi önemli olan afetzedelere yetişmek, onlara yardımcı olmak” diye konuştu.
BİNGÖL OVASI NEDEN İMARA AÇILDI?
Yılmaz’ın konuşmasının ardından söz alan Gazeteci Ömer Şanlı, Bingöl’ün deprem gerçeğine dikkat çekerek, ilin olası bir depreme hazırlıklı olmadığını vurguladı.
Şanlı, “Bingöl deprem bölgesinde yer alıyor. 2003 yılında bir deprem yaşadık, üzerinden 20 yıl geçti. Binaların yapıldığı zeminin öneminden bahsettiniz ancak biz Bingöl Ovasını ne yazık ki imara açtık.
Bataklık yerlerin, derelerin üstü doldurulup binalar yapıldı. Ne yazık ki bu yanlışlar yapıldı. Bunu bizler yaptık, bizim kurumlarımız yaptı. Kurumlar olumlu görüş bildirip imza attı.
Deprem gelecek, Bingöl’ün gerçeğidir. Uzmanlar bas bas bağırıyor, bundan kaçamayız. Ama biz bugüne kadar bunu yeterince önemsemedik. Biz o ovayı niye imara açtık anlamıyorum.
Bugün şehir merkezinde, çarşı merkezinde Maden Sokak, eski hal içi, Kültür Caddesindeki yapıların çoğu eski, Allah korusun bir deprem olduğunda buraların çökme ihtimali yüksek. Önlemlerin alınması konusunda en kısa sürede Bingöl’de çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.
YILMAZ: YAPI STOKUMUZ DİĞER İLLERDEN İYİ
Bunun üzerine milletvekili Cevdet Yılmaz, “İmkanlarımızın el verdiği ölçüde en kısa sürede yapalım ama şunu söyleyeyim; hiçbir ilde riskin sıfır olduğunu hiç kimse söyleyemez. Ama yapı stoku itibariyle Bingöl gerçekten iyi iyi illerden bir tanesi. Riskli bölgelerimiz yok mu, siz de bahsettiniz, mutlaka riskli bölgeler var ve onlara öncelik vermek kaydıyla planlamalarımızı yapacağız inşallah. Fakat Bingöl’ü diğer illerle mukayese ettiğimizde yapı stokumuz konusunda kamu kurumlarımızın yenilemediğimiz yapısı kalmadı. Yerleşim anlamında çok ciddi dönüşümler yapıldı. Dolayısıyla Bingöl, bu anlamda hazırlığı daha iyi olan illerden. Ama risk yok mu, var. Bahsettiğiniz belli noktalara daha yakından bakmamız lazım ve önceliği oralara bakmamız gerekiyor. Onu da yeri geldiğinde sizlerle birlikte tartışacağız.”